Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Keveslik a támogatást a voksokért

A mosonmagyaróvári cigányok elkötelezték magukat és „szívvel-lélekkel kampányoltak”, s szavaztak a helyi szocialista pártra, ám az akkori ígéretek után semmit sem kaptak cserébe – állítja Horváth Elemér, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetője.
Az MSZP elnöke szerint viszont nem ígértek túl sokat. Az MSZP helyi szervezete és a mosonmagyaróvári cigány kisebbség elnöke a 2002-es önkormányzati választások előtt kötött szerződést. .

A szerződés szerint a szocialisták technikai felszerelésekkel ellátott irodát, megfelelő éves anyagi keretet s a romák külön támogatását vállalták annak fejében, ha az itteni kisebbség mellettük teszi le a voksát, s megnyerik a választásokat. A cigányok most úgy érzik: ők korrektül betartották a megállapodásban foglaltakat, ám az MSZP-től semmilyen támogatást nem kaptak azóta.

Nagy tervek, kevés pénz

Milyen tervekkel vágnak neki a 2004-es évnek?

– Évente 960 ezer forintból gazdálkodunk, ami rettentően kevés – kezdte Horváth Elemér, a mosonmagyaróvári cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. – Pályázataink többségén nem nyertünk, s a győztes projektek is csak néhány tízezer forintot hoztak. Pedig idén zenészeinkkel és táncegyüttesünkkel Nyíregyházára készülünk, a Kühne-pályán pedig nemzetközi sportversenyt szervezünk. Emellett szeretnénk helyiséget is bérelni a városban, ahol a romák délutánonként feleleveníthetnék népi hagyományaikat.

A pénzre nagy szükségünk lenne: a városban 7–8 olyan cigány család van, akik sokkal több segítségre szorulnának, ám nekünk ekkora költségvetésből szűkösek a lehetőségeink. Kolompár Orbán országos elnök ígéretet tett a támogatásra, ám a mosonmagyaróvári önkormányzattól is minimális segítséget kapunk. Ráadásul a Somogyból érkező „vendégmunkások" elveszik a lehetőséget a helyi romáktól, munka és támogatás nélkül viszont sokaknak nehéz a megélhetés.

„ A cigányság a szocialistákra szavazott"

– Mi az oka nehéz helyzetüknek?
– Egyrészt az, hogy a helyi MSZP elnökével tavalyelőtt született megállapodásunk szerint, ha megnyerik a választásokat, akkor a cigány kisebbségi önkormányzat több lehetőséghez juthat. Bútorozott, teljes technikai felszereltségű irodahelyiséget ígértek. Emellett a hátrányos helyzetű romák külön támogatásával kecsegtetve nyerték meg maguknak a cigányságot.

Ám ezekből idáig semmi sem valósult meg. A birtokomban van a szerződés, s erősen gondolkodom azon, hogy nyilvánosságra hozzam-e a médiában. Az itt élőkkel is megosztom ennek a megállapodásnak a tartalmát. Hogy az ígéretek miért nem valósultak meg, nem tudom, de biztosan nem rajtunk múlott. Mi maximálisan megtettünk mindent a választási győzelmükért.

– Hány szavazatot jelenthetett ez a megállapodás az MSZP-nek?
– Sokat, nagyon sokat.

– Mégis, nagyságrendileg hány roma szavazott Mosonmagyaróváron a szocialista pártra?

– Ez inkább maradjon titok. Erre nem akarok válaszolni, de az biztos, hogy sokan. Köztudott, hogy mi, cigányok, ha elkötelezzük magunkat, akkor szívvel-lélekkel csináljuk az ilyen kampányolásokat. S mi tényleg maximálisan betartottuk a szerződésben foglaltakat.

„Nincs rá szükségük"

Dr. Nagy Lajos, a szocialisták helyi szervezetének elnöke nem érti a romák felháborodását, noha elismerte, hogy létezik a szerződés.
– A szerződésben mi nem ígértünk túl sokat – kezdte az elnök. – Azt kértük, hogy alakítsák meg a kisebbségi szervezetüket, s ez meg is történt. Az irodára tett ígéretünk valóban nem valósult meg teljes mértékben.

A Fehér Ló Közösségi Házban kaptak helyiséget, s én azt gondolom, ez elég. Sőt, még gépírónőt is biztosítottunk számukra. Úgy gondolom, hogy a havi egyszeri használatra nincs szükségük az irodára, s nem szerveznek olyan rendezvényt, ami ezt indokolná.

Támogatásunk mértékét nem mérik fel helyesen, túlterjeszkedésnek érzem kéréseiket. Ennek ellenére hosszú ideig próbáltunk keresni számukra megfelelő helyet, ám mindenhol falakba ütköztünk. A városlakók közül ugyanis senki sem szerette volna, hogy a romák irodája kerüljön melléjük. Ez inkább a társadalom hibája, hisz előítélettel viseltetnek irányukban – mondta dr. Nagy Lajos.

Horváth Elemér kiemelte: a gondok mellett szeretne köszönetet mondani Stipkovits Pál polgármesternek, hogy támogatta a romák szilveszteri bulijának megrendezését a művelődési központban. A rendezvény jó példa volt arra, hogy a cigányság is tud kulturáltan szórakozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyeztetnének a Volánnal a tömegközlekedésről

Az új autóbusz-végállomásról, a Flexum-részvények eladásáról, illetve a Bartók-iskola bezárásáról… Tovább olvasom