Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Kevesebb túrázó a Szigetközben

Drasztikusan csökkent a vízi túrázók száma a Szigetközben az idei szezonban – ezt mondják a Kisalföld által megkérdezett túravezetők és -szervezők.

A szigetközi – helyenként vadregényes – ágrendszer nagyon vonzó a túrázók számára, évről évre az ország minden tájáról érkeznek ide, hogy végigevezzenek Rajkától Mosonmagyaróvárig vagy Győrig. Az idei szezonban azonban az előző évekhez képest jóval kevesebben érdeklődnek az evezések iránt.

– A túrák száma és az azokon részt vevők létszáma is lényegesen visszaesett – mondja Szirtl György, a rajkai Aranykárász kemping tulajdonosa, aki túrák szervezésével és kenuk bérbeadásával is foglalkozik.

– A korábbi felére esett vissza a forgalom az idei szezonban. Ennek oka többek közt a nagy árvíz és az azzal kapcsolatos híradások, valamint az azt követő szúnyoginvázió. Sokan azok közül, akik ide tervezték a nyaralásukat, a nyár eleji árvíz miatt lemondták és más helyet kerestek – mondja a túraszervező.

A Budapest környéki baráti társaság már több mint tíz éve szervez vízi túrát a Szigetközben.
A Budapest környéki baráti társaság már több mint tíz éve szervez vízi túrát a Szigetközben.

Szirtl György szerint már szinte teljesen eltűntek a klasszikus, nagy csoportos vízi túrázók. Általában öt-tíz fős baráti társaságok jönnek csak. Míg korábban a középiskolások adták a gerincét a nyári vízi túrázók létszámának, addig mára ez a generáció szinte egyáltalán nem jön. Pedig továbbra sincs ennél olcsóbb nyaralási forma, hiszen tízezer forintból egy hétre megoldott a szállás és a kenubérlés is.

Hasonlóan vélekedik a budapesti Kertész Péter is, aki túravezetőként évek óta hoz csoportokat a Szigetközbe. Ám állítása szerint nemcsak ebben a térségben, hanem az egész országban érezhető a vízi túrázók számának drasztikus csökkenése. A túravezető szerint elsősorban az emberek lustaságának tudható be ez a folyamat, inkább fesztiválokra járnak a fiatalok. Emellett a tanárok nem kellően motiváltak arra, hogy túrázni hozzák a diákokat. Kertész Péter mint mondta: korábban minden túra alkalmával a sajátjaikon kívül még kellett kenukat bérelniük, mostanában viszont sokszor nem is kell az összeset elhozniuk.

Magukat csak „Törvényenkívülieknek" nevezi az a Budapest környékéről érkezett csapat, akik ottjártunkkor ültek kenuba a rajkai Aranykárász kempingnél. Tóth Zsombor, a csoport egyik tagja lapunknak elmondta: több mint tíz éve egy gólyatábor alkalmával eveztek a Szigetközben. Annyira megtetszett nekik a környék és a vadregényes ágrendszer, hogy azóta minden évben eljönnek. Rajkáról indulnak és a közel egyhetes túra során egészen Győrig eveznek. Noha többször szálltak már itt vízre, ám most sem indultak el képzett túravezető nélkül.

„Fontos, hogy a kenuban legalább egy olyan ember tartózkodjon, aki ismeri a vizet és jól tud kormányozni, egyébként könnyen borulással végződhet a túra" – figyelmeztet a veszélyekre Szirtl György. Mint mondja: bár a túrák száma kevesebb, sajnos nagyon sok borulás fordult már elő az idei szezonban is. Szerencsére ezek mindegyikében sikerült épségben partot érniük a bajbajutottaknak. Az ilyen balesetek azért következnek be, mert sokan ismeretlenül és felkészületlenül szállnak vízre. Az indulásnál barátságos a folyó, ám néhány kilométer megtétele után nagyon gyors folyásúvá válik. A bedőlt fák miatt nagyon kalandos a túra ezen szakasza, ám ez felkészültséget igényel. Szirtl György hozzátette: továbbra is a Mosoni-Duna az egyik legmegbízhatóbb folyó, hiszen szabályozott a vízállása.

A felborult túrázók többsége saját erőből partra úszott, ám több esetben kellett a mosonmagyaróvári tűzoltóknak kimenteni a bajbajutottakat. Az idei szezonban már féltucatnyiszor hívták a tűzoltókat csoportos boruláshoz – tudtuk meg Szilágyi János alezredestől, a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől.

Elmondta: a legtöbb esetben a felelőtlenség miatt történik baleset. Az alezredes példaként említette azt az esetet, amikor vakok és gyengénlátók szerveztek túrát. Egy kenuban három látássérült és egy látó ember ült, amikor felborultak. Szerencsére sikerült mindenkit kimenteni. A legtöbb esetben problémát jelent, hogy a bajbajutottak nem tudják, pontosan hol borultak fel, így hosszú időbe telik, mire megtalálják őket. Előfordult olyan eset is, amikor a borulás miatt riasztották a tűzoltókat, ám azt utóbb nem közölték, hogy tíz perccel később már mindenkinek sikerült kiúsznia. Így több mint egy órán át keresték a hat bajba jutott túrázót.


Olvasóink írták

 • 4. justitia18 2013. augusztus 14. 08:40
  „1 !

  Illés Zoltán szerintem becsuk(at)ná a Dunát, ha lehetne...::))”
 • 3. Csetneky 2013. augusztus 09. 23:49
  „Én nagyon sok mindent szeretek, de a szúnyogokat utálom.”
 • 2. tmm 2013. augusztus 09. 12:45
  „Hol f...ba szabályozott folyó a mosoni duna? Porzik már az egész megint. Arra vagyunk jók, ha sok a víz akkor elárasztanak minket, ha kevés, meg nem engednek ide semmit. Homokpadokkal van tele minden. A szabályozás azt jelentené, hogy folyamatosan közel azonos a vízszint...”
 • 1. captain_blood 2013. augusztus 08. 20:18
  „Illés Zolikát kérdeztétek már?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napvitorlák árnyékolják a kerékpáros-pihenőt

Az utolsó simításokat végzik a levéli Emlék- és Kerékpáros Pihenőparknál. Ennek átadása még várat… Tovább olvasom