Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Kevesebb kátyúra jut ugyanannyi pénzből

A közútkezelő áprilisraígért aszfaltot, addig viszont nem lehet kátyúzni az utakat a Szigetközben.

A közútkezelő április közepére ígért meleg aszfaltot, addig viszont nem lehet kátyúzni a szétfagyott utakat a Szigetközben. Ehelyett például Dunasziget előtt „Úthibák" tábla figyelmezetet a tengelytörőkre. A településen egyébként a belterületi utakat kell javítani: takarékosság miatt önerőből, közmunkásokkal csákányoztatnak és töltetik be a forró aszfaltot. Idén a tavalyihoz hasonló összeg jut a közútkezelőnek javításra.

A februári kemény fagyok után márciusra kiderült: a szigetközi utak többsége ismét szétfagyott, s tengelytörő gödrök éktelenkednek az aszfalt közepén. A közútkezelő azonban csak április közepére ígéri a kezelésében lévő külterületi utak kátyúzását, mivel még éjszakai fagyok vannak, így a meleg aszfalt könnyen károsodhat. A Halászi és Dunasziget közötti 1407–es számú rész katasztrófális állapotban van: javítására még várni kell, ám addig is az erdős szakaszra kitették az „Úthibák" táblát. Tóth István dunaszigeti polgármester szerint ez országos jelenség.

Féláron önkormányzati közmunkásokkal

– A közútkezelő április közepére ígérte a meleg aszfaltot. A belterületi útjainkat is kátyúzni kell, szinte az egész településen. Húsz éve építették ezeket, azóta a megnövekedett tengelyterhelés és az eltelt idő miatt rossz állapotba kerültek. Öntéstalaj–szerkezetük miatt útjaink elmozdulnak vagy szétcsúsznak, pénz pedig nincs újat építeni. A pályázatokon ötven százalékos önrészt kérnek, mely több tízmillió forintot jelent. Így mi is kátyúzunk, ráadásul takarékosan és önerőből: a közútkezelő kivonulna három autóval és hat emberrel, amit nem tudnánk megfizetni, nem beszélve a munkadíjjal járó áfáról. Ezért saját embereinkkel dolgoztatunk: három közmunkás csákányoz, majd tölti be az előre megrendelt aszfaltot, s végzi a hengerezést. Így is 2-3 milliót költünk kátyúzásra, ám 40-50 százalékkal olcsóbb a javítás önerőből. Ráadásul ugyanolyan minőséget produkálunk. Egyébként belterületi útjaink helyrehozása legalább 100 millió forintot emésztene fel.

Most kezdődik az „utak szétesése"

Csigó András, a megyei közútkezelő kht. üzemmérnökség –vezetőjétől annyit mondott: nincs válogatás, szinte kivétel nélkül mindegyik szigetközi út rossz. Információink szerint két napot kapott a közútkezelő a minisztériumtól, hogy a kezelésébe tartozó 1640 kilométeres útszakasz felmérje: ez tegnap délután készült el. Eszerint a térségben kevés a választás: leegyszerűsítve van „rossz", vagy „még rosszabb" út. A téli burkolathibák, a belvíz okozta alámosások mellett a sebesség–korlátozásban érintett utakról is gyors felmérést végeztek. A közútkezelőnél megtudtuk: az időjárás egyelőre nem kegyes az kátyúzáshoz, ám a munka így is folyamatos. Igaz, valószínűleg csak néhány hét múlva tud majd felgyorsulni. Sőt, minimálisan még a csúszás ellen is készenlétben állnak, tegnapelőtt éjszaka sózniuk is kellett.

Áprilisban beindulnak az aszfaltgyártó telepek, ám nem egyértelmű, hogy véglegesek maradnak az pótlások: még nem biztos, hogy helyén marad a tavaszi aszfalt. A Kisalföld úgy tudja: a Szigetközben megyei viszonylatban is katasztrófálisak az utak. Ráadásul ha a fagy felenged, s egy kis eső is áztatja a burkolatot, akkor még csak most kezdődik az utak „igazi széteseése". A tervek szerint idén a tavalyival nagyjából megegyező összeg jut javításra, karbantartásra, ám a megnövekedett költségek miatt ugyanebből a pénzből kevesebb kátyút lehet betömni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld út a sportcsarnok építésének

Döntött a kormány a tervezett mosonmagyaróvári sportcsarnok finanszírozásáról. Így már megkezdődhetett – igaz, féléves csúszással – a közbeszerzési eljárás előkészítése s a befektető kiválasztása. Az elképzelés szerint a létesítményt a pályázaton nyertes beruházó építené meg, akitől az önkormányzat és az állam tizenöt évig szolgáltatást vásárol majd. Tovább olvasom