Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kevesebb iparűzési, több idegenforgalmi adó

Mosonmagyaróvár - Néhány adónemben elmaradás látszik az első féléves befizetéseknél az önkormányzat büdzséjében. Idegenforgalmi adóból azonban a vártnál jobb a teljesítés.

Az idei évre 6257 adózóra összesen 471,5 millió építményadót vetettek ki. Ebből az első félévben 229,48 millió folyt be, ami az egész évi tervezetthez képest 51,33 százalék. Várhatóan év végéig a teljes összeget befizetik, a behajtások eredményeként pedig az előző évi hátralékok is csökkenni fognak.

A városi rendezvények, köztük a Moson 1000 programsorozat is hozzájárult a turizmus fellendüléséhez, többek közt ennek is köszönhető, hogy a helyi adóbevételek közül az idegenforgalmiadó-befizetés tel
A városi rendezvények, köztük a Moson 1000 programsorozat is hozzájárult a turizmus fellendüléséhez, többek közt ennek is köszönhető, hogy a helyi adóbevételek közül az idegenforgalmiadó-befizetés tel

Az iparűzési adónál viszont már vannak elmaradások. A tavalyi adatok figyelembevételével az idei évi tervezésnél elvárásként szerepelt a nagyobb adóbevétel elérése vagy legalább a korábbi szinten tartása. A gazdaság fellendülését feltételezve 1,8 milliárdot terveztek ebből az adónemből 2010-re. Ezt a célkitűzést azonban erősen befolyásolták a gazdasági válság hatásai. Az első félévi befizetések jelentősen elmaradtak a várt eredménytől, hiszen a behajtásokkal együtt összesen 659 millió iparűzési adó folyt be. Ez az egész évre tervezett iparűzési taksának mindössze a 36,61 százaléka.

Iparűzési adóból 1,8 milliárd forintot terveztek. Ezt a célkitűzést azonban erősen befolyásolták a gazdasági válság hatásai.
Gépjárműadóból az idei évre 250 milliós bevételt terveztek, figyelembe véve, hogy a gazdasági válság hatására, valamint a devizaárfolyamok változásainak köszönhetően számos gépjárművet vonnak ki a forgalomból. A félévre tervezett bevételből a határidőig 123,3 milliót fizettek be, ami csupán 1,3 százalékkal maradt el a várt eredménytől. Az év második negyedében a behajtásoknak köszönhetően további befizetések történtek. Így a félév végére 141,1 millió folyt be, ez 12,91 százalékkal haladja meg a tervezettet.

Idegenforgalmi adóból 71 adózótól összesen 14 milliós bevételt terveztek. Az első félévben ennek 70,39 százaléka, 9,85 millió került be a város kasszájába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapokba telik a hegyeshalmi motel bezárása

˝Törvényen kívülivé vált ez a terület˝ – állítja a hegyeshalmi határátkelő mellett lévő… Tovább olvasom