Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Kevesebb gyógyszer fogyott a múlt évben

Győr-Moson-Sopron Megye - Közel tizenöt százalékkal kevesebb gyógyszer fogyott tavaly Magyarországon, mint 2006-ban. A szakemberek a csökkenést a térítési díjak emelkedésével magyarázzák, a doboz- és vizitdíj bevezetése emellett elenyésző.
A Magyar Gyógyszerész Kamara adatai szerint országosan 13,6 százalékkal esett vissza a gyógyszerfogyasztás 2007-ben az azt megelőző évhez képest, megyénkben pedig 12 százalékos csökkenést könyvelnek el. Míg a betegek 2006-ban Magyarországon összesen 170 millió vényt váltottak ki, addig tavaly csupán 159 milliót.

Nehéz  hosszú távon

–  Az más lenne, ha úgy éreznénk, ez egy átmeneti időszak, de azt kell észrevennünk, hogy ebből a helyzetből hosszú távon nem tudunk jól kijönni. A tb-kassza s az állam egyre inkább kivonul a támogatásokból, a teher a lakosok, a gyógyszergyártók és a patikák vállára tevődik – állítja dr. Kárpátiné Gangl Teréz, a Magyar Gyógyszerész Kamara megyei elnöke.

A gyártóknak gazdasági kényszer a gyógyszerek árának csökkentése, a gyártási ár és a térítési díj között egyre nagyobb a szakadék. A különbséget a betegeknek kell megfizetniük. Emiatt a lakosságnak tavaly 21 milliárd forintos többletkiadást jelentett a gyógyszerek kiváltása.

Ok az elszegényedés is

A szakember a gyógyszerfogyasztás mérséklődését azzal magyarázza, hogy a lakosság egyre kevésbé terhelhető, és egyre nagyobb méreteket ölt az elszegényedés. Egy új rendelet szerint az orvos egyszerre háromhavi gyógyszert írhat fel betegének, így előfordul, hogy a krónikus betegségben szenvedő betegét hónapokig nem is látja, a közben kialakuló állapotváltozások vagy esetlegesen kialakuló szövődmények csak késve derülnek ki.

Nehéz kifizetni

A szakma véleménye arról is megoszlik, hogy az orvosoknak miért kell az olcsóbb, generikus gyógyszert felírniuk a betegeknek.

– Mi, gyógyszerészek is a gazdaságosság mellett érvelünk, de a fokozatosság elvén, és mindenképp a betegek érdekeit szem előtt tartva – vallja a kamara helyi vezetője.

– Egyre gyakrabban szembesülünk azzal a problémával, hogy a beteg nem tudja kifizetni a gyógyszereit, vagy a receptre felírt gyógyszerek felét váltja ki – panaszolják a mosonmagyaróvári gyógyszerészek is. A Lajta-parti városban tavaly 10–15 százalékkal esett vissza a forgalom. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dunaszegi morotvát összenyitották a bányatóval

Dunaszeg - A dunaszegi morotvát ellepte a nád, tavaly egy időre ki is száradt a védett tó. Megoldást… Tovább olvasom