Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kevesebb állami bevétel

A kiadási és bevételi oldalon egyaránt a tervezett csaknem 90 százaléka teljesült Mosonmagyaróvár elmúlt évi költségvetésének. Jelentős összeget tettek ki a bérfejlesztésből és végkielégítésekből adódó költségek, míg az állami normatívák egyre csökkennek.

Legutóbbi ülésén tárgyalta Mosonmagyaróvár önkormányzata a város elmúlt évi költségvetésének végrehajtását. Tavaly tervszinten 10,237 milliárd forint bevétellel számoltak. Ez az év végéig 11,526 milliárdra módosult és 10,202 milliárdra – 88,5 százalékra – teljesült. A megelőző évhez képest a bevétel 1,7 százalékkal kevesebb, ám összegszerűen 771,2 millióval nőtt. Az önkormányzat 2006-ban összesen 908,976 millió forint hitelt vett fel, a város hitelállománya 1,383 milliárd forint.

A bevételek 20,1 százalékát tette ki a normatív, a címzett és a központi állami hozzájárulás és támogatás, 31,6 százalékát pedig az önkormányzat saját bevételei. A hitelfelvételt és a saját bevételeket leszámítva az arányok a korábbi évhez viszonyítva csökkentek. Ez is azt bizonyítja, hogy az önkormányzat pénzügyi helyzete rosszabbodik, a kieső állami bevételek helyett rákényszerül a hitelfelvételekre, illetve a saját bevétel növelése érdekében a különböző szolgáltatások és adók díjtételeinek emelésére.

A tavalyi költségvetés kiadási előirányzata 10,246 milliárdról 11,526 milliárd forintra módosult és 9,948 milliárdra – 86,3 százalékra – teljesült. A személyi juttatások 2,7 százalékkal nőttek, ami elsősorban a bérfejlesztésekből, az országgyűlési és önkormányzati választásokkal kapcsolatos megbízási díjakból és a végkielégítésekből adódott. Jelentős összeget tett ki a kórház-átalakítással és az igazgatóváltással kapcsolatos kifizetés. Jutalomkifizetésre tavaly kevesebbet költöttek, mint 2005-ben.

A legnagyobb csökkenés – 43 százalékos – a városházán volt. A dologi kiadások a kamatkifizetéssel együtt 7,6 százalékkal, 195,4 millió forinttal növekedtek A takarékossági intézkedéseket az év folyamán a korábbi és az újonnan választott polgármester is megkövetelte minden intézménytől. Szeptember végétől semmilyen, addig írásos elrendeléssel alá nem támasztott személyi jellegű kifizetést és beszerzést nem engedélyeztek.

A végrehajtást minden intézménynél a belső ellenőrzés átvizsgálta.

A kiértékelés most zajlik, ahol ilyen jellegű kifizetést állapítanak meg, ott az intézményvezetőt felelősségre vonják.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerámiákkal a megpróbáltatások ellen

A mosonmagyaróvári Farkas Ibolya autista fiát ápolja huszonhét négyzetméteres önkormányzati lakásában: az élet megpróbáltatásai ellen agyagozással védekezik. A talpraesett asszony fiaival hetedik éve él már a mosonmagyaróvári „piszkos tizenkettőben", havi ötvenhatezer forintból. Ibolya most úgy érzi, megtalálta önkifejezési formáját. Tovább olvasom