Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Kevesebb a baleset úthiba miatt, de továbbra is sok a kátyú

Mindössze hat, úthiba miatt történt balesetet jelentettek ez idáig a rendőrségnek Mosonmagyaróvár térségében idén, miközben tavaly csaknem száz ilyen eset volt. Ez nem azt jelenti, hogy javult volna az utak állapota.

Lényegesen kevesebb úthiba miatti baleset történt idén Mosonmagyaróváron és környékén, mint az előző évben. Legalábbis az autósok sokkal ritkábban kértek rendőri intézkedést egy-egy kátyúba hajtás miatt, mint tavaly. Míg az elmúlt évben – többségében az év első hónapjaiban – csaknem száz ilyen ügyben kellett a baleseti helyszínelőknek intézkedniük, addig idén ez idáig mindössze hat kátyúba hajtást jelentettek a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon.

Az idei összes kátyús baleset sem tesz ki annyit, mint tavaly alig egy óra leforgása alatt. Egy éve egyetlen reggelen összesen hét ízben kellett a baleseti helyszínelőknek intézkedniük egy kátyú miatt a 86-os főúton, Jánossomorja közelében. A mintegy 70 centi átmérőjű és 15 centi mély gödör ennél jóval több autósnak okozott akkor defektet, ám sokan nem akartak ˝sorba állni˝ a helyszínelésért, ezért kerékcsere után továbbmentek. A pórul járt autósok közül volt, aki kárigényére válaszul azt kapta az út kezelőjétől: nincs és nem is volt kátyú azon a helyen.

Idén ez idáig úthiba miatt a Mosonmagyaróvár és Máriakálnok közötti – meglehetősen rossz minőségű – útról, a Mosonszentmiklós és Öttevény közötti, illetve a Lébény és Tárnokréti közti útszakaszról jelentettek balesetet. Emellett a 86-os főúton Hanságliget közelében hajtott ugyanabba a gödörbe két autó is alig negyed óra leforgása alatt, valamint Mosonmagyaróváron az Erkel utcában történt egy ilyen baleset.

Szerencsére személyi sérülés nem történt kátyú miatt, csak a gumiabroncs, illetve a keréktárcsa bánta a gödrös találkozót.

Noha csupán hat esetet jelentettek a rendőrségnek, nyilván nem javult tavaly óta ilyen mértékben útjaink állapota, talán az autósok lettek óvatosabbak. Az utak meglehetősen rossz állapotát bizonyítja, hogy a közelmúltban kátyúzási nagyüzem kezdődött a hazai közúthálózaton. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a társaság minden hadra fogható embere és gépe a télen keletkezett úthibák megszüntetésén dolgozik. A társaság az általa üzemeltetett 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton az első negyedévben már több mint 207 ezer úthibát szüntetett meg, ehhez csaknem 10 ezer tonna aszfaltot használtak fel, összesen 1,3 milliárd forint értékben. Ennek ellenére jelenleg mintegy 120 ezer betömetlen kátyút tart nyilván a cég.

Olvasóink írták

 • 6. 01010 2010. május 01. 21:21
  „5 konkrétan ?
  mert lehet a vuf.hu v. kozut.hu ... 06-80-404-404-es zöldszámon /ha mindenigaz nincs./”
 • 5. Senki* 2010. május 01. 16:55
  „Hol lehet jelezni ha kátyút talál az ember?”
 • 4. pancser 2010. április 29. 17:21
  „Aki kátyút akar látni és élvezni az hajtson át a mosonszentmiklósi vasúti átjárón. Azért az mégis tűrhetetlen, hogy 20-30 cm mély gödrökön bukdácsol az autós. Ki a gazda szeretném tudni! Nincs és kész, minden leépült köszönjük szoc-libek.”
 • 3. Beex 2010. április 29. 07:15
  „A hibák nagy részét már úgyis kijavították egy csomó 30-as táblával.. :))”
 • 2. akela4 2010. április 28. 16:50
  „És azt még bele se kalkulálták, hogy ilyen drága benzinárak mellett csökkent a forgalom is, nem is beszélve a javítási költségekről!”
 • 1. Dörgés 2010. április 28. 13:31
  „Balesetnél nem mindig derül ki mi történt. De ha egy független autó szakértő és egy balesetelemző meg nézné a dolgokat, vissza lehetne vezetni az úthibára az esetek 35%-t. Mert sok kicsi sokra megy. Vasat nem lehet eltépni puszta kézzel, de ha hajtogatja az ember el, lehet törni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jegyzői pályázat Mosonmagyaróváron

Soros ülését tartja az önkormányzat képviselő-testülete csütörtök délután egy órakor a városháza… Tovább olvasom