Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kevés pénz jut a kis könyvtáraknak

Az országban található kiskönyvtárak legtöbbjének alig jut pénz új könyvek vásárlására. Az intézmények zöme csak vegetál, s akad, ahol a helyi iskolába vinnék az intézményt.
illusztráció
Győr-Moson-Sopron megyében összesen százhetvenöt önálló könyvtárt tartanak nyilván. Ahhoz, hogy nyilvántartásba kerüljenek, meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak, vagyis igazolniuk kell, hogy működnek. Csak így juthatnak állami pályázati pénzekhez. Amelyik nem regisztráltatja magát, az nem juthat központi forráshoz.

Harminckétezer évente

A Könyvtári Intézet két évvel ezelőtti felméréséből kiderült: a kistelepülések évente átlagosan 32 ezer forintot költöttek könyvekre és folyóiratokra, videóra hatszáz, kazettára 130 forint jutott. A települési könyvtárak nagy részébe nem járnak folyóiratok, a kölcsönözhető videokazettákat több éve dobták piacra, s a 32 ezer forintból évente jó, ha tíz könyvet tudnak vásárolni. Néhány községben egy-egy szekrény jelenti a könyvtárat. Ahol pedig működik, ott is hetente egy-két alkalommal csak néhány órán keresztül tart nyitva, ráadásul képzett szakembert – anyagiak híján – nem tudnak alkalmazni. A falusi könyvtárosokkal általában megbízási szerződést köt az önkormányzat havi pár ezer forintért.

„ Az iskolába kellene"

A három községrészből álló Dunaszigeten is hasonlóak a gondok. Az önkormányzat csak Cikolaszigeten tudja finanszírozni a könyvtár működését.
– Doborgazon még megvannak a könyvek és elméletileg létezik a könyvtár, ám nincs, aki azt vezesse és fejlesztésekre sem jut pénz – mondta Tóth István polgármester. – Az önkormányzat elsősorban az intézmények alapvető működési feltételeit biztosítja, a könyvtár a támogatási sorban csak a 7–8. helyen áll. Évente 200–300 ezer forint támogatást adunk, ám a könyvek ideológiai szempontból is elavultak.
Megyénkben 161-en dolgoznak könyvtári munkakörben, az állománygyarapításra fordított összeg összesen 74 millió forint, a leltárba vett állomány csaknem 68 ezer darab. Több mint ötvenötezer regisztrált, beiratkozott olvasóval országos viszonylatban tizenharmadik helyen állunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami pénz a rehabilitáció terveire

Sikerrel járt – legalábbis az első fázisban – a Mosoni-Duna menti huszonkét település… Tovább olvasom