Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Kevés az óvodai csoport

Mosonmagyaróvár - A folyamatosan növekvő gyereklétszám miatt az önkormányzat a következő tanévtől eggyel megemeli az óvodai csoportok számát. Ennek megfelelően a Lurkóvár Óvodában lesz majd eggyel több csoport.

Mosonmagyaróvár önkormányzati fenntartású óvodái jelenleg 1025 férőhellyel működnek, 41 csoportban. Az utóbbi négy évben a születésszámok egyenletes növekedéséből adódóan az óvodáskorúak száma is emelkedett, így például a jelenlegi tanévre beíratott és óvodába járó gyerekek száma összesen 1085, ami jóval meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyet.

Ráadásul a városrészenkénti eloszlásuk sem egyenletes, évek óta túlzsúfolt a majoroki és a Lurkóvár Óvoda. Az önkormányzat többféle módszerrel – a létszámok húszszázalékos túllépésével és átirányítással – is próbálkozott, hogy ezt a tartósan magas létszámot kezelni tudja. A következő tanévre azonban a jelenleginél is többen, összesen 1107-en iratkoztak be óvodába. Igaz ugyan, hogy az óvodai ellátást kötelezően csak az ötödik életévüket betöltött kisgyermekek részére, illetve valamennyi 3 éves, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeknek kell biztosítani, de a közoktatási törvény előírása szerint 2010. augusztus 31-ig valamennyi óvodai neveléssel összefüggő szülői igény teljesítéséhez szükséges feltételt meg kell teremtenie az önkormányzatnak.

A Kék Cinke óvodásai szeretnek a szabadban játszani.
A Kék Cinke óvodásai szeretnek a szabadban játszani.

Az oktatási bizottság egyhangú javaslata alapján a képviselő-testület legutóbbi ülésén határozott arról, hogy a kialakult magas óvodai létszámok kezelésére a jelenleg működtetett 41 csoport számát legalább eggyel emeli. Ennek megfelelően a Lurkóvár Óvodában a működtetett csoportok száma négyről ötre nő. A város óvodái közül ugyanis jelenleg csupán ebben az intézményben vannak meg annak a fizikai feltételei, hogy még egy óvodai csoportot kialakíthassanak. A döntésnek megfelelően a bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy évente minden óvodai beíratás után felülvizsgálja ennek a csoportnak a létjogosultságát és javaslatot tesz a képviselő-testületnek a megszüntetésre vagy a további működtetésre. A csoport indításához a tárgyi feltételek rendelkezésre állnak, további egy óvónő és egy dajka határozott idejű alkalmazására lesz szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szúnyogirtás: újból ˝nekifutnak˝

Szigetköz - Múlt héten a kedvezőtlenebbre fordult idő miatt mindössze három településen –… Tovább olvasom