Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Kevés a bölcsődei hely, sok az igénylő

Kistérség - Egy bölcsődei férőhely fenntartása évente 1,2 millió forint, ebből alig ötszázezer forintot fedez az állam, a többit a fenntartó önkormányzatnak kell hozzátennie. Ennek ellenére egyre több település tervezi saját szociális intézmény létrehozását.
Több település tervezi a kistérségben egy saját bölcsőde kialakítását, esetleg külön csoport létrehozását a legapróbbaknak. Ezt a törekvést támogatná a társulási együttműködés, melyről a hét folyamán állapodnak meg az önkormányzatok.

– Csak Mosonmagyaróváron 1000–1200 a négy éven aluli kisgyerekek száma, a kistérségben mintegy 3000, viszont mi csupán 160 férőhellyel rendekezünk – tájékoztat Hoffmann Attiláné, a Mosonmagyaróvár Egyesített Bölcsődék Intézménye (MEBI) vezetője. A városi bölcsődék kihasználtsága szinte 200 százalékos, ugyanis a már említett 160 férőhelyen évente több mint háromszáz kisgyerek fordul meg. Míg a ’80-as években alig lehetett a csoportokat betölteni, az utóbbi időben egyre több édesanya dönt úgy, hogy korábban visszamegy dolgozni és bölcsibe adja kisgyerekét.

A MEBI fenntartásáról eddig Mosonmagyaróvár gondoskodott, egy férőhelyre évente közel 1,2 millió forintot költenek, ennek alig fele állami normatíva, a másik részét az önkormányzatnak kell kipótolnia.

Egyre nagyobb az igény a bölcsődékre a kistérségben.
Egyre nagyobb az igény a bölcsődékre a kistérségben.

– A bölcsődék iránti óriási igény a családok gazdasági helyzetének romlásával magyarázható – véli Nagy István, Mosonmagyaróvár alpolgármestere, aki szerint érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy ahelyett, hogy egy-egy bölcsődésre több mint egymillió forintot költenek, ezt az összeget emelt juttatásként átadják az édesanyának. Így a munkahely helyett inkább otthon maradna a kisgyerekkel.

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás már tavaly tárgyalta a bölcsődei ellátás kiterjesztését a környező településekre. Akkor nem született döntés. Azóta a tagtelepülések kérték Mosonmagyaróvárt, hogy a bölcsődei ellátás biztosításának lehetőségét vizsgálja felül. Nagy István sorolta a lehetőségeket:

– A szolgáltatást továbbra is a MEBI biztosítja és a települések külön megállapodás alapján az egy főre eső éves támogatás összegét átutalják. Ez jelen finanszírozás mellett közel 500 ezer forint. Több település jelezte, hogy saját bölcsődét, bölcsődei csoportot kíván létrehozni, illetve van már működő bölcsődéje. Ezek tagintézményei lehetnek az egyesített intézménynek. Külön megállapodás is lehetséges, s esetleg a MEBI kistérségi fenntartásba kerülhet át. A bölcsődei csoportot nem kell integrálni az óvodai ellátásba, csak a településnek a megfelelő feltételeket kell biztosítani.

Az egyesített intézmény a bölcsődék kialakításában és a szervezésben szakmai segítséget nyújt a településeknek. Emellett Hoffmann Attiláné azt sem tartja kizártnak, hogy a Rév utcai épület konyhájában főzzenek a kistérség bölcsiseinek.

Hegyeshalmi bölcsőde Céde-támogatással

Várhatóan októbertől Hegyeshalomban újból beindul a bölcsődei szolgáltatás: az óvoda egy részében, közel 13 millió forintból (ebből 7 milliót a Céde-pályázaton nyertek) alakítanak ki bölcsődei csoportot, ahol első körben tizenkét kisgyereket fogadnak majd. Szőke László polgármester azt sem tartja kizártnak, hogy a hegyeshalmi gyerekek mellett levéli, esetleg bezenyei kicsiket is ellássanak majd itt.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemeljen a dunakiliti duzzasztómű

Szigetköz - A Kisalföld indította „Szigetkör" után – Katona Kálmán által – az MDF… Tovább olvasom