Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Kétvagonnyi só került az utcákra

Mosonmagyaróváron 5 millió, Jánossomorján mintegy 4 millió forint jut a hóeltakarításra. A falvakban vagy nincs erre külön keret, vagy csak minimális összeget tudnak erre fordítani.

Mosonmagyaróváron eddig kétvagonnyi sót használtak el az utak jégtelenítésére. Kosár Tibor, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF) ügyvezetője szerint a hóeltakarítás, a gépek üzemeltetése a mostani tél idején mintegy ötmillió forintba kerül.

A VÜF munkatársai ugyancsak most tisztítják, rendezik a város zöldterületeit. A többnapos munkával ˝áttekinthetővé˝ tették a Kiserdőt, eltávolították a fák sarjhajtását, a lelógó ágakat, cserjét irtottak.

Megszépült a gimnázium mögötti sportpálya környéke, a Gorkij utca végi zöldterület, az Itató szabad strand, a Wittmann park majoroki részén is dolgoztak.

Az óvári temető melletti garázssor téli takarítását évek óta a VÜF vállalja fel, de hétfőn az Éltes-iskola mögötti pálya környékén, a közeljövőben a Báger-tónál is találkozhatunk a kft. munkatársaival. Ahogy az időjárás engedi, az ősszel elültetett több száz csemetét is ellenőrzik, karózzák, a sérült, beteg fákat pedig kivágják – tudtuk meg Szirtl Györgytől, a VÜF munkatársától.

A VÜF munkatársainak idén bőven ad munkát a tél.
A VÜF munkatársainak idén bőven ad munkát a tél.

Jánossomorja idén 3,5–4 millió forintot fordít az utak téli takarítására. Az önkormányzat nagy teljesítményű traktorát hólapáttal és sószóróval is felszerelték, de besegít egy vállalkozó két hasonló járműve.

– Három nagy teljesítményű gép tisztítja meg a hótól az útjainkat, de Hanságligeten is dolgoznak a gépeink, sőt, a 86-os úton is segítünk a hó eltolásában – mondta el dr. Kurunczi Károly polgármester, aki hozzátette: sót nem használnak, mert az tönkreteszi az aszfaltot, csupán zúzott kavicsot. A járdákat sómentes jégoldóval szórják be, a hó eltakarításában részt vesznek a helyi közmunkások is.

– Dunaszigeten eddig két alkalommal 6 tonna sót szórtak ki a közmunkások az önkormányzati utakra – tájékoztatta portálunkat Tóth István polgármester. A településen megszervezték a gépi hóeltakarítást.

A községvezető szerint külön hangsúlyt fektetnek a hét buszmegállóban és a három temetőben a hóeltakarításra.

Ásványrárón a vízügy, az erdészet, helybeli gazdálkodók is besegítenek az önkormányzati utak hóeltakarításába. Böősy Imre polgármester szerint külön erre a célra nincs kerete az önkormányzatnak. A község tulajdonában lévő nagyobb munkagépet még nem vetették be, a kisebb járművet viszont már használták.

Újrónafőn évente mintegy százezer forint jut a hó eltakarítására. Ehhez sót nem használnak, hanem traktorra szerelt tolólappal tisztítják az utakat.

Olvasóink írták

 • 5. krisztina88 2010. január 31. 17:17
  „Hadd ne soroljam azokat az utcákat de van jó pár!
  Ezen felesleges is vitázni mert ezt nem kitaláltam!!!!”
 • 4. jánosi 2010. január 31. 11:06
  „1.
  Konkrétan melyik utcák azok ?
  2.
  Láttál a közintézmények előtt havas járdát ? amúgy saját ház előtt kinek kell takarítani ?
  Egyébként százegynéhány km utat nem lehet öt perc alatt rendbe tenni, a Hivatal gépe
  pihenő nélkül megy amikor kell, az állami közutat is takaritva ...........”
 • 3. Laborc 2010. január 30. 20:17
  „Ez a kép egészen véletlenül nem a VÜF telephelye előtt készült? Véletlen egybeesés, vagy csak a kamerának pózolnak a munkások? Netán Móváron jut a legtöbb hómunkás egy négyzetméterre? Rosszindulatú vagyok? Lehet.”
 • 2. Jánosi 2010. január 30. 18:09
  „Egyetértek krisztinával!

  Elsők a "csókosok". Azután jöhetnek a nagyobb forgalmú utak, kisebb utcákra már nem marad idő.
  Az utóbbi nagyobb havazásnál is a mellékutcákhoz hozzá sem nyúltak, de pl. a csitek udvarát parkolóját kitakarították.
  Ha nem sóznak mire megy el 4 milla? Mert én még nem láttam közmunkásokat havat takarítani! De attól még lehetnek. Papíron biztos:)”
 • 1. krisztina88 2010. január 30. 11:43
  „Aha persze!Csak az a gond hogy Jánossomorján jó pár utcát mindíg kifelejtenek!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencszázmillió egyelőre hiányzik

Egyelőre mintegy 900 millió hiányzik a Lajta-parti város idei költségvetési egyensúlyához. Ezt a februári testületi ülésig kell "ledolgozni". Tovább olvasom