Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Ketten ugyanabban a székben

A Kisalföld Erdőgazdaság Rt. által összehívott tegnapi földtulajdonosi közgyűlésén a vadászati jog eddigi gyakorlóját – a KAEG Rt.-t – ezúttal megerősítették pozíciójában. Az ügy áprilisban a bíróságon folytatódik, ugyanis korábban a megyei földművelésügyi hivatal első fokon – a januári közgyűlés alapján – a Felső-szigetközi Vadászati Kft.-t jegyezte be a jog gyakorlójaként.
A dunakiliti földtulajdonosi közgyűlést Törzsök Gyula, a KAEG Rt. fővadásza nyitotta meg. Mint elmondta, a Duna elterelése óta jóval kisebb az ezeregyszáz hektáros terület vadeltartó képessége, s az állományban egyre több a betegség.

Társaságuk tavaly közel kétmilliós haszonnal zárt. A vadásztatásból származó hatvanegy és fél milliós bevételre 59,7 milliós kiadás jutott. Külföldiek vadásztatásából 50,6 millió, a kilőtt vadakból 9,6 millió, egyéb utakon 1 millió, míg pályázati úton 360 ezer forint jött be a kasszába. Emellett bérekre 16,86 milliót, vadgazdálkodási költségekre 42,79 milliót, míg mezőgazdasági károkra 768 ezret fizettek ki.

Foggal-körömmel

Varga Kálmán, Rajka polgármesterének kérdésére, miszerint, hogyan lehet szinte már veszteséges egy profitorientált társaság, dr. Magas László válaszolt. A vezérigazgató elmondta: az rt. tavalyi árbevétele 2,3 milliárd forint volt, ebből az egész területükön a vadászati ágazaté 192 millió. Kijelentette: azért ragaszkodnak foggal-körömmel ehhez az ágazathoz, mert a vad élőhelye és élettere az erdő, s az erdő- és a vadgazdálkodást nem tudják különválasztani.

Időközben a teremben regisztráció folyt a szavazatra jogosult földtulajdonosok között. A kérdés az volt, hogy a január végi közgyűlés – melyen a Felső-szigetközi Vadászati Kft. szerezte meg a jog gyakorlását, amit a KAEG Rt. jogtalannak minősített – után mennyit változott a hektárban mért százalékarány a két rivális társaság között. Akkor 50,93 százalékkal győzött a főként helyi polgármesterekből álló kft.
Már a napirendi pontok kapcsán vita alakult ki. Törzsök Gyula szerint három napirendi pont – mely a januári közgyűlés törvénysértő összehívására és napirendi pontjaira vonatkozik – okafogyottá válhat, ugyanis április hatodikán bírósági tárgyalás lesz a két társaság között. Dr.
Lascsik Ágoston a Felső-szigetközi Vadászati Kft. részéről ezt kifogásolta. Szerinte a bírósági per feleslegessé teszi ezt a közgyűlést. Úgy vélte: vagy döntsenek minden kérdésben, vagy ne döntsenek semmiben, hanem várják meg a pert. Véleménye szerint előfordulhat az a szituáció, hogy ketten ülnek majd ugyanabban a székben. A csökkentett pontokról való szavazást végül elfogadták 51,12 százalékos többséggel.

Most 1,45 százalék oda

A földtulajdonosi közösség képviselőjének – a KAEG Rt.-nek – mint az 1996-os közgyűlésen megválasztott képviselőnek ismételt megerősítése mellett hasonló volt az arány. A erdőgazdaság mellett az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Fertő–Hanság Nemzeti Park, egy magánszemély (az erdészet mosonmagyaróvári vezetője) és egy földbirtokossági társulás szavazott a régi joggyakorló mellett, a szigetközi jegyzők és magánszemélyek pedig ellene.

A vadászati jog gyakorlójának és feltételeinek 1996 utáni megerősítését 51,45 százalékkal fogadták el. A működési szabályzat módosításáról szóló januári határozat visszavonását és az eredeti működési szabályzatnak a vadgazdálkodási ciklus végéig való visszaállítását is ilyen arányban szavazták meg.

Bármikor megváltozhat

Törzsök Gyula szerint annyira szoros az eredmény, hogy mindenképp együtt kell működniük a társaságoknak. Dr. Magas László vezérigazgató úgy véli: bármelyik fél rövid időn belül maga javára tudja fordítani ezt az arányt. Szerinte a közgyűlésnek az volt a szerepe, hogy ők is bebizonyították: a másik oldalra tudják billenteni ezt az arányt. A vezérigazgató együttműködést és közös tárgyalásokat kezdeményezett a helyiekkel. Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere kijelentette: nem szeretné, ha ennyire „korrekt" lenne ez az együttműködés, mint eddig.

Szerinte a közgyűlést megelőzően fenyegetések és zsarolások történtek az erdészet dolgozói részéről, ha nem az ő javukra írták a földtulajdonosok a meghatalmazást. Személyes a tapasztalata, hisz nemcsak a helyi nyugdíjasokat, hanem őt is megfenyegették. Dr. Magas László vezérigazgató válaszában elmondta: ő senkit sem fenyegetett meg, s a vádakat az erdőgazdaság dolgozóinak nevében visszautasította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elavult a vízszállító és a létrás kocsi

A nyári szárazság miatt számos külterületi tűzhöz riasztották a mosonmagyaróvári tűzoltókat tavaly.… Tovább olvasom