Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kétszer gyakoribb volt a rák

A 90- es évek elején Hegyeshalomban a gyermekek közt is áldozatokat szedett a daganatos megbetegedések. 
A gyermekek közt is áldozatokat szedő, a statisztikai valószínűséget messze meghaladó számú daganatos megbetegedést észleltek a kilencvenes évek elején Hegyeshalomban.

A háziorvos elmondta: kimutatták ugyan a normál értéknél magasabb háttérsugárzást a vízben, ám az ÁNTSZ szerint ez nem magyarázza a sorozatos megbetegedéseket.

Tény azonban, hogy a vezetékes vízhálózat kiépítése óta nem fordult elő ilyen számban súlyos kór a faluban.

Lapunkban az elmúlt napokban beszámoltunk a csernobili atomkatasztrófa utáni napokban Hegyeshalomban zajlott vagonmosásokról. A radioaktív porral borított szerelvényeket tisztító vasúti dolgozók mindegyike elhunyt – viszonylag fiatalon.

A halálozások közti összefüggés azonban nem bizonyítható, mint ahogy a településen történt feltűnően nagyarányú daganatos megbetegedések közt sem.

Vonal húzható

Dr. Cseh Sándor 1991-ben került háziorvosként Hegyeshalomba, felesége, dr. Smodics Katalin pedig a gyermekorvosi feladatokat látja el azóta a határszéli településen. Az orvos házaspár lapunknak elmondta: az idekerülésüket követő évben három gyermeknél diagnosztizáltak daganatos megbetegedést a faluban. Ez az arány a település lakosságszámát tekintve nagyon meghaladta a statisztikai valószínűséget.
– Amikor a harmadik gyermek is megbetegedett, akkor tűnt fel, hogy mindannyian szinte egy területen laknak – mondja dr. Smodics Katalin. – A gyanús egybeesés után kezdtük vizsgálni a felnőttek között a daganatos megbetegedések területi eloszlását. Megdöbbentő eredményre jutottunk. A vasút mellett, meghatározott utcákban egy szabályos vonal volt húzható, ahol ezek a megbetegedések előfordultak.

– A vizsgálódás során szereztünk tudomást az évekkel korábbi vagonmosásokról – veszi át a szót dr. Cseh Sándor. – E sávból, ahol a daganatos megbetegedések jelentkeztek, tökéletesen kirajzolódott a felszín alatti vízfolyás a szerelvények mosásának helyétől. A településen ekkor még nem építették ki a vízvezetékrendszert, így a lakók fúrt, illetve ásott kutakból ittak.

A felnőttek körében a daganatos megbetegedések száma csaknem kétszerese volt az átlagosnak, s sokan közülük fiatalon betegedtek, majd haltak meg. Az átlagosnál nagyobb arányú eseteket jelentettük az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál, akik víz- és talajmintát vettek az érintett lakóházaknál.

Magasabb háttérsugárzás

A minták elemzése kimutatta: a víz radioaktív háttérsugárzása magasabb a normális értéknél, ám ez az egészségügyi határértéken belül van és a különbség nem olyan mértékű, ami magyarázná a betegségek gyakoriságát. Tény továbbá az is, hogy a betegeken többnyire nem azok a daganatfajták alakultak ki, amelyek az erős radioaktív sugárzás következtében jellemzőek.

A vízvezeték segített

– Ezek után nem tudtunk mást tenni, mint hogy a védőnőkkel közösen felhívtuk a kisgyermekes családok figyelmét, hogy fogyasztásra, illetve a konyhakertek öntözésére ne használják a kutakból nyert vizet. Emellett minden lehetséges fórumon szorgalmaztuk a vízvezetékrendszer mielőbbi kiépítését, ami rövid időn belül meg is valósult. Jelenleg semmiféle jelét nem észleljük az utóhatásnak.

Az elmúlt évek halálozási statisztikája Hegyeshalomban az országos átlagnál jóval kedvezőbb. A gyerekek körében pedig az elmúlt tíz évben egyetlen daganatos megbetegedés sem fordult elő a faluban – hangsúlyozta dr. Cseh.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagykövet lehet

A felesége révén mosonmagyaróvári kötődésű Al-Farman Husszein huszonkét éve él Magyarországon. Szaddám rezsimje elől menekült el Irakból, majd külföldről irányította az ellenzéket. A Független Demokratikus Párt ottani megyei elnökeként korteshadjáratra indul most vissza Bagdadba. Tovább olvasom