Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Kétszer ennyi hallgatót is felvehetnének az egyetemre

Összességében száznyolcvan új hallgatót vettek fel a mosonmagyaróvári egyetemi kar képzéseire. Az intézmény vezetése szerint ez a létszám még nőni fog a pótbeiratkozások során, hiszen köztudott, hogy jövőre vélhetően magasabb pontszámokkal lehet majd bejutni a felsőoktatásba.

A többi felsőoktatási intézményhez hasonlóan kevesebben adták be jelentkezésüket a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karára, mint tavaly. A csökkenés mértéke viszont kisebb volt az országos átlagnál – tudtuk meg dr. Szakál Pál oktatási dékánhelyettestől.

Elmondta: ennek megfelelően alakultak a felvételek is a mosonmagyaróvári karon. Szinte a tavalyival megegyező létszámot, összességében száznyolcvan hallgatót vettek fel. A költségtérítéses képzéseknél tapasztalható némi visszaesés, ennek oka a dékánhelyettes szerint, hogy túl nagy anyagi terhet jelent ez a kiadás a családoknak.

Az idei tanévnyitón is közel annyi első évfolyamos hallgató tesz majd esküt, mint a korábbi évben. Fotó: Kisalföld-archívum
Az idei tanévnyitón is közel annyi első évfolyamos hallgató tesz majd esküt, mint a korábbi évben. Fotó: Kisalföld-archívum

Dr. Szakál Pál hozzátette: a létszám vélhetően még növekedni fog a pótjelentkezéseknek köszönhetően. A várhatóan jövőre emelkedő felvételi ponthatárok miatt sokan még kihasználják az utolsó lehetőséget, hogy alacsonyabb pontszámokkal bekerülhessenek a felsőoktatásba. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy sokan élnek a pótjelentkezés adta lehetőséggel, tavaly például közel ötven hallgatót vettek így fel. A kar kapacitása, tudományos elismertsége és infrastruktúrája alapján akár a jelenleginél kétszer több hallgató felvételére is lehetőség van.

Az induló szakok közül nagyon népszerű az élelmiszer-mérnöki, a gazdasági, vidékfejlesztési, a környezetgazdálkodási, valamint a hagyományos mezőgazdasági mérnöki. Ugyanakkor a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki szakra nappali képzésre ezúttal kevesebben jelentkeztek, nőtt viszont az érdeklődés levelező tagozaton. Az újonnan bevezetett felsőoktatási szakképzésre is élénk volt az érdeklődés. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sokan jelentkeztek a karon folyó mesterképzésekre az ország minden részéről. Főként a környezetgazdálkodási, agrármérnöki, illetve élelmiszer-biztonsági és minőségi szakok voltak népszerűek.

A dékánhelyettes hozzátette: amellett, hogy az óvári diplomának egyre nagyobb az elismertsége a későbbi elhelyezkedés során, az intézmény iránti érdeklődés erősödése annak is köszönhető, hogy a régió igényeinek megfelelve folyamatosan bővítik a karon indított szakok skáláját. Így azok szinte már a mezőgazdaság és az élelmiszer-biztonság, illetve az azokhoz kapcsolódó tudományágak mindegyikét lefedik.

Régi gépek, traktorok. Együttműködési megállapodást kötött a minap a mosonmagyaróvári egyetemi kar a levéli önkormányzattal. Ennek keretében a kar segíti a levéli gazdák szakmai továbbképzését, valamint a mezőgazdasághoz kapcsolódó kulturális rendezvények megtartását. A levéli önkormányzat pedig biztosítja az ehhez szükséges feltételeket, továbbá a lehetőségeihez képest támogatja a kar levéli hallgatóit. Az együttműködés első kézzelfogható eredménye lesz az augusztus 16-án rendezendő – Levélen már hagyományos – traktorkiállítás, amihez ezúttal az egyetem is csatlakozik. A régi traktorok felvonulása a vár udvaráról indul majd, amin a kar régi gépei is részt vesznek.Olvasóink írták

  • 2. abszurdisztán 2013. augusztus 06. 06:10
    „És képeznék a munkanélkülieket. Hova kell mezőgazdasági vagy állattenyésztési mérnök ? Hányan tudnak a szakmában elhelyezkedni ? Ilyen alacsony ponthatár mellett szelekció nélkül bejuthat bárki és diplomát kaphat olyan hallgató is, akinek a képességei ezt nem indokolnák. Gondolom, bukta nemigen van, mert kell a normatíva. Csakis piacképes szakmákat lenne szabad oktatni állami normatívából.”
  • 1. Dwatson 2013. augusztus 05. 17:59
    „"Kétszer ennyi hallgatót is felvehetnének ",hát igen,ugye a tandíj elleni népszavaztatók által bevezetett fizetős oktatás diákhitelből nem elég vonzó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÁKOS és BALKAN FANATIK a Nyári Fesztivál Szent István Napokon augusztus 19-én

A nap szuperprodukciója este 21 órától a nagyszínpadon Ákos koncertje. Tovább olvasom