Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kétszer annyi halálos baleset

Mosonmagyaróvár - A rendőrség erőfeszítései ellenére a tavalyi rossz statisztikához képest is duplájára nőtt a halálos balesetek száma az idei első félévben Mosonmagyaróváron és környékén – ellentétben az országos adatokkal.
Az uniós és a hazai elvárásoknak megfelelően a halálos balesetek drasztikus csökkentése érdekében a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai folyamatosan fokozott ellenőrzéseket tartottak a környék útjain. Az erőfeszítések ellenére az idei első félévben nemhogy csökkent, hanem a tavalyi hasonló időszakhoz képest megkétszereződött a halálos balesetek száma a környéken.

Míg a tavalyi év első felében két, addig idén már négy olyan közlekedési baleset történt, ami emberéletet követelt – tudtuk meg Makó László századostól. A közlekedésrendészeti osztály vezetője lapunknak elmondta: a súlyos és könnyű sérüléssel járó balesetek száma kismértékben csökkent. Míg tavaly 23 súlyos sérüléses karambol volt, addig idén 19, a könnyű sérüléses esetek száma pedig 31-ről 28-ra csökkent. A fokozott ellenőrzések egyik fő célja volt, hogy az ittasan okozott, illetve kerékpáros-balesetek számát csökkentsék. Ebben sikerült nagy eredményeket elérni, hiszen harmadára csökkent az ilyen esetek száma, mindössze három alkalommal volt ittas az okozó és hat kerékpáros sérült meg balesetben.

Az első félévben négyen haltak meg az utakon Mosonmagyaróváron és környékén, kétszer annyian, mint az előző év hasonló időszakában. Fotó: Kisalföld-archívum
Az első félévben négyen haltak meg az utakon Mosonmagyaróváron és környékén, kétszer annyian, mint az előző év hasonló időszakában. Fotó: Kisalföld-archívum

A százados elmondta: a balesetek még mindig elsősorban az elsőbbségadás elmulasztása, a kanyarodási szabályok megsértése, gyorshajtás, illetve szabálytalan előzés miatt következnek be.

A rendőrség a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a szabálytalankodók kiszűrésére. A jogszabályi változások következtében számos közlekedési szabálysértésnél a rendőrnek már nincs lehetősége mérlegelni a bírság mértékének kiszabásakor. Ilyen, úgynevezett közigazgatási bírságra számíthat például, aki a vasúti átjáróban szabálytalankodik, áthajt a piroson, tilosban parkol, autópálya leállósávján halad, tilosba hajt be vagy a kötelező haladási irányt nem tartja be. Ezeknél a szabálysértéseknél 30 ezer és 300 ezer forint közötti bírságokra számíthatnak a közlekedők. A rendőrség emellett kiemelt figyelmet fordít az úgynevezett passzív biztonsági eszközök használatára is. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják – és ezt szakértői vélemények is alátámasztják –, hogy egy balesetnél a sérülés foka jelentős mértékben csökken, ha megfelelően használják a biztonsági övet, gyerekülést, illetve a bukósisakot.

Makó László kiemelte: a motorosbalesetek megelőzése érdekében ismét rendszerbe állítják a rendőrség nagy teljesítményű motorkerékpárját, ami egyebek mellett olyan technikai eszközökkel is felszerelt, amivel menet közben is tudják rögzíteni a szabálysértéseket. Erre azért is szükség van, mert a városban és környékén egyre több a szabálytalankodó motoros. Még mindig gyakori a felhajtott vagy egyszerűen leszerelt forgalmi rendszám. A százados felhívta a figyelmet arra, hogy aki felhajtja a rendszámát, szabálysértést követ el, viszont aki leszereli és így közlekedik a motorral, az már az egyedi azonosító jel meghamisítása bűntettet követi el, ami akár szabadságvesztéssel is büntethető.

Olvasóink írták

 • 9. gözeke 2008. június 27. 03:24
  „És mekkora az átmenö forgalom az országos átlaghoz képest (Schengen óta különösen) Mosonm.-on és környékén? Nem a kétszerese. Többszöröse.
  Mi van a volán mellett elalvó románokkal? Az Alföldön még ébren vannak...”
 • 8. Rider 2008. június 26. 12:48
  „Lak(at)os222 : az a két ktm-es akikre gondolsz, már nem utcán közlekedik. Egyébként meg a gyorshajtás az szabálysértés, az ha stoptáblánál kimennek eléd vagy kikanyarodnaka védett útra, már veszélyeztetés. a piroson áthajtóknak eltörném a jobb bokáját, inkább a ballal nyomja a féket legközelebb.”
 • 7. Okoskodó 2008. június 25. 15:59
  „Szerintem a rendőrök teszik a dolgukat! Ne kritizáljuk, hanem segítsük őket, azzal, hogy tartsuk be a szabályokat, és erre hívjuk fel minden közlekedő társunk figyelmét. .." A KTM-es hülyéből is csak 2db van...stb" ha ennyire ismerjük a renitenseket, miért nem szólunk nekik mi magunk, hogy ez nem helyes? Miért a büntető "szervre" hagyatkozunk, utána meg szídjuk majd őket, hogy milyen .........ik voltak mert megbüntették az xy ismerősének a fiát....Szerintem magunkban kell keresni a balesetek okát nem a rendőrökben!!”
 • 6. Lakos222 2008. június 25. 15:13
  „"Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai folyamatosan fokozott ellenőrzéseket tartottak " hogy röhögő görcsöt ne kapjak! Inkább: Zsebre tett kézzel lesték a polgárt miközben kilógott a cigi a szájából..... Múltkoriban a románok elállták kocsiikkal a határátkelőt parkolás céljából, de még telefonon sem lehetett elérni a rendőröket. A kisasszony a 112-es szám alatt azt mondta, ott nem Ők a felelősök, és hogy kapcsolja az illetékes autópályásokat, akik aztán nem vették fel. Másodszorra is megpróbáltuk, a hölgy már meg sem hallgatott, egyből kapcsolt a nirvánába! Az igazoltatások meg abból állnak, hogy az oviba tartó kismamákat csesztetik, de még egyszer nem láttam volna, hogy megállítanak egy külföldi kamiont, amiért Óváron vagy Jánoson 80-al megy a lakott területen! Vagy maguk már látták, hogy dinnyés Ladát megmertek volna állítani? A KTM-es hülyéből is csak 2 db van a városban, de nem lehet elkapni, mert túl gyors, Igaz mindig ugyan ott jár és regisztrálva vannak Óvári címeken! Amúgy rendőrség mercivel járhatna, ha minden külföldi kamion (aki 80 felett megy Jánoson) csak 100 EUR -t fizetne. Ezért az EU-ban amúgy 1-2 ezer EUR a bírság! De nem, a falvakban is a vasúti átjáróban nézik, melyik paraszt mer átmenni 40-es a síneken! Azt akkor bizony 20.000 Ft a minimum!”
 • 5. pfff 2008. június 25. 13:00
  „"A százados elmondta: a balesetek még mindig elsősorban az elsőbbségadás elmulasztása, a kanyarodási szabályok megsértése, gyorshajtás, illetve szabálytalan előzés miatt következnek be."

  Ez az... Tudtok ti! Már csak alkalmazni kéne! Mondjuk a felsorolást is lehetne bővíteni.

  "A rendőrség a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a szabálytalankodók kiszűrésére."

  Eddig a felsoroltakból, max a gyorshajtókra vadásztak, azt is a városok/falvak ki és bevezető szakaszán. "Egy ház építése nem csak téglarakásból áll!"

  "Makó László kiemelte: a motorosbalesetek megelőzése érdekében ismét rendszerbe állítják a rendőrség nagy teljesítményű motorkerékpárját,..."

  Ismét? Miért? Utóbbi időbe porosodott? Mondjuk én még egyszer sem láttam. Sőt intézkedni sem láttam akár motorossal, vagy akár autóssal szemben.
  Nem értem miért nem tudnak fellépni a motorosokkal szemben. "Lehetetlen nincs csak tehetetlen!"
  Nem azzal kell villogni, hogy hány rendszámnélküli, vagy felhajtott rendszámmal rendelkező motorost kapnak el, hanem a szabálytalan motorosokokat kéne elkapni. Napi 24 órában közlekednek a városban a főúton.”
 • 4. pan.cser 2008. június 25. 12:24
  „Tegnap történt! A TESCO felől jövet a fő úton le akartam fordulni balra nagy ívben a bíróság irányába és beálltam a középső sávba. Pirosat kaptunk, pirosra váltott a tőlem jobbra lévő sáv is, amelyben éppen nem volt senki. Eltelt kb 10 másodperc, egy fiatal fiú egy régebbi típusu VW-al elszáguldott a tőlönk jobbra lévő sávban teljes pirosban kb 80-al. No ezektől kéne elvenni a jogsit és pszichésen megvizgálni alkalmas-e egyáltalán autó vezetésére!”
 • 3. közlekedő 2008. június 25. 08:40
  „A baleseti statisztika sajnos nem a rendőrségen múlik, hanem azon a sok idiótán, akik azt gondolják, rájuk nem vonatkoznak a közlekedési szabályok. Ezek az emberek, ha nem látják be maguktól, hogy rájuk nézve is veszélyes a féktelen száguldozás és a szabályok semmibe vétele, nem fogja őket visszatartani a magas bírság sem.”
 • 2. colomano 2008. június 25. 07:58
  „"A százados elmondta: a balesetek még mindig elsősorban az elsőbbségadás elmulasztása, a kanyarodási szabályok megsértése, gyorshajtás, illetve szabálytalan előzés miatt következnek be."

  Balesetek ezekmiatt következnek be ezután is :/”
 • 1. 621 2008. június 25. 07:20
  „Az egészből az tűnik ki, hogy lassan !!!! - sajnos nagyon lassan és nem mindenki - kezd rájönni a rendőrségen belül is az illetékes osztályon, hogy MUNKA NÉLKÜL NEM LEHET RENDETTEREMTENI!!!
  Én dolgozom, azért, hogy "munkasikereim" legyenek, és a rendőrségnek sem elég kiállni az utcára,- már ha kiáll- és már midenki be van sz....va. Nem ! Munkával, ottléttel, ellenőrzéssel, és ha kell, a legvégső esetben, büntetéssel kell(ene) elérni a szabályok betartását.
  Hát kérem ez nem könnyű de senki nem mondta, hogy a munka könnyű....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenntartható megoldásokat várnak a Duna-naptól

Dunasziget - Nemzetközi Duna-napot tartanak holnap a dunaszigeti ökoparkban: a „folyó menti… Tovább olvasom