Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Kétszer annyi az árverés egy év alatt

Nőtt a végrehajtásra váró ügyek száma, az ügyérkezés csaknem megduplázódott, ha 2008 és 2009 utolsó negyedévét összehasonlítjuk – hangsúlyozza Vigh Miklósné végrehajtó.

Az árverések száma is egyenes arányban nő az ügyérkezésekkel.

Kiket fenyegethet az a veszély, hogy elveszíthetik otthonukat? – kérdeztük Vigh Miklósné végrehajtótól.

– Azok a legveszélyeztetettebbek, akik elveszítették munkahelyüket és emiatt nem tudják fizetni lakástörlesztő hitelüket. Ismerek olyan családokat, ahol mindkét szülő munkanélküli és két vagy több gyereket nevelnek. Nekik napi megélhetési gondjaik vannak, nemhogy még a törlesztést is tudják fizetni. Egy másik veszélyzóna a kezességvállalóké.

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy mit is jelent ez az intézmény és háborognak, hogy ők csupán ˝kezesek˝, a felvett hitelt nem ők költötték el. Sajnos a szerződés aláírásával vállalják, hogy az igazi adós helyett a teljes összeget ők fizetik ki.

Vigh Miklósné végrehajtó: Megduplázódott a végrehajtásra váró ügyek száma.
Vigh Miklósné végrehajtó: Megduplázódott a végrehajtásra váró ügyek száma.

A szakember hozzátette: vannak olyan családok, akiknek egy élet munkája – munkabére, autója, háza – veszik el emiatt. Sőt, a házasságuk is romba dől egyetlen aláírás miatt úgy, hogy egy fillért sem láttak a felvett összegből.

A válság hatására az óvatosság észlelhető a piacon, az árverések sem látogatottak. Egy-két kivételtől eltekintve, érezhetően visszaesett az árveréses vásárlások száma is. Amint azt Vigh Miklósnétól megtudtuk, például a 2008 utolsó negyedévében meghirdetett 28 ingatlanból 6 sikeresen elkelt, míg 2009 utolsó negyedévében 31 kalapács alá került ingatlanból csupán egy ˝fogyott˝ el.


– Hogyan előzhetjük meg a végrehajtást?

– Megfontoltabban vegyünk fel hiteleket, ne rögtön az első megoldások közt ez szerepeljen. Mára az igények sok családban túlszárnyalják a lehetőségeket, nem egy esetben a karácsonyi, húsvéti, ballagási ajándékokat is hitelből vásárolják az emberek. Ha végső megoldásként mégis hitelhez kell folyamodni, a törlesztőrészletek befizetése legyen az elsődleges szempont. Az építkezni vágyóknál már jóval nagyobb összegről van szó, tehát alapos megfontolást igényel annak vállalása. A részlet nagysága, másrészt a futamidő hossza tekintetében. Ez azért is veszélyes, mert senki nem tudhatja, hogy a ma még biztosnak tűnő munkahely holnap is az-e, illetve egészségi állapotunk is változhat. A régi jó magyar mondás szerint: próbáljunk meg addig nyújtózkodni, ameddig a takarónk ér.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. janika 2010. január 27. 07:02
  „Bezzeg, ha a bankok mennek csődbe azokat egyből konszolidálják a közpénzből! Mi mást is lehetne várni egy efféle banánköztársasságabn? Itt csél a lakósság kifosztása elszegényesítése, utána könnyü rabszolga sorba tartani Őket!”
 • 23. RickCartman 2010. január 25. 20:16
  „22. válaszolok,nagy_greg:
  -olvasni 4 éves korom óta tudok, kérdésedre válaszom: igen
  -nem örököltem ingatlan sosem, válaszom: nem (ahogy említettem, takarékoskodással, sok munkával többre jut az ember, mint hirtelen beleugrani a nagy adósságba, és aztán jajgatni ,és hibáztatni mindent, és mindenkit, kivéve magunkat)
  -halk kérés: ne oktass matematikából,nem áll jól neked
  pá!”
 • 22. nagy_greg 2010. január 24. 09:34
  „Ja, Rick, ez a cikk nem az aruhitelrol szolt, hanem jelzalog hitel:

  "Kétszer annyi az árverés egy év alatt"

  Olvasni tudsz-e?

  Itt senki sem vitatkozott Veled az aruhitelekrol. Azt minkenki tudja, hogy baromsag. Itt lakasvasarlasrol volt szo. Olyanok mint Te, akik orokoltek ingatlant nagyon konnyen nyomjak a dumat. En nem orokoltem. Es ha 10millios ingatlant szeretnek venni a csaladomnak (ez kb. 40nm 4 fo-re), es 1990-ben kezdem el a fizetesem 100%-at (100eft/ho) a matrac ala tenni, akkor nem kell most hitel. De... csak 2005-ben kezdtem el 100eft-ot keresni per ho. 1990-ben kevesebb mint 15eft/ho volt a fizetesem. Matematikabol itt ki a nulla?? Szoval: ha 1990-ota a fizetesem 100%-at felre tettem volna.... MEG MINDIG NEM LENNE LAKASOM!!

  Az aruhitellel meg posztolj mashol.”
 • 21. RickCartman 2010. január 23. 21:10
  „Aranyosak vagytok, hogy engem szidtok,egészen meghatódtam...jövőbe látó lettem, meg hátsó udvaron diplomázó...köszönöm a véleményt annak, aki máról holnapra él, és ilyennek képzel egy jövőbelátót, valamint annak, akinek a "diplomás" szó szitkozódást jelent,ennyit az önmagukat minősítő bejegyzők intelligenciájáról.

  Próbálom érthetően mondani: kölcsönt erőszakkal nem kényszerítettek rá senkire. Butaság a bankokat szapulni, ők ebből élnek. Azt azonban ne állítsa senki, hogy valós teljesítmény nélkül elvárható,mint 30 éve, hogy "örök állása" legyen bárkinek bármelyik cégnél.Ezt kellene belátniuk azoknak, akik félig még a Kádár-rendszerben élnek, és csak elvárásaik vannak,az új kapitalizmusból pedig csak a jó oldalát szeretnék élvezni (bemegyek a bankba,öcsém, 5 perc múlva megvan a lé a lakásra, bemegyek a szalonba, 5 perc múlva kigördülök a zsír új verdával, bemegyek a Murányiba, 5 perc múlva kijövök a 108 centis HD tévével, egy fillért sem kell fizetnem, öcsém, jó világ van!)
  Régen úgy volt, hogy évekig spóroltak az emberek az első lakásukra (spórolni: magyarul takarékoskodni, ha érti még valaki a szót), vártak a gépjármű-kiutalásukra, így tisztában voltak a pénz és a munka értékével. Nem kell ahhoz sem jövőbe látás, sem diploma, hogy belássuk:ma nem így van.Felveszik ész nélkül a hitelt (ingyen van, öcsém), és nem érzékelik, hogy ez ugyanúgy pénz, nagy pénz, amit előbb-utóbb vissza kell adni a banknak.
  Apámnak pedig rég visszaadtam az 5 forintot, amit fagyira adott ´68--ban, ha érdekel, kérdezz még okosakat bátran.”
 • 20. nagy_greg 2010. január 23. 19:21
  „18. Imcsi :

  Ez jo volt! kivancsi vagyok, hogy Mr. Rick Cartman hogyan fogja kidumalni magat ebbol a helyzetbol :-)”
 • 19. KoPi 2010. január 23. 17:17
  „RickCartman14:
  Talán azért kell ahitel az embereknek, mert lakni szeretnének valahol. Nem gondolod? persze a bankok megcsinálták a nagy bumm-ot, mindenkit elcsábítottak az olcsó hitelekkel, amikor aztán kellőképpen eladósodtak az emberek, akkor meg megcsinálták a "válságot". Ez egy igen hatékony módja annak, hogy miként lehet a bankároknak kizsebelni az embereket. ja és az eladó lakásokat is a bankárok építették, vagyis duplán kassziroznak! De jön még kutyára dér (meg villamos), leginkább bankárkutyára!”
 • 18. Imcsi 2010. január 23. 16:50
  „RickCartman! A bankok mért nem adják fix kamatra és árfolyamra a hitelt? Ők sem jövőbelátók?!”
 • 17. Bugár Róbertné 2010. január 23. 07:10
  „moderálva”
 • 16. nagy_greg 2010. január 22. 20:27
  „14. RickCartman: minek kertel az apadtol 5 forintot fagyira amikor kicsi voltal es nem volt penzed? AZERT MERT NEM VOLT PENZED!!!! Es, tudod mit? Sok embernek NINCS otthona ami a sajatja... tehat kulcson ker penzt. Meg valami?
  <moderálva>”
 • 15. hunter111 2010. január 22. 20:25
  „moderálva”
 • 14. RickCartman 2010. január 22. 19:31
  „minek a hitel annak, aki nem fizeti vissza? gondolkodni előtte nem lenne jobb?”
 • 13. Imcsi 2010. január 22. 12:45
  „Bocsi, most látom, hogy elírás történt: 2006-os a hitel!”
 • 12. nagy_greg 2010. január 22. 10:48
  „11. Imcsi : nem a bank kedvelt Teged..... Te akkor vetted fel a hitelt amikor a mostani arfolyamhoz kozel allt! Tehat, Te evekig kevesebbet fizettel mint 96ban. Pl.: 2eve kb 30% sporoltal amikor 140 korul volt az arfolyam.”
 • 11. Imcsi 2010. január 22. 08:11
  „Nekünk 96-ban felvett CHF hitelünk törlesztőrészlete kb. 10 %-kal lett csak több. Akkor mi talán egy "jó" bankkal vagyunk kapcsolatban? ( a hozzá kapcsolódó életbiztosítás is évente 10 %-kal drágább lesz mindig, ami nálam kiveri egy kicsit a biztit!)”
 • 10. Capr 2010. január 22. 02:46
  „rivotril:
  Valszeg ismerősödnek svájci frank hitele van. A hiteleket devizában értékelik és nem valutában. (Bocs, nem kötözködni akarok, csak pontosítottam.) A pénzügyi és gazdasági válság miatt a svájci frank árfolyama a krízis csúcsán jóval több, mint 30 %-ot emelkedett és még most is a válság előtti átlagárfolyamához képest cca. 15-20 %-os növekedést mutat. Ez az egyik és a kisebb ok, amiért emelkedtek a devizahitelek törlesztőrészletei. A másik, a fő ok, hogy a bankok általában kétféle forrás felhasználásával hiteleznek: betétesek megtakarításai és bankközi hitelek. A válságnak velejárója, hogy a betétesek magasabb hozamot várnak el, mert növekedett a kockázatuk. Ez a bankoknál költségemelkedést okoz, melyet áthárítanak a hitelesekre. A bankközi hiteleknél a bankokat hitelező pénzügyi befektetők bizalma a béka segge alá zuhant a bankokkal szemben, horribilis áron nyújtottak és nyújtanak ma is hitelt, különösen CHF alapú hitelt. A bankok elsősorban az árfolyamkockázat miatt adott devizanemben kívánják megteremteni a hitel forrás-fedezetét, így CHF esetében ennek nagyon durva költségvonzata van, ezért emelkedett a törlesztőrészlet a duplájára. Sajnos a magyar bankok a nemzetközi pénzpiaci tőketulajdonosok (Pl: alapítványi jótevőként tetszelgő Soros elvtárs) "elvárásait" érvényesítik. Ebből a szempontból ítéld meg, hogy ki hunyó a történetben. Persze a magyar bankok lehetnének toleránsabbak és rugalmasabbak a nehéz helyzetbe került adósokkal szemben.”
 • 9. rivotril2mg 2010. január 22. 00:09
  „nekem van olyan ismerősöm akinek 35 ezer forintról, 80 ezerre elemelkedett a törlesztése, ez most mi a ....??????? az oké hogy 20-30% emelkedett a valuta, de nem 120%ot... és az a másik hogy rég vissza esett normál értékre,vagy hogy nevezik ezt a banki ...., akkor mér szednek még be ennyi lóvét?????? <moderálva...>”
 • 8. invektus 2010. január 21. 22:50
  „BOCS az ember igen is elöre látó pl 1 évre
  BOCS az ember balga :) sokévre :)

  BOCS ha minden hiteles elöre tudná hogy nix melóhely jövöre nem tervezne idénre :)
  néha az ember kénytelen banki kölcsönt felveni

  HA MÁR A BANKOKNÁL TARTUNK :p
  az a nagy világválság
  kinek kedvezett nektek ?? banki hitelkérelmezöknek
  vagy a bankoknak (HÁÁÁT PERSZE )
  téged kirugtak az állásodbol
  a bankokat meg dotálták
  söt ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, még a te fizetnivalod lettöbb

  :)”
 • 7. hunter111 2010. január 21. 17:22
  „moderálva sértő”
 • 6. nagy_greg 2010. január 21. 16:44
  „3. Griffin: majd gondolj vissza a hozzaszolasodra amikor:

  a 3 eves gyereked meghal 3napra ra egy mandula mutet utan

  en ezt senkinek sem kivanom! Azert gondolkoz Te elore 10-15 evet!! Ja, es van ismerosom akinek a gyereke meg is halt mar ilyen mutetbe. O se gondolta vegig az egeszet? Megerdemli?

  A hitel szerzodes alairasa nem mutet...ok. De...szukseges egy atlag magyarnak aki otthont akar a csaladjanak.

  Nincs mas. Nagyon felcseszted az agyamat.”
 • 5. gyagyástóni 2010. január 21. 16:28
  „3. hozzászólás Griffin 2010.01.21. 13:20
  Gondolod mikor felvették, nem gondolkodtak???”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi hangverseny Mosonmagyaróváron

Nemzetközi tanári koncertnek adott otthont a Flesch Károly Kulturális Központ nemrégiben. Tovább olvasom