Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Kétszázötven kilométert eveztek árral szemben

Máriakálnok - Egy ütött-kopott, fél évszázados bérelt hajóval evezett fel a Dunán, illetve a Mosoni-Dunán három fiatal Budapestről Máriakálnokig.

Mintegy kétszázötven kilométernyi evezést követően csütörtökön kötött ki Máriakálnoknál a Mosoni-Dunán az a három fiatal, akik több mint két héttel ezelőtt indultak el Budapestről. Kürti Katinka, Kürti László és dr. Hanczár Gergely egy több mint ötvenéves kielboat típusú hajóval vágott neki a hosszú távnak. Két héten keresztül eveztek árral szemben, míg elérték céljukat, amely valójában Pozsony lett volna, ám útközben értesültek arról, hogy ehhez határátlépési engedély szükséges, ennek beszerzése viszont rendkívül hosszadalmas. Így hát Véneknél úgy döntöttek, a Mosoni-Dunán folytatják útjukat.

Az evezősök, mint mondják, nem bánták meg, hogy ezt az útirányt választották, az általuk „vadregényesnek" talált Szigetközben. A három fiatal csupán kalandvágyból vágott neki a Dunának százhuszonöt kilogrammnyi felszereléssel és egy ütött-kopott bérelt hajóval. Pontos ütemtervet nem készítettek az útra, ott és akkor kötöttek ki, ahol kedvük támadt. Az elmúlt két hét alatt minden baj nélkül sikerült teljesíteniük a távot, néha azonban örvényekkel kellett küzdeniük. Mindez annak ellenére sikerült, hogy egyikük – Kürti László – eddig soha életében nem evezett, két héttel ezelőtt ült először hajóba. Ám mint mondja, viszonylag gyorsan beletanult. Az elején csak a kormányzással ismerkedett, de néhány kilométer megtétele után már bátran beült az evezőlapátok mögé is. Az út során egyedül a térképpel akadt problémájuk a fiataloknak. A szigetek nem teljesen ott és olyan méretűek voltak a valóságban, mint a térképen. Egy alkalommal egy kőgát is meglepetést okozott számukra, amit szintén nem jelölt a térkép, ám némi manőverezéssel sikerült kikerülniük.

Az evezősök kis pihenést követően várhatóan ma indulnak vissza Budapestre. Terveik szerint a sodrással lefelé már gyorsabban tudnak haladni, ám így is legalább tíz napig tart majd az utazás.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionokon érkezik a Forma–1

Hegyeshalom - Bár a Forma–1 Magyar Nagydíjig még másfél hét hátravan, a csapatok szállító kamionjai szerda óta sorra érkeznek a Hungaroringre. Az elegáns szállító járművek ezúttal is szinte kivétel nélkül Hegyeshalomnál lépik át a határt. Az idei év az utolsó, amikor a csillogó-villogó luxuskamionoknak még meg kell állniuk a határátkelőn. Tovább olvasom