Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kétmilliós bírság az orvhalászoknak

A győri Előre Halászati Szövetkezet őrei által az utóbbi időben elfogott orvhalászokat összesen kétmillió forintra bírságolták meg a megyei FM-hivatal határozatai alapján.
Szilágyi Gábor, a győri Előre Halászati Szövetkezet ügyvezető elnöke a halászati ellenőreik jó munkájának tulajdonítja, hogy az elmúlt időszakban összesen kétmillió forintos bírságot szabtak ki a megyei földművelésügyi hivatal (FM) illetékes osztályán a vizeket rabló orvhalászokra. „Ez az összeg állami bevétel" – tette hozzá. Szilágyi Gábor megemlíti: tudomásuk van arról, hogy egy korábban lebukott ásványrárói orvhalász ismét „akcióra" készül, ezért fokozott figyelmet fordítanak az ő tevékenységére is.

Maximális bírságok

S most lássuk az FM-hivatal vadászati és halászati osztályának nemrégiben hozott határozatait. Kezdjük a sort a kisbodaki L. J.-vel, akinek lebukásáról a Kisalföld is beszámolt (2006. május 11.). P társával, a dunaszigeti F. Z.-vel Denkpálnál használt egy körülbelül száz méter hosszú nyakzóhálót. Összesen 17,5 kilogramm halat (egy négykilós, egy 3,5 kilogrammos csukát és 35 darab keszeget) fogott ki engedély nélkül a Dunából. A hálót a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság lefoglalta, majd kiderült, hogy L. J. telke és az úgynevezett Pontyos-Örvényesi-csatorna találkozásánál egy engedély nélkül lekerített részen korábbi bűncselekményből származó halakat is tárolt. Az FM-hivatal megállapította, hogy L. M és F. Z. állami halászjegy és területi engedély nélkül, tiltott eszközzel, jogosulatlanul halászott. Ennek során tilalom alá eső halfajt, egy 80 centiméter alatti harcsát is fogtak, így jogosulatlan halászatért mindkettőjü knek a legmagasabb bírságot, 100 ezer forintot kell befizetniük. Emellett egy évig állami horgász- és halászjegyet sem kaphatnak.

Ásványrárón is dolgoztak

A másik határozat alanya egy ásványrárói férfi, D. Gy. Pt is az Előre HTSZ őrei jelentették fel júliusban. Az illető a Bagaméri Duna-ágon egy 60 méter hosszú nyakzóhálóval, állami horgászjegy és területi engedély nélkül jogosulatlanul halászott. Egy hét- és egy kétkilós harcsát, és két balint (összesen három kilogramm súlyút) fogott. P is a maximális, százezer forintos halvédelmi bírságot kapta, s egy évig nem kaphat horgász- vagy halászjegyet. Egy másik ásványrárói férfit, M. F.-et még júniusban érték tetten az őrök az ásványrárói Duna-ágon. P egy 80–100 méteres tükörhálót használt védett területen engedélyek nélkül. A bírság itt is 100 ezer forint és egyévi eltiltás.

Ponty a szigony végén

Talán a „legérdekesebb" eset a gyirmóti Sz. S. nevéhez fűződik. A halőr feljelentése szerint még májusban terület-ellenőrzést tartott a koroncói Bika-réten. Ennek során ellenőrizte Sz. S.-t, aki egy szigonnyal(!) engedély nélkül, tiltott időben és módon, tiltott eszközzel dolgozott. A megyei FM nyilatkozattételre szólította fel a férfit: Sz. S. szerint hazafelé tartott gépkocsijával, útközben megállt körülnézni. Ott egy halőr egy szigonyt mutatott felé, mondván, hogy az az övé. Állítása szerint ez nem igaz, emiatt az egész eljárással nem ért egyet. A két állítás ellentmondásai miatt az érintett feleket beidézték. Az intézkedő őr itt elmondta: korábban már több bejelentést kapott, hogy a Rába és a Marcal árterében valaki szigonnyal fogja az ívásra készülő halakat. Emiatt szinte mindennap ellenőriztek itt. Így került látókö-

rükbe Sz. S., aki korábban a HTSZ hivatásos halásza volt. A Bika-réthez közeledve a töltés tetejéről megpillantotta Sz. S.-t, aki a vízben állt. Miután az orvhalász is észrevette őt, szigonyát a sás közé dugta. Ekkor a halőr felvette a csizmáját, a vízből kivette a szigonyt, melyről kiemelés közben egy 3–4 kilogrammos ponty esett le. Mivel Sz. S. a cselekményt nem ismerte el, ezért rendőrt hívott. Lefoglalták a bűnjelet, mely a közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül. Az FM-hivatal a vallomások alapján megállapította, hogy a gyirmóti férfi jogosulatlanul halászott. Emiatt 30 ezer forintos bírsággal sújtotta, s egy évig nem kaphat halászjegyet: a bírság kiszabásának mértékekor figyelembe vette, hogy hasonló eset miatt még nem folyt az illető ellen eljárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íjásznap mozgássérülteknek

A Magyaróvári Íjász Sportegyesület mozgássérültek számára szervezett rendkívüli programot. Tovább olvasom