Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Kétmilliós bírság a Nyugat-magyarországi Egyetemnek

Kétmillió forintra bírságolták a Nyugat-magyarországi Egyetemet – a mosonmagyaróvári tender szabálytalanságai miatt. Másodszorra a korábban kizárt cég kapta meg a munkát.

A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) tavaly ősszel írt ki közbeszerzési pályázatot a mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszer-tudományi kar B épületének átalakítására és felújítására. A munkálatok értékét 240 millió forintra becsülték. A projektre uniós támogatást nyert az intézmény.

A tendert február elején bírálta el az egyetem. A nyertes a Fertődi Zrt. lett, míg a Strabag-MML Kft. ajánlatát érvénytelenné nyilvánították azzal az indokkal, hogy nem csatolta egyik alvállalkozója, a Laki Épületszobrász Zrt. két alkalmassági igazolását. A kft. vitatta ezt és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult. A testület ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy az univerzitás szerződést kössön a tender győztesével, nemrégiben pedig döntést hozott az ügyben.

A főigazgató szerint a beruházás egy-két hónapos késedelmet szenvedett az ügy miatt, de így is befejeződik az idén.
Eszerint az egyetem tévesen értelmezte a közbeszerzési törvényt, amely valójában megengedi, hogy az ajánlattevő és alvállalkozója együtt, és ne külön-külön igazolja az alkalmassági feltételeket. A döntőbizottság ebből azt a következtetést vonta le, hogy az intézmény indokolatlanul szólította fel hiánypótlásra a Strabag-MML Kft.-t és nyilvánította érvénytelennek ajánlatát. A testület emiatt megsemmisítette a tendert lezáró döntést és kétmillió forintos bírsággal sújtotta az egyetemet.

Fekete József, az NYME műszaki-gazdasági főigazgatója elmondta: nem értenek egyet a határozattal és a Fővárosi Bírósághoz fordultak jogorvoslatért. Ezzel párhuzamosan a tenderre jelentkező cégeket ajánlatuk megújítására kérték és csütörtökön már döntést is hoztak. A nyertes ezúttal a Strabag-MML Kft. lett.

A főigazgató szerint a beruházás egy-két hónapos késedelmet szenvedett az ügy miatt, de így is befejeződik az idén. A fejlesztés egy szelete a nagyszabású, 4,6 milliárdos programnak, amelynek részeként kutatás-fejlesztési eszközöket vásárolnak, valamint egyetemi épületeket újítanak fel Sopronban, Győrött, Mosonmagyaróváron és Szombathelyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rapsicok Dunaszigeten - 200 ezer forint bírság fejenként

Két ötvenméteres tükörhálót tett a Kis-Zátony vizére március 13-án este egy 32 éves és egy 22 éves… Tovább olvasom