Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Kétmilliárdot osztanak fel a ''Szomszédságra''

A VÁTI Kht. május végére ígéri a döntést magyar–szlovák–ukrán szomszédsági program pályázatairól.
Összesen negyvennyolc, szigetközi és csallóközi oldalon felállítandó lapátkerekes úszó erőmű telepítését tervezi egy túrócszentmártoni székhelyű társulás. A tervek elkészítésére pályázatot adtak be: a gesztorságot a szlovákiai Doborgaz, magyar oldalon pedig Dunakiliti vállalta. Összesen nyolcvanhatmillió forintot igényeltek, kilencvenöt százalékos támogatást kaphatnak.

„ Mindkettő megvalósulhatna"

– Úgy tudom, már a magyarországi választások ideje alatt döntésnek kellett volna születnie a beadott pályázatunk ügyében – kezdte Boráros József doborgazi polgármester. – Az úszó erőműves prototípus bemutatásán már dolgoznak a szakemberek, ám most minden a támogatási kérelem sikerességén múlik. A részletek pontos kidolgozása ennek fényében indulhatna meg. Ez a projekt a három kis csallóközi falu törpeturbinás terveitől független: a legjobb az lenne persze, ha mindkettő megvalósulhatna – mondta a településvezető.

Négyszázhatvanegy pályázat

A Magyarország–Szlovákia–Ukrajna Szomszédsági Program célkitűzése a határon átnyúló gazdasági együttműködés támogatása és a határ menti infrastruktúra fejlesztése révén a térség jelenlegi helyzetének javítása, periferikus jellegének megszüntetése. A program első pályázati kiírása 2005. március elején jelent meg 2,1 milliárd forint támogatási kerettel. Az első körben 314 pályázat érkezett be, amelyből 48 kapott támogatást. A második körben 2,08 milliárd forintra lehetett pályázni: ebben a körben 461 igény érkezett be. Török Zsolt, a VÁTI Kht. (Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság) illetékese a Kisalföldnek elmondta: a pályázatok elbírálása május végére várható.

Nem csak az úszó erőmű tervezői várják a Szigetközben a pályázat elbírálását: a Pisztráng Kör Egyesület Dunaszigeten egy ökopark és tájközpont kialakítására pályázott szlovák társszervezetével. Emellett Rajka 142 millió forintot igényelt a hármas határnál lévő, az ausztriai Németjárfalu felé vezető 3,5 kilométeres kerékpárút kiépítésére ezen a projekten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria szemete Hegyeshalom határában

A települések többségének gyakorlatilag megoldhatatlan és folyamatosan visszatérő problémát jelentenek az illegális szemétlerakók. E tekintetben a közelmúltban Hegyeshalomnak egy teljesen új jelenséggel kellett szembenéznie. A nyugati határ menti település melletti erdősávokban rendre jelennek meg az Ausztriából származó hulladékok. A polgármester szerint ezeket a szeméthalmokat az Ausztriába átjáró lomisok rakják le a település határába. Tovább olvasom