Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Két ügyfél egy széfben

Mosonmagyaróvár - Hatvannégymillió forintot keres károsult, bank és rendőrség: állítólag ennyi tűnt el a mosonmagyaróvári Unicredit Bank bérbe adott széfjéből. Az ügyvéd szerint a trezort két ügyfélnek adták ki. A pénzintézet a „tényleges károk megállapítása után" fizet.
Nem mindennapi ügyben nyomoz a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya. A rendőrségi nyomozás  szerint ugyanis 64 millió forint tűnt el a helyi Unicredit Bankban egy ügyfél bérelt széfjéből, melyben a család a pénzét tartotta. Állításuk szerint mindössze 7 millió forintot, üres pénzkötegelő gyűrűket és néhány szlovák nyelvű papírt talált a kazettában.

Németh Imre, a hölgy ügyvédje a Kisalföldnek elmondta: ügyfele hívni akarta a rendőrséget, ám a bank fiókigazgatója azt mondta, kivizsgálják az ügyet, kártalanítják őket, s kérte, ne tegyen feljelentést.

A pénzintézet kiemeltként kezelte az esetet, az igazgatói ülésen azonban úgy döntöttek, hogy egyelőre nem fizetnek: ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a rendőrségen.

Az ügyvéd szerint kiderült, hogy ugyanezt a trezort egy vállalkozásnak is kiadták, ahol meghatalmazottként többen is hozzáférhettek tartalmához. „Mindössze hétmillió forint maradt a széfben: ezt szerettük volna megkapni, ám a másik bérlő is azt állította, hogy az az övé. A rendőrség míg nem tisztázza, kié a maradék összeg, nem adják ki a pénzt." Németh Imre elmondta: a bank rendőrségi feljelentést tett, ám késve: mintegy két héttel az eset után rögzítették a nyomokat, s közjegyző jelenlétében – ám ügyfele tudomása nélkül – lezáratta a trezort. Ezután a bankkal való szerződés felmondását kezdeményezték, hogy kártérítési pert indíthassanak. „A pénzintézet fővárosi jogi osztályán tárgyaltam az illetékesekkel: peren kívül szerettem volna megegyezni, ha ügyfelem kárát megtérítik. Ettől elzárkóztak" – mondta. Az ügyvéd hozzátette: a bank elismerte felelősségét, hiszen a trezort egy időben csak egy bérlőnek adhatnák ki. Ehhez normális esetben két kulcs tartozna: egy az ügyfélé és egy a pénzintézeté. „A bank ebben az esetben ezt a szabályt megszegte." Németh Imre keresetlevelet adott be a bíróságra, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél kezdeményezte a mosonmagyaróvári fiók széfszolgáltatási engedélyének visszavonását, valamint fontolgatja, hogy ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz. A Kisalföld azt is megkérdezte: miért tart hónapok óta a vizsgálat, ha a rendőrség és a bank is tudja, kiknek volt kulcsa a széfhez. Németh Imre szerint rendkívül alapos a nyomozás, ám „nehéz lesz" a bank kéthetes késlekedését behozni.

Az UniCredit bank PR-vezetője a Kisalföldnek mindössze egy rövid nyilatkozatot adott ki. „A kérdéses széfbérleti ügyben – mivel hatósági eljárás van folyamatban – jelenleg annyit tudunk nyilatkozni, hogy az eljárásrendünk megsértéséből fakadó hibát és felelősséget maradéktalanul elismerjük, a tényleges károk megállapítását követően haladéktalanul és méltányosan kielégítjük a jogos igényeket. Társaságunk életében hasonló esemény még nem történt, és a teljes körű belső vizsgálatok nyomán meghoztuk azokat a döntéseket, amelyek az ismétlődést kizáró szigorításokat tartalmazzák" – áll a közleményben.
Kocsis Tünde, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az UniCredit Bank Hungary Zrt. képviselője 2007. május 16-án tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki március 29. és május 2. között a pénzintézet mosonmagyaróvári fiókjának egyik széfjéből eltulajdonított 64,1 millió forint készpénzt. „A feljelentés alapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanúja miatt – ismeretlen tettes ellen – folytatja a nyomozást. Az ügy részleteiről – nyomozati érdekből – nem áll módunkban információt adni" – áll a Kisalföldnek eljuttatott sajtóközleményben.

Nincs kamera

A legtöbb hitelintézet nem zárkózik el készpénz tárolásától. A különteremben lévő trezornál magára hagyják az ügyfelet: ez a rész nincs bekamerázva.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérsékelt sebességű övezetek

Mosonmagyaróvár - Mosonmagyaróváron három lakó-pihenő és korlátozott sebességű övezetet jelöltek ki,… Tovább olvasom