Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Két szobor eltűnt, egyet kölcsönadtak

Mosonmagyaróvár - A restaurátori munkák során derült ki, hogy a Deák téri Nepomuki Szent János-szobron lévő négy alak csak másolat. Az eredetiek közül kettőt nem találnak, a meglévők egyikét pedig a Hansági Múzeum kölcsönadta egy belvárosi üzletháznak.
Már javában zajlik és a tervek szerint ez év végére be is fejeződik a mosonmagyaróvári Deák téren álló Nepomuki Szent János-szobor teljes restaurálása.

A város egyik legjelentősebb barokk emlékének számító alkotást 1744-ben állították Hugenstein Károly jószágkormányzó költségén. Nepomuki Szent János három mellékalakkal körülvett obeliszken áll, alatta az emlékmű talapzat feletti részén lévő domborművek a szent életéből vett jeleneteket ábrázolnak. A szoborcsoporton már hosszú ideje nem végeztek felújítási munkálatokat, így mára igen leromlott az állapota.

Az önkormányzat ezért úgy döntött, költségvetésében különít el pénzt erre a célra. A szobor felújítása már a múlt év őszén elkezdődött. Ekkor a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. közreműködésével szétszerelték és elszállították a szobor körüli korlátot a munkálatokat végző restaurátorhoz.

A Deák téri szoborcsoport: A négy alak mindegyike másolat.
A Deák téri szoborcsoport: A négy alak mindegyike másolat.

A szakember a napokban megvizsgálta a szoborcsoportot és meglepő
felfedezésre jutott. Az 1744-ben emelt emlékművön Nepomuki Szent János és a három mellékalak, Szent Sebestyén, Szent Rókus és Szent Boromei Károly szobra csupán másolat. Ennél is megdöbbentőbb az a tény, hogy a négy szoborból kettő eltűnt. A meglévők egyike pedig a belvárosban néhány éve épült üzletház homlokzatát díszíti. Szent Sebestyén több mint kétszázötven éves szobra két „Zahnartz" felirat között díszeleg.

A másik két alak – Nepomuki Szent János és Szent Boromei Ká-
roly – szobrának eltűnését megdöbbentőnek és példa nélkülinek tartja a restaurálást végző Szűcs László. A pomázi művész lapunk érdeklődésére elmondta: a szoborcsoport vizsgálatakor derült ki, hogy az ott lévő négy alak nem az eredeti, hanem műkő öntvények. A restaurátor szerint a másolatok vélhetően a műemlék nyolcvanas évek elején történt felújításakor kerültek oda. A szakember szerint ez szokványos módszer, hogy megóvják az eredeti szobrokat az időjárás viszontagságaitól, ám azokat minden esetben múzeumban állítják ki.

Az üzletház homlokzatán lévő eredeti Szent Sebestyén-szobor sorsa a restaurátor szerint furcsa ugyan, ám ezzel alapvetően nem ártottak a műemléknek. Sokkal inkább megdöbbentő, hogy a másik két alak nyomtalanul eltűnt. Szűcs László hangsúlyozta: manapság ilyen nem fordulhatna elő, hiszen minden műemlékről pontos nyilvántartást vezetnek, amiben a restaurálás minden apró munkafázisát is dokumentálják.

Szent Sebestyén: Kölcsönbérleti szerződést kötöttek rá.
Szent Sebestyén: Kölcsönbérleti szerződést kötöttek rá.


A Nepomuki Szent János-szoborcsoport felújításáról a szakember elmondta: a korlát restaurálása már folyik. A szobor alapzata erősen vizesedett, így a felújítás mellett megoldást kell találni a megfelelő szigetelésre is. A középső rész restaurálását a tervek szerint nyáron kezdik. A felállványozást követően a helyszínen végzik ezt a munkát. Várhatóan szeptember végére elkészülnek, ezután állítják vissza a korlátot.


Szabó Miklós polgármester szintén értetlenül áll az eltűnt szobrok előtt. Mint mondja: a műemlék korábbi felújításairól semmiféle dokumentum nem maradt fenn. Csupán annyit tudnak, hogy az eredeti szobrok közül kettőt a Hansági Múzeum őriz. Egyik a Cselley-házban van, a másik pedig – érthetetlen okból – a Győri kapu utca és a Fő út sarkán lévő üzletház homlokzatát díszíti. Nepomuki Szent János és Szent Boromei Károly eredeti szobráról azonban semmit sem tudnak.

A polgármester kéri mindazok segítségét, akik bármit tudnak
a két szobor hollétéről.

Mint mondja, mindenképp vissza akarják szerezni a város tulajdonát.
Szentkuti Károly, a Hansági Múzeum gyűjteményvezetője elmondta: Szent Sebestyén és Szent Rókus szobra a ’80-as években került a múzeumba. A másik két alakról azonban nem tudnak. Sebestyén és Rókus sokáig a Cselley-ház bejáratában, a kapu alatt volt kiállítva. Néhány éve a Győri kapu utcában épülő üzletház beruházója megkeresésére adták kölcsön Szent Sebestyén szobrát, ami azóta díszíti az épületet. A műemlékről kölcsönbérleti szerződést kötöttek. Az igazgató azt mondja: ezen a helyen sokkal jobban érvényesül a szobor és lényegesen többen is látják, mint a kapu alatt. Szent Rókus szobrát pedig néhány éve restaurálták, ami azóta is a Cselley-ház bejáratánál látható.

Olvasóink írták

 • 7. Csikar 2008. március 24. 23:54
  „SZK egy ismerös idös nénitöl akarta kölcsönkérni a néni ezüst tükrét, hogy kiállíthassa a múzeumban. A néni rokonai közbeszóltak. Nagyon tetszik az elsö hozzászóló logikája: semmilyen jelzés nincs a házon, hogy ez lenne az a Szent Sebestyén szobor. Szentkuti azért kitalálhatott volna egy ennél kevésbé átlátszóbb érvelést. Még a fáradságot sem veszik az urak, hogy valami jobb mellédumát találjanak ki, teljesen hülyének veszik a jónépet.”
 • 6. fogadjunk örökbe az műtárgyat 2008. március 23. 21:18
  „A Cselley-házban van egy-két festmény, ami nagyon tetszik. Szeretném kölcsön kapni, szívesen vigyáznék rájuk. Szerintem nálam sokkal jobban érvényesülnének ezek a képek, az biztos, hogy többen látnák, mint a múzeumban. Legalábbis ha a helyi múzeum éves látogatotságát veszük figyelembe.
  Vagy én nem kaphatok kölcsön ilyen értékes műtárgyakat? Én ugyanis nem tartozom a helyi érinthetlen kiskirályok közé. Valaki már végre letörhetné a szarvát ezeknek a beképzelt fiúknak, mielőtt az egész város végleg az ővék lesz.”
 • 5. valóság 2008. március 23. 19:59
  „Szentkuti mehet a kukába már töbször bizonyitotta rátermetségét. A SZOBOR kerüjön vissza a helyére.
  A tulaj vegyen oda egygicsaet aki meg teheti. (volt helyi fideszes vezetö az illető, verekedéséről volt híres!)”
 • 4. pan.cser 2008. március 21. 23:06
  „Van a főmúzeumosnak egy használt bútorkereskedő haverja is, talán ő szerzi be a múzeumnak a tárgyakat, úgy mint a szobrot mások? Arra is kivácsi leszek mennyit fizetnek az állami erdőben kétes körülmények létesített házikó telkéért. Meg fogjuk tudni! Csak azért hoztam föl mert kedves választók tényleg itt volt az ideje a vezetésváltásnak a városban. Ha másért nem hát azért, hogy legyen egy visszatartó erő minden politkus számára ha a mutyira gondol. Az 1.-el teljes mértékben egyetértek. Minden ember egyenlő de vannak akik egyenlőbbek, SAJNOS!”
 • 3. egy móvári 2008. március 21. 21:12
  „Kíváncsi lennék, hogy kié az üzletház. Mert gondolom, bárki azért nem rakhatja ki a város egyik legjelentősebb műemlékét a házára.”
 • 2. pan.cser 2008. március 21. 20:54
  „Ez egy botrány! Remélem a vezetés kideríti ki adta ki a szobrot. Aki ezt megtette és még a város fizeti, ki kell rúgni! Ezért fejvesztés kell, hogy járjon. Szentkúti Karcsika nyilatkozat ostobaság, ilyen alapon a Szent Koronát is ki lehetne tenni egy maszek fogorvosi rendelőre. Karcsika megint benne van egy gyanús ügyben!”
 • 1. hogy is van ez? 2008. március 21. 15:46
  „Azért ez egy kicsit furcsa, hogy a kétszázötven éves szobrot elviszik az eredeti helyéről, nehogy tönkremenjen, egy magán tulajdonú üzletházra pedig kiteszik. Valami igencsak sáros ebben az ügyben. Ha jól tudom, a ház falán semmiféle tábla nem tájékoztat arról, hogy mi is ez a szobor. Igencsak mutyizás szaga van a dolognak. Egyébként én is körülnéznék a múzeumban, biztos van ott olyan műtárgy, amit szívesen "kölcsön" vennék. Vagy ezt csak a kiváltságosoknak lehet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen is hibásak Bence halálában?

Mosonmagyaróvár - Korábban többször beszámoltunk a tisztázatlan körülmények között, a… Tovább olvasom