Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Két óra volt csomagolni...

Ma sincs pontos szám (bizonyos források 724, mások 1151 főt említenek), hogy hány német családot érintett Levélen az 1945. augusztus 5-én kezdődött kitelepítés. Ennek évfordulóján emlékeznek az egybegyűltek szeptember elsején a Levéli Német Önkormányzat szervezésében az Ujhelyi Imre téren.
A háború után a német lakosság döntő részét kitelepítették Levélen. Elrendelték, hogy az 1941-es népszámlálás során magukat német nemzetiségűnek vagy német anyanyelvűnek vallókat, a magyarosított nevüket német hangzásúra visszaváltoztatókat, továbbá a Volksbund vagy valamely német fegyveres alakulat tagjait ki kell telepíteni. Ezen szempontok szerint a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 1623 személyt írtak össze, ebből kitelepült és kitelepítettek 1151 személyt, elköltöztek, meghaltak 146-an, 71-re tehető a hadifoglyok, internáltak vagy ismeretlen helyen tartózkodók száma. Más adatok szerint Levélről 231 családot érintően 724 személyt telepítettek ki.

– Levélen a kitelepítés 1945. augusztus 5-én kezdődött, előre elkészített menetrend szerint, rendőri biztosítás mellett folyt: naponta 30–40 ház került sorra. Az otthonukat elhagyni kényszerülők ágyneműt, takarót, kevés élelmiszert vihettek csak magukkal kézipoggyászként. A csomagolásra mindössze két órát engedélyeztek. Augusztus 26-án azoknak a kitelepítési listán szereplőknek is, akik még házaikban maradtak, el kellett hagyniuk a községet. Mosonszolnokra kerültek, ahol házaknál, családoknál teleltek át sanyarú körülmények között. 1946 áprilisában négy vonatszerelvény indult Mosonszolnokról, a marhavagonokban általában harminc személlyel, az akkori amerikaiak által megszállt zónába, Nordwürttembergbe és Nordbadenba. A második transzport április 13-án, vasárnap hagyta el Mosonszolnokot és 19-én (nagypéntek) érte el a célállomást, Herrenberget. Az unterjettingeni gyűjtőtáborban osztották szét az érkezőket Böblingen kerületbe. Más transzportokkal érkezők Crailsheim, Heilbronn, Mosbach Schweinfurt és Ulm környékén találtak új hazát – emlékeztetett a település vezetője, Papp Zoltán.

Az emlékműnél gyűlnek össze a megemlékezők.
Az emlékműnél gyűlnek össze a megemlékezők.

A kitelepítettek helyére már 1945-ben új családok érkeztek Borsod, Somogy és Szabolcs megyéből, illetve Erdélyből és Csehszlovákiából.
Levélen a háború áldozatai és a kitelepítettek emlékét őrzi a
Rieger Tibor által készített emlékmű a falu főterén, az Ujhelyi Imre téren. A kitelepített levéliek és leszármazottaik minden évben ellátogatnak a faluba megkoszorúzni az emlékművet.

– A találkozót és koszorúzási ünnepséget a helyi német önkormányzat szervezi, a kitelepítettek szervezőivel egyeztetve az időpontot és a programot. Ebben főleg Hans Schrödl evangélikus lelkész, Johann Zapfl nyugdíjas a legfőbb segítők. A találkozó során a temetőben is megemlékeznek az elhunytakról. Az evangélikus templomban istentiszteleten, majd a kultúrházban közös ebéden vesznek részt. Ezen mindig nagyon jó alkalom nyílik az emlékek felidézésére, beszélgetésre a világban szétszórt emberek között – tette hozzá Papp Zoltán.

Megemlékezés az Ujhelyi téren. Az Ujhelyi Imre téren szombaton 17 órakor a vendégeket köszönti Domonkos Sándor, a német önkormányzat elnöke, beszédet mond Széles Sándor megyei kormánymegbízott. Közreműködik a Heideboden énekkar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi-új vezető újabb öt évre a művelődési ház élén

Újabb öt évre lesz a Balassi Bálint Művelődési Ház és Könyvtár irányítója Lőrincz György –… Tovább olvasom