Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

˝Két óra alatt pakoltuk össze egy élet munkáját˝

Levél - Két óra állt rendelkezésünkre, hogy összeszedjük, ami szükséges – meséli a 1945. augusztus 28-i napról Zapfl János.

A kitelepítésre emlékeznek szombaton a Levéli Német Önkormányzat szervezésében az egykor még többségében svábok lakta településen.

Kamaszként élte meg a kitelepítést Zapfl János. Családi házát Levélen tizenhét éve vásárolta vissza: a nyarakat így szülőfalujában tölti, télre költözik vissza Németországba.

1945. augusztus 28. és szeptember 6. között 231 levéli családot, azaz 724 német ajkút telepítettek ki Levélről. Mintegy fél évig, 1946 áprilisáig Mosonszolnokra költöztették őket. Innen három vonatszerelvény vitte el a környékről összegyűjtött 3185 német ajkú személyt Németország nyugati részére.

Zapfl János, Schmickl Frida, Domonkos Sándor és Schmickl Pál a Német Kisebbségi Önkormányzat épülete előtt.
Zapfl János, Schmickl Frida, Domonkos Sándor és Schmickl Pál a Német Kisebbségi Önkormányzat épülete előtt.

Kálváriájuk azonban előbb elkezdődött: 1945 júliusában a községi földrendező-bizottság összeírta azokat a családokat, akiket vagyonelkobzással sújtottak. Az előre elkészített menetrend szerint augusztusban indult el a tényleges kitelepítés. Virradatkor kezdődött a kitoloncolás, melyet Mosonmagyaróvárról érkezett rendőrök biztosítottak. Naponta 30–40 házból kényszerítették távozásra az ott lakókat, ágyneműt, takarót, ruhát és kevés élelmiszert vihettek csak magukkal.

– Már augusztus 28. előtt két héttel megtudtuk, mire készülnek, de senki nem gondolta, hogy tényleg kitelepítenek majd – emlékezik az akkor 15 éves Zapfl János. ˝Kedden még a búzát csépeltük, másnap már pakolnunk kellett, alig vihettünk magunkkal valamit˝ – magyarázza. A mosonszolnoki gyűjtőtábor után Németországba szállították szüleivel és húgával együtt.

– Mölzingenben kaptunk egy szobát. Engem a családomtól elválasztottak, parasztszolgának álltam. Azzal az indokkal, hogy már túl nagy az a szoba a szüleimnek és a testvéremnek, egy jóval szűkebbe költöztették őket – mesélte a magyar nyelvet nemrég újratanuló férfi.

A kitelepítéskor tizenkét éves Schmickl Frida és Schmickl Pál már alig beszél magyarul, de még értik a nyelvet. Schmickl Frida szüleivel és nagyapjával, Schmickl Pál három testvérével és édesanyjával indult a mosonszolnoki gyűjtőtáborba. A szombati megemlékezésre érkeztek most ˝haza˝.

A faluban 1990-ben emeltek a második világháború áldozatainak és a kitelepítettek tiszteletére emlékművet. A Levéli Német Önkormányzat szombaton délután 5 órakor az Ujhelyi téren szervez megemlékezést. Itt Domonkos Sándor, a kisebbségi önkormányzat elnökének köszöntője után a Heideboden énekkar lép fel, majd dr. Nagy István országgyűlési képviselő mond emlékbeszédet. A temetőben gyertyát gyújtanak a mindenki keresztjénél és elhelyezik az emlékezés virágait a korábbi elnök, Pollreisz Róbert sírjánál. Vasárnap délelőtt fél 11 órakor ökumenikus szentmisére gyűlnek össze a kitelepítettek tiszteletére, majd közös ebédet fogyasztanak el.

Olvasóink írták

 • 4. zina881 2010. augusztus 31. 04:11
  „/ háté / részben igazad van! csak azt felejtetted el, hogy : NINCS MUNKA MAGYARORSZÁGON! de gondolom téged nem érint a munkanélküliség, vagy nem kel havi 70 ezerből nyomorognod! akkor nem hujjognád le azokat akik munkanélküli segélyért állnak sorba.”
 • 3. Boli 2010. augusztus 30. 19:49
  „Már megint kitöröltek. :) Mit szúrtam el? Elég szelektív a cenzúra... Bezzeg 1-eske mehet?? Leírtam, hogy anno ezek a deportálások megtorlások voltak a magyarországi németség Volksbundban való részvétele miatt... (ami egyesek részére nem igazán volt önkéntes...) Rengeteg magyart pedig szlovákiából deportáltak ide, mint ahogy rengeteg magyarországi szlovákot csehszlovákiába... Probléma ezzel?”
 • 2. sicc 2010. augusztus 28. 23:37
  „Az én rokonaimat is így költöztették ki Hegyeshalomból . Ők Nickelsdorfig mentek( következő falu ausztriában, nem volt hajlandó továbbmenni a családfő) Ott halt meg a szántóföldön pár évvel később , próbált a családjának új életet biztosítani , a semmiből,a nulláról indulva :( !
  Fogalmunk sincs ,mit élhettek át. Soha senkinek nem ártottak !!! Szorgalmas ,dolgos ,jóravaló ,becsületes emberek voltak. Megszakadt a szíve !”
 • 1. háté 2010. augusztus 28. 22:59
  „Szégyen, hogy ez megtörténhetett!--

  ÉS MÉG MINDIG A GAZEMBEREK LESZÁMOZOTTJAIK, vagy azok kiszolgálói VANNAK HATALMON!
  -- akkor lehet igazán megbékélni, ha a komcsi /ebben is az élen járó faj/ hajtásokat gyökerestől kitépve odavetjük az enyészetnek.
  --olyan Magyarország kell ahol csak az kap élet lehetőséget aki dolgozik,-vagy megérdemelt nyugdíját tölti.
  --az élősködőktől, legyen az örök "eltartott-segélyezett" vagy uzsorás-vérszívó-génfertőzött, meg kell szabadulni!--”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetven új munkahely nyolcmillió euróból Mosonmagyaróváron

Nyolcmillió eurós beruházással egy 38 hektáros területen épül meg a mosonmagyaróvári MoWinParkban a Continental Hungaria Kft. hazánkat és Ausztriát kiszolgáló abroncsraktára. Tovább olvasom