Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Két keréken egészen Oroszvárig

Európai uniós pályázat keretében a magyar és a szlovák fél támogatást nyert a Paprét–Dunacsúny (Cunovo) közötti kerékpárút megépítésére.

A Bezenyéhez tartozó Paprétig kiépült szakaszt folytatnák, a meglévő, balesetveszélyeseket pedig felújítanák.

Bezenyén 4,6 kilométer, Rajkán több mint 6 kilométer kerékpárutat építenek és újítanak fel pályázati támogatással. A két település a szlovákiai Oroszvárral (Rusovce) és Dunacsúnnyal közösen pályázott és nyert pénz a kerékpárút kialakítására.

A Mosonmagyaróvár–Paprét közti öt és fél kilométeres szakaszt már korábban átadták a kerékpárosoknak. A Rajka és Bezenye közötti bicikliút már régebben kiépült, ám az már nem felel meg az előírásoknak, és jelentősen megromlott az állapota. A Lajta-parti várostól a szlovák határig tartó szakaszból már csak a Paprét és Bezenye közötti rész, valamint a rajkai belterületi rész hiányzik, de a már meglévő szakasz is felújításra vár.

Dr. Horváth Szabolcs, Bezenye jegyzője.
Dr. Horváth Szabolcs, Bezenye jegyzője.


– Bezenyén az 1980-as évek közepén készült el a belterületi kerékpárút, utána építették ki Rajkán. Ezek az utak már nem felelnek meg az uniós szabályozásoknak, nem is kezelte őket senki – magyarázza Kalincsák István projektmenedzser.

– A pályázatunk nyert, a tervek elkészültek és építési engedélyt is kaptunk már a kerékpárútra – hangsúlyozza dr. Horváth Szabolcs, Bezenye jegyzője. Papréttől Bezenyéig ugyanazon az oldalon folytatódna a kerekeseknek szánt aszfaltcsík, a belterületi részt felújítanák és szélesítenék, akárcsak a rajkai külterületi szakaszokat. A határ menti településnek külterületen fel kell újítania, belterületen ki kell építenie 1,7 kilométer kerékpárutat. Bazsó Lajos polgármester szerint az ötszázalékos önrészt a költségvetésből biztosítják.

A községben a kerékpárút egyébként érintené a Szabadság teret, a takarékpénztárt és a templomot is. Mint megtudtuk, mindkét önkormányzat tárgyal az érintett területek tulajdonosaival. Rajkán két magántulajdonossal kell csak megegyezni, a többi terület vagy állami, vagy önkormányzati, viszont Paprét–Bezenye között több tucat birtokossal is dűlőre kell jutni. A szakemberek szerint várhatóan már jövő nyáron Mosonmagyaróvártól Oroszvárig kerekezhetünk biztonságban.
 

Olvasóink írták

 • 16. invektus 2010. június 23. 14:36
  „:)”
 • 15. pancser 2010. június 18. 17:41
  „Félreértés ne legyen, minden méter kerékpárutnak örülök. Az Újudvari rész a legégetőbb, biciklisnek autósnak, gondoljatok csak bele szerencsétlen biciklisnek mi mindenen kell átvergődnie!”
 • 14. invektus 2010. június 18. 17:21
  „A KERÉKPÁR UTNAK ÖRÜLNI KÉNE HOGY FOLYTATODIK !!!!!!!!!!!!!!!!!
  ENYI”
 • 13. ombi 2010. június 18. 12:01
  „rezi: megengedett sebesség kerékpárúton közlekedő járművel: 30 km/ó.
  Ha a kerékpáros sisakot visel, lakott területen kívül szabad neki az 50 km/ó. Szerinted egy versenyző 30-nál lassabban edz? Ráadásul biztos vagy benne, hogy a néhány kerékpáros versenyző miatt katasztrofális Magyarországon az utakon a morál?
  Más: az abdai és a győri polgármestereknek csak addig fontos a kerékpáros összeköttetés megteremtése, amíg a szavazataink kellenek nekik? Annyi évnyi ígérgetés után lesz már valamikor lehetőség Győr és a szomszédos falu közötti biciklizésre? Ja, ez nem turizmus, "csak" hétköznapi szükséglet volna!”
 • 12. pancser 2010. június 18. 11:52
  „Memjetek arra jegyezzétek fel hány biciklis megy arrafelé, utána menjetek Újudvar irányába. A magyar közigazgatás egy kupleráj, illetve az sem mert ott a dolgoknak van rendje. Legalább a város környékén minimum követelmény, hogy forgalomszámlálás alapján döntsenek.”
 • 11. rezi 2010. június 18. 08:47
  „foobar!

  Nehogy azt hidd hogy idáig is a kerékpárúton mentek!”
 • 10. foobar 2010. június 18. 07:14
  „Legalább a nem a közutat fogják versenypályának tekinteni azok az idióta versenybringások. Már nem egyszer előfordult velem, hogy ahol paprétnél véget ér a bicikliút, a kocsim elé vágnak körbenézés nélkül. Küldeném körpájára az összeset, annak sosincs vége.”
 • 9. sicc 2010. június 18. 00:07
  „Ez a bicikliút majd leginkább az osztrák nyugdíjas biciklis csapatoknak "kedvez" ,akik valóban Hegyes-bezenye-rajka vonalon szoktak kerekezni. Pancser ,nem sokat járhatsz arrafelé,ha nem találkoztál velük :)
  Olyan helyesek ! A magyar nyugdíjasok már biciklire sem tudnak ülni, nemhogy egyenpólóban, drága bringával ,mint az osztrákok.”
 • 8. RickCartman 2010. június 17. 21:26
  „Oroszvárig rendben, és utána?
  Hegyesig mi lesz? Ahogy írta valaki, én is találkoztam csodálkozó csoporttal, itt a városban, kérdezgették, hogy ez miért van így, nem tudtam a helyes választ.”
 • 7. pancser 2010. június 17. 21:06
  „Nagyon "szép" a táj arrafelé, csak puszta mindenütt, se bicikli, se autó, legfeljebb a helyiek járnak arra. Egykor tele volt az út az tény, a lóvári erdő alatt keletnémetek csehszlovákok tanyáztak Balatonra menet, telesz.rták az erdőszélt.”
 • 6. pancser 2010. június 17. 20:59
  „Soha nem láttam egyetlen biciklist sem, viszont Újudvar és Mosonmagyaróvár között annál többet. Ha valahol fontos lenne ott igazán fontos. Megint oda teszik a pénzt ahol kevésbé fontos. Az út is kihalt, bezzeg a 86-os! Hülye pályázatok az összeset likvidálnám, mert ez nem más mint intézményesített korrupció, messze esik a tényleges szükségletektől.”
 • 5. GD 2010. június 17. 20:22
  „hovatovabb.
  Azért a mentők ne jöjjenek értem :)) Viszont ha az utóbbi 10 évben minden arra járó csak 1 lapát kavicsot visz oda naponta már régen elkészülhetett volna a bicikliút. Múlt héten egy osztrák biciklis csoport ,lehettek kb 30-40-en,igen elcsodálkoztak,amikor Hegyes és Levél között egyszer csak elfogyott a bicikliút... :))))”
 • 4. hovatovabb 2010. június 17. 19:29
  „104 a mentők száma GD, mert szerintem kelleni fog :)”
 • 3. GD 2010. június 17. 19:14
  „Ha a Paprét-Dunacsúny kerékpár út előbb elkészül,mint a Móvár - Hegyeshalom közötti akkor én lekarmolom magam az tuti!!!!”
 • 2. Szelindek 2010. június 17. 16:00
  „Végre valami igazán jó hír! Remélem a tervek szerinti időben meg is valósul, mert a többtucatnyi földtulajdonos gazda nem áll majd a fejlődés útjába!”
 • 1. invektus 2010. június 17. 13:20
  „NA EZT MÁR ELÖBB KELLETT VOLNA
  ÉS NEM HÁTRÁLNI

  :p

  :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 millióból gyérítik a szúnyogokat

Az Alsó- és Felső-Szigetközből harminc településen gyérítik csütörtöktől a vérszívókat. Tovább olvasom