Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Két keréken, biztonságban a 86-os főút mentén

A megyei elképzelésekben is szerepel a Mosonmagyaróvárt Jánossomorján keresztül Mosontarcsával (Andau) összekötő kerékpárút. A belterületi szakaszokat is fejlesztenék.
A 2014–2020-as uniós ciklus keretében pályázati forrást remél a térség a Mosonmagyaróvárt Ausztriával, pontosabban Mosontarcsával összekötő kerékpárútra. Ezt az érintett települések a megyei területfejlesztési céljaik között jelezték.

– Mosonmagyaróvárnak a belterületi szakaszok az elsődlegesek, általuk a már megépült kerékpárutakat tudnánk összekapcsolni. Turisztikai szempontból viszont örülnénk a várost és Jánossomorját összekötő bicikliútnak is, mely a hozzánk ezer szállal kötődő Mosonudvarnak is nagyon fontos lenne – hangsúlyozta Árvay István mosonmagyaróvári polgármester.

– Jó páran megkockáztatják, hogy kerékpáron eljussanak Mosonudvarról Mosonmagyaróvárig, ami mintegy tíz perc. Van, aki nap mint nap két keréken jár munkahelyére, akár a közeli sertéstelepre, akár a városba. Nagy szükség lenne egy kerékpárútra, hiszen a 86-os főúton balesetveszélyes a közlekedés. A napokban éppen egy gyalogost sodortak el – osztotta meg véleményét Rinczki Lajos mosonudvari településvezető.

A belterületi szakaszokat bővítené Mosonmagyaróvár mellett Jánossomorja is. A felvétel a kisváros egyik kerékpárútjáról készült.
A belterületi szakaszokat bővítené Mosonmagyaróvár mellett Jánossomorja is. A felvétel a kisváros egyik kerékpárútjáról készült.

Jánossomorja három bicikliútszakasz kiépítésében is érdekelt. A már említett Jánossomorja–Mosonmagyaróvár közti, mintegy 12 kilométeres vonal mellett a belterületen fejlesztenének, de a város határától Mosontarcsáig is elkészülhet remények szerint egy szakasz.

– Jelenleg két rövidebb és egy hosszabb szakaszon van bicikliutunk. A korábbi városvezetés más irányokban gondolkodott. Mi szeretnénk előrelépni a biztonságos kerékpározás érdekében, miután ez a civilek részéről is évek óta felmerül. A belterületi szakasz kiépítése lenne a legfontosabb Pusztasomorjától Mosonszentpéterig. Ez a négy kilométeres csík számításaink szerint 160 millió forintba kerülne, amihez száz- vagy nyolcvanszázalékos támogatást lehetne szerezni.

Mosontarcsa irányába a városhatártól mintegy 3 kilométeren kellene kerékpárutat kiépíteni az országhatárig. Úgy tudjuk, az osztrák fél fejlesztési elgondolásaiban is szerepel a határig vezető szakasz kiépítése. Erről és a pályázati lehetőségekről tárgyalni kívánok az ottani polgármesterrel – tudatta Lőrincz György jánossomorjai városvezető, aki maga is aktív kerékpárosként fontosnak tartja az említett fejlesztéseket. Mint elmondta, a Jánossomorjai Társaskör Egyesület kerékpárosklubja gyakran szervez túrákat – a jó minőségű kerékpárutak hiányában főként Ausztriába. A 86-os út menti szakaszon azonban biztonságban elérhetnék a Szigetközt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogsi és világítás nélkül bőgette a motort a pecás Jánossomorján

S ha mindez nem elég, vélhetően még ivott is a fiatal és horgászengedélye sem volt. Tovább olvasom