Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Két hónap gyógyszer nélkül

A jánossomorjai Sipos József Benjámin hat éves és körülbelül húsz centiméterrel alacsonyabb a vele azonos korú gyerekeknél. Növekedési hormon injekciókat kap.

Ám ebből a készítményből két hónapja hiány van, s felmerült, hogy az egészségbiztosító a jövőben nem adna támogatást a rendkívül drága szerre. A gond most megoldódni látszik: az OEP jövő héttől teljes készletet és támogatást ígért.

A kórosan alacsony felnőttek testhossza már újszülött korában is kisebb a normálisnál. Az ilyen gyerekek többsége élete első éveiben behozza a méhen belül kialakult lemaradását, de azok, akiknél ez 3–4 éves korukig nem következik be, növekedési hormonkezelésre szorulnak.

A kisgyermekkorban elkezdett kezelések eredményeként a felnőttkori testmagasság több mint tíz centiméterrel meghaladhatja azt a méretet, amit egyébként el tudott volna érni.

Régiónkban 68 sorstárs

A növekedési hormon teljes vagy részleges hiánya minden négy- ezredik embert érinti, azaz hazánkban mintegy 2500-at. Közülük jelenleg mintegy nyolcszázan kapnak  kezelést. A hormonpótlásnak nincs veszélye. Az OEP eddig magára vállalta a drága kezelés költségeit. Nemrégiben azonban finanszírozási gondok jelentkeztek az ellátásban. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kerete csupán az országos rendelések alig több mint negyedét fedezte az elmúlt negyedévben. Ennek „áldozata" lett 68 régióbeli sorstársával együtt a jánossomorjai Sipos József Benjamin is.
Hét centimétert nőtt

A kisfiú már hatéves, ám 94 centiméteres magasságával szembetűnően alacsonyabb hasonló korú társainál. Növekedésbeli lemaradása hároméves kora után tűnt fel a család és orvosa számára. Kálváriája azonban később kezdődött, végül orvostól orvosig járva tavaly októberben született meg a   diagnózis: „A gyermek alacsony növekedése hátterében növekedésihormon-hiány húzódik." Az orvosi vélemény nyomán a kisfiút novemberben kezdték el kezelni, Benjamin naponta egy injekciót kapott. A növekedést segítő, Humatrope nevű, bioszintetikus emberihormon-készítményt azóta injekciós tűvel szülei adják be a kisfiúnak. A gyermek tavaly júliusi magasságához képest hét centit nőtt a gyógykezelésnek köszönhetően, ám valószínűleg még így is az utolsó lesz az iskolai tornasorban.

Finanszírozási gondok

 Dr. Niederland Tamás kezelőorvos a Kisalföld érdeklődésére elmondta: nemrégiben értesítést kapott az egészségbiztosítási pénztártól, miszerint április utolsó hetében megérkezik a teljes hormonkészlet, s a korábbi hírekkel ellentétben továbbra is százszázalékos támogatás jár hozzá. Az orvos szerint közel két hónapnyi kezelés maradt el a régióban érintett hatvannyolc növekedésihormon-hiányos gyermek számára. Sajnos ilyen eset már három évvel ezelőtt is előfordult.
A kicsi épphogy túljutott a kivizsgálásokon, a   szülők számára is nehezen elviselhető kórházi tortúrákon, a készítmény okozta kezdeti rosszulléteken,  újabb nehézségeken kell átvergődnie. Kezelőorvosuk ugyanis február végén a növekedésihormon-ellátásban felmerülő finanszírozási gondokról tájékoztatta – megértésüket kérve – a családot. Tudatta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kerete csupán az országos rendelések 30 százalékát fedezi ebben a negyedévben, így az általa rendelt mennyiségnek is csak töredéke érkezett meg Győrbe.

A rászorultak eddig ingyenesen juthattak hozzá a szerhez, ám a hiány mellett felmerült a további támogatás mértékének változása is. A kis beteg kétheti adagja így több mint 38 ezer forintba kerülne. Sipos József Attila,  Benjamin édesapja nagyon elkeseredett. Dolgos emberek, de havonta közel 80 ezer forintot nem tudnak gyógyszerre költeni. Elkeseredésükben az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumnak is írtak levelet, ám soraik csupán megértő elfogadásra találtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre biztosan építeni kezdik Máriafürdőt

„ Teljes bizonyossággal állítom, hogy egy éven belül megkezdődik Máriafürdő felépítése. Ez nem… Tovább olvasom