Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Két hétre elárasztják a hullámteret

A hullámtér üzemeltetési módjával foglalkozó magyar bizottság múlt heti ülésén kiderült: a szlovák vízügyi szakemberek készek arra, hogy elárasszák a szigetközi hullámteret. Információink szerint április közepén két hétig szabályozott keretek között víz kerül a régóta sekély vagy száraz mederbe.

Több vizet a Szigetközbe!

A szigetközi hullámteret áprilisban eláraszthatják
A helyi gazdálkodókból és államigazgatási szervekből álló s a dunai hullámtér üzemeltetési rendjével foglalkozó bizottság múlt heti megbeszélésének fő témája az északi szomszédunkkal való vízmegosztás kérdései voltak. Ezen a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt., a helyi önkormányzatok, a magyar vízügyi szakemberek, a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a halászati felügyelet képviselői mellett a szlovák vízügyi igazgatóság munkatársai is részt vettek. Szó esett arról, hogy hogyan lehetne több vizet juttatni a folyó szigetközi szakaszára.

Elhárultak az akadályok

Széles Sándortól, Máriakálnok polgármesterétől megtudtuk: a szlovák szakemberek szerint meghatározott ideig az itteni hullámtér elárasztására is lenne lehetőség. Ehhez csak a két vízügyi igazgatóság megegyezése szükséges, kormánydöntés nem. Információink szerint a magyar vízügyi igazgatóság évek óta küzd azért, hogy legalább tavasszal sikerüljön vízzel elárasztani a dunai hullámteret. A feltételek ehhez eddig nem voltak adottak, mára azonban elhárultak az akadályok.

Április huszadika után

A szlovák vízügyi igazgatósággal sikerült megállapodni, hogy szabályozott keretek között április huszadika után – amikor a víz hőmérséklete eléri a tíz fokot, s az ökológiai viszonyok megfelelőek – két héten keresztül eláraszthatják a hullámteret. Mivel a dunai kormánybiztost csak nemrégiben jelölték ki, ezért a vízügy folytatott eddig kemény csatákat az ügyben. A Szigetköz vízrendszerét egy elfogadott szabályzat szerint irányítják, melyet minden évben az érintett hatóságok és a térségfejlesztési társulások vizsgálnak felül. Az üzemelési bizottság így jövő héten, az új szabályzat elfogadása után zárhatja le véglegesen a kérdést. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a jövőben minden évben két hétre a szlovák fél megnyitja a csapokat, s eláraszthatják a dunai hullámteret.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jár alanyi jogon a fürdőzés

A mosonmagyaróvári ingyenes termálbelépőkről a polgármester újabb nyilatkozatában leszögezte: a… Tovább olvasom