Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Két hétre elárasztják a Duna hullámterét

Bár a vízhőmérséklet már megfelelő, az alacsony vízhozam miatt az ígéretek ellenére néhány napig még nem árasztják el a Duna hullámterét. Ha azonban már három napon át 2500 köbméter érkezik másodpercenként Pozsonynál, akkor két hétig mesterséges árvizet produkálhatnak a vízügyesek az öregmederben.
Duna
Március elején a szlovák és magyar vízügyi szakemberek megállapodtak abban, hogy hamarosan elárasztják a szigetközi hullámteret. Ezt április huszadika után tervezték, amikor két hétig szabályozott keretek között mesterséges árvizet produkálnának itt.

A Kisalföld információi szerint a magyar vízügyi igazgatóság évek óta küzd azért, hogy legalább tavasszal sikerüljön vízzel elárasztani a dunai hullámteret. A feltételek ehhez eddig nem voltak adottak, mára azonban elhárultak az akadályok.

A szlovák vízügyi igazgatósággal is sikerült megállapodni, hogy szabályozott keretek között április huszadika után – amikor a víz hőmérséklete eléri a tíz fokot, s az ökológiai viszonyok megfelelőek – két hétre eláraszthatják a vízre szomjazó szigetközi hullámteret. Ezt minden évben megismételnék. A víz hőmérséklete a napos idő következtében Rajkánál tegnap 10,5 fok volt. Ahhoz azonban, hogy az elárasztás megkezdődjék, Pozsonynál 2500 köbméteres vízhozamra van szükség másodpercenként.

Ez jelenleg csak 1800 köbméter, így még ez a feltétel hiányzik a vízügyi szakemberek munkájának megindításához. A folyón azonban csak 4–5 napra lehet előre tervezni, így akár még ebben a hónapban is eláraszthatják a hullámteret. Információink szerint egy kevésbé látványos előtöltéssel kezdődik majd a folyamat, s csak ezután érkezhet az „igazi árhullám".

Ha a két hétre tervezett elárasztás időtartama alatt a vízhozam 1500 köbméter alá csökken, akkor a mesterséges árvíz létrehozását meg kell szakítaniuk a szakembereknek, s feltehetően nem is folytathatják azt. A Kisalföld úgy tudja: kedvező feltételek esetén még e hónap végén, ám jóval valószínűbb, hogy május elején kerülhet az eddiginél jóval több víz a dunai hullámtérbe.

Persányi Miklós reményei szerint a magyar–szlovák szakértői tárgyalások „inkább előbb, mint utóbb" befejeződhetnek – olvasható a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján. A miniszter úgy véli: a jó megoldás és a kedvező megállapodás sokkal fontosabb, mint az, hogy a folyamat mielőbbi befejezésére törekedjenek a felek, s a magyar érdek képviselete elsődleges.

A magyar tárgyalóküldöttség előfeltételek nélküli, jóhiszemű tárgyalási szándékkal, a Hágai Nemzetközi Bíróság döntéséből indul ki és nem tartaná szerencsésnek, ha a döntésben rögzítettek ismét tárgyalóasztalra kerülnének. Persányi szerint mindenképpen el kell érni, hogy Magyarország nagyobb vízmennyiséghez jusson, ami az unió környezetvédelmi normarendszerén belül talán ígéretesebbnek látszik, mint eddig.

Kapcsolódó anyagok >>

A Szigetköz a madárvonulás miatt is európai érték (2003-11-30) >>
A Szigetköznek nem népszavazás kell (2004-02-19) >>
Aggályos pályázat a Szigetközben (2003-07-23) >>
Az árvíz rámutatott a hiányosságokra (2002-08-26) >>
Dunamenti Nemzeti Park: Az érdek közös (2003-02-19) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A festészet hozta össze a rokonokat

Szokatlan kiállításnak adott helyet szombat este a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Ház. Vecsei… Tovább olvasom