Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Két egymást kioltó terv az ásványi zsilipre

A megalakult Dunavölgy Alapítvány az Interreg III pályázaton nyerne pénzt a dunai rehabilitációra.
A Vidra Kft. tagjai létrehozták a Dunavölgy Alapítványt vízügyi szakemberek részvételével. Pénteken konzultációra hívták a szigetközi polgármestereket, ahol Juhász János az alapítvány képviseletében elmondta: az ásványrárói kikötő szolgáltató funkciója 1998-ban „elveszett". Az ottani telephely nemrégiben a kft.-hez került: szeretnék itt a vízi világot újjáéleszteni. Tavaly sikeresen pályáztak a Szigetköz-rehabilitációs állami pénzekre is a Miniszterelnöki Hivatalnál (MEH). A tervek kidolgozása az ásványi ágrendszer vízszintemeléséről és egy hajózsilip kialakításáról – a főmeder felé – szólna.

Csakhogy közben kiderült, hogy egy másik nyertes koncepció is van erre a területre: a Bagaméri-ágrendszer rehabilitálására és a vízszint helyreállítására a vízügyi igazgatóság pályázott és nyert a MEH-nél.
Mindkét elképzelést támogatta egy „bizonyos érdekcsoport", s egy verseny alakult ki közben, mely tervek érkeznek be előbb az engedélyező hatósághoz.

A kft. szerződött, tervet készített, ám lehet, hogy feleslegesen: valamelyik (vagy akár mindkét) pályázat elbukik, s a közpénz is odavész. A megbeszélésen elhangzott: a két terv kioltja egymást.
Juhász János elmondta: szeretnék fejleszteni a területeiket, befektetőket idecsábítani. Most az Interreg III pályázaton szeretnének elindulni: ehhez létrehozták ezt az alapítványt. A Duna hullámterének rehabilitációjára nyújtanának be pályázatot. Bősön találkoztak kilenc csallóközi település vezetőjével, ahol az ottani önkormányzatok társulást hoztak létre a közös célok érdekében. A közös projekt gesztora a bősi önkormányzat.

Babos Attila dunaszegi polgármester kijelentette: ő olyan célokat támogat, amelyek az alsó-szigetközi vízpótlást lehetővé teszik. Juhász János szerint átfogó rehabilitációs koncepciót dolgoznának ki Rajkától Vénekig. Ugyanis az elmúlt évtizedben 35 műszaki megoldás született, melyből 11 kidolgozását finanszírozta – 15–40 millió forinttal – az állam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város a miniszterhez fordul autópályaügyben

Az ellenzéki képviselők szerint elfogadhatatlan Mosonmagyaróvár idei költségvetése, mert – szerintük – könnyen csődbe viheti a várost. A képviselő-testület csütörtöki ülésén egyhangú döntéssel felhatalmazta a polgármestert, hogy levélben forduljon a közlekedési miniszterhez az autópálya határ előtti szakaszainak ingyenessé tétele érdekében. Tovább olvasom