Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Két állítás az igazoltatásról

Ausztria–Jánossomorja - Az osztrák rendőrök szerint jogosítványával akarta igazolni magát az a jánossomorjai férfi, akit még augusztusban bírságoltak meg az osztrák rendőrök. Az érintett férfi állítja: a többi okmányával együtt a személyi igazolványát is átadta.
Amint arról korábban beszámoltunk, újabb magyar állampolgárt büntettek meg osztrák rendőrök – ezúttal a nickelsdorfi átkelőn –, azért, mert elmondásuk szerint útlevél helyett személyi igazolvánnyal igazolta magát. Ezúttal a jánossomorjai Takács Jánost büntették meg. A már tizennyolc éve Ausztriában dolgozó férfi azon a napon is éppen munkából tartott hazafelé, amikor megállították a rendőrök. Elmondása szerint azért bírságolták meg 20 euróra, mert személyi igazolványával igazolta magát, a rendőrök pedig útlevelet követeltek tőle.

Az eset kapcsán Michael Leier tiszteletbeli konzul tájékoztatást kért az osztrák hatóságoktól az ügyről. Martin Huber nickelsdorfi körzeti rendőrkapitány válaszolt a konzulnak. Levelében leírja: az ügyben a nickelsdorfi rendőrség egy tapasztalt alkalmazottja járt el. Az illető rendőr 1998 óta a határőrszolgálat tagja, így nagy tapasztalattal rendelkezik, jól ismeri az idegenrendészeti törvényeket és határrendészeti előírásokat is. Így tisztában van azzal, hogy külföldi állampolgárnak a törvényes beutazáshoz érvényes úti okmányra van szüksége, ami lehet egy magyar személyi igazolvány vagy útlevél is. A körzeti rendőrkapitány állítása szerint a Kisalföldnek nyilatkozó férfi, Takács János Nickelsdorfnál a B10-es út és az A4-es autópálya feljárójának kereszteződésénél az ellenőrzéskor sem útlevelet, sem személyi igazolványt nem tudott felmutatni. A rendőrnek csupán egy magyar jogosítványt és egy fénykép nélküli lakcímkártyát adott át, azzal a megjegyzéssel, hogy a magyar jogosítvány személyi igazolványként is használható és nincs szüksége uniós állampolgárként más iratokra ausztriai tartózkodása alatt. A rendőr ezután tájékoztatta, hogy a jogosítvány nem úti okmány, ezért az osztrák idegenrendészeti szabályok szerint szabálysértést követett el.

A jánossomorjai Takács János lapunk ismételt megkeresésére meglepve fogadta és határozottan cáfolta az osztrák rendőrség állítását.

Mint mondja, nem igaz, hogy csak a jogosítványával igazolta magát. Az összes okmányát – így a személyi igazolványát is – hosszú ideje egy tárcában tartja és tartotta azon a napon is, amikor megállították.

Olvasóink írták

 • 9. klj_54 2008. október 05. 23:22
  „Ha valóban úgy történt az eset, ahogy a delikvens állítja, akkor miért nem hívta ki a zsandár főnökét?
  Én Kufstein mellett tettem meg -112- , és láss csodát, minden rendben lett:)
  Csak nem nyuszinak lenni!”
 • 8. six66 2008. szeptember 30. 12:42
  „Hát ja... a osztrák parasztok az tesznek, amit akarnak (tiszt. a kivételnek). Mindig mi voltunk a "kutyák", de
  az összes török-ex.yugo-román barnabőrű ott dolgozik-nyaral.
  Mindenkinek.... ! Mikor áll össze pár magyar, és szépen megszervez egy tahó-osztrák zsandár lebuktatás ?
  Oly egyszerű lenne. OOOsztán meg fel a NET-re... nagyon egyszerű, DE HATÁSOS. Ja, hogy a főnökeink még akkor is benyalnak nekik, ha minket rugdosnak ? Hmm.. választáskor ne csak a nagyitok menjen szavazni...”
 • 7. tudinka 2008. szeptember 22. 07:08
  „a vizum már nem az utlevélben van,mert már enyi év után más a módi.bocsika!!az egy papiron található! 18 év a munkaidö! no comment!!!”
 • 6. L.K. 2008. szeptember 21. 21:43
  „ha jól tudom aki ausztriában dolgozik annál mindíg nála kell legyen az útlevele hiszen abban van a tartózkodási engedélye a határjáróknak is van benne vízum, a munkavállalási engedélyhez is útlevél kell”
 • 5. tudinka 2008. szeptember 21. 12:51
  „egyértelmü hogy átadta az igazolványát,ugyanis mindenki tudja ha..igazoltatnak igazolványt,jogositványt alap hogy nyújtani kell!! gyerekes amit állit az osztrák,ugye az érintett szervek sem hiszik el a hogy ez másképp volt!!!!!!!!”
 • 4. dinó 2008. szeptember 20. 10:56
  „Miért ne adta volna át??
  Ha jól olvasom kint dolgozik 18-éve akkor tudja,hogy milyenek a rendörök,határörök kint:)......”
 • 3. kuruc 2008. szeptember 20. 09:58
  „Igen.”
 • 2. blanka 2008. szeptember 20. 09:58
  „Egyik sem.TJ azt mondta,hogy a tárcájában tartotta az összes iratát.Hogy átadta e? Na ez itt a kérdés.”
 • 1. magyar ember 2008. szeptember 20. 07:36
  „Most akkor ki hazudik? A labanc?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvát kultúra az ökoiskolában

Bezenye - Eleinte szakköri keretek között, majd heti négy órában tanulhattak horvát nyelven a… Tovább olvasom