Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Készül az Európa-kő

A város és a képzőművészeti lektorátus képviselői a napokban tekintették meg Móron a Mosonmagyaróvárra tervezett Európa-kő életnagyságú modelljét. A szobrot a tervek szerint április 30-án avatják fel.
Magyaróvár várossá nyilvánításának 650. évfordulója, valamint hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozása alkalmából a mosonmagyaróvári önkormányzat úgynevezett „Európa-kő" állításáról döntött az elmúlt évben. A köztéri alkotás elkészítésére kiírt pályázatban nem írtak elő anyag- és formabeli megkötést a művészek számára, ám az alkotásnak utalnia kellett az uniós csatlakozásra, illetve a város 650 éves jubileumára. A kiírás a szobor elkészítése költségének felső határát 8 millió forintban határozta meg. Az összeg felét az önkormányzat finanszírozza, a másik részét pedig közadakozásból gyűjtik össze.

Nyolc művész tizennégy alkotással pályázott az Európa-kő elkészítésére. A bírálók végül a móri Nagy Benedek alkotását tartotta a legjobbnak. A nyertes „Mosoni-Duna" című alkotás szürke gránitoszlopon elhelyezkedő bronzszobor, ami a folyók hullámzását és az országok egybekelését fejezi ki.

A két méter magas műalkotás elkészítésének költsége 5,6 millió forint, ami azonban nem tartalmazza a területkialakítással járó kiadásokat.
Az önkormányzattal kötött szerződés értelmében a szobrászművésznek március elejére kellett elkészítenie az alkotás mérethű modelljét. Az alapítvány a városért, az önkormányzat és a képzőművészeti lektorátus képviselői a napokban tekintették meg Móron az elkészült modellt. A szakértők szerint a szobor megfelel minden kritériumnak és a szerződésben foglaltaknak megfelelően elkészül április 30-ra. A képzőművészeti lektorátus információi szerint Magyarország uniós csatlakozása alkalmából Mosonmagyaróvár mellett csupán Cegléden állítanak szobrot.

Az Európa-kő felállításának helyszínén, a Magyar és a Kórház utca által közrezárt területen néhány nappal ezelőtt már megkezdődtek az előkészítő munkálatok, hogy március 15-én a földbe kerülhessen a szobor alapköve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pályázati pénz elfogyott

Az öt éve alakult Grenzkommunalforumhoz (Határmenti Együttműködések Fóruma) több mint 40 osztrák,… Tovább olvasom