Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Készül az erdei menza

Szoktató etetéssel már most megkezdte a felkészülést a téli vadetetésre a Szigetköz Vadásztársaság. Jónak ígérkezik a területen az apróvad novemberben induló vadászszezonja.
Bár a télies időjárásra remélhetőleg még várni kell, a szigetközi vad etetésére már felkészült a Szigetköz Vadásztársaság. Az állatok ugyan bőségesen találnak még táplálékot a természetben, de a társaság már most megkezdte az úgynevezett szoktató etetést. Erre azért van szükség, hogy a vad még a havazás előtt megtalálja az etetőhelyeket és odaszokjon azokhoz – magyarázza Hábereiter Tibor, a Szigetköz Vadásztársaság vadászmestere. Ezzel a vadkár is csökkenthető, hiszen a tavalyi kukoricatarlókat beszántották, gabonát vetettek a helyére, de óhatatlanul került kukorica a földbe. A vaddisznó pedig azt előszeretettel kitúrja. Jól megválasztott etetőhellyel a túrási kár csökkenthető, ugyanúgy, mint a fiatal erdőtelepítésekben az őz rágási kára.

Ahogy erősödik a hideg és megjön a hó, egyre többször közelíti meg a vad a kihelyezett speciális etetőket. Ilyenkor már ezekből szerzik a táplálékot, mert másutt nem találnak.

A vadászmester elmondta: a társaság tíz hektár kukoricavetéssel felkészült a téli vadetetésre. A terményt most kezdik learatni és betárolni. Emellett vásároltak cukorrépát, a tél során folyamatosan szerzik majd be a szilázstakarmányt a nagyvad részére. Az apróvadnak pedig a kukorica mellé napraforgót tárolnak be. A társaság mintegy 16 ezer hektáros területén a több mint száz apróvadetetőt és számos szórót folyamatosan töltik majd fel takarmánnyal.

Már megkezdődött a szoktató etetés, felvételünkön Novits Ernő, a Szigetköz Vadásztársaság hivatásos vadásza tölti fel az etetőket.
Már megkezdődött a szoktató etetés, felvételünkön Novits Ernő, a Szigetköz Vadásztársaság hivatásos vadásza tölti fel az etetőket.

Nemcsak a szoktató etetés, hanem az apróvad vadászati idénye is novemberben kezdődik a szigetközi területen. „Jónak mutatkozik az idei apróvadállomány" – mondja dr. Kovács Péter, a társaság elnöke. Szerinte ez egyrészt köszönhető annak, hogy a tavalyi árvíz miatt lényegesen csökkent a vaddisznóállomány a területen. A vaddisznók ugyanis az egyik legnagyobb ellenségei az apróvadaknak, nagy kárt tudnak tenni a földön fészkelő fácánok, nyulak szaporulatában. Emellett az intenzív ragadozógyérítés és a kedvező időjárás is segített az apróvad állományának növekedésében. Tavaly az átlagosnál jóval gyérebb volt a fácán- és nyúlteríték. Most azonban az átlagnál is jobb eredmény mutatkozik – tette hozzá az elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: újítsák fel a Duna elterelésére vonatkozó tárgyalásokat

A Dunát huszonkét éve terelték el Bősnél, tizenhét éve van érvényben a hágai nemzetközi bíróság… Tovább olvasom