Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Készül a térségi tananyag

2,2 milliárd forintot fordíthatott az elmúlt hét évben fejlesztésre 35 település. A Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület várja az új ötleteket és igényeket.
2,2 milliárd forintot kötöttek le a Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesületnél pályázó önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozók a térség 35 településéről.

– Közgyűlésünkön 35 település képviselői döntöttek arról, hogy változatlan formában folytatjuk az együttműködést. Most a 2014–2020-as stratégián dolgozunk. Ehhez várjuk a projekt- ötleteket, igényeket. Ehhez számos fórumot szervezünk a közeljövőben – mondta Grundtner Gábor munkaszervezet-vezető.

Susovits Vera szakreferens szerint a visszajelzésekből látszik, hogy a civil szervezetek részéről nagy az igény a támogatásra. A kulturális egyesületek fellépőruhákra, különféle kiadványokra szereznének így forrást. Az önkormányzatok folytatnák a tér- és épületfelújításokat, játszóterek kialakítását. Több helyütt éppen a LEADER-nek köszönhetően utcanév- és tájékoztató táblákat, egységes házszámtáblákat helyeztek ki.
Az iroda munkatársai ugyanakkor elmondták, hogy a vállalkozók részéről is évek óta egyre nagyobb az igény a pályázati forrásokra. A cégek elsősorban komplex fejlesztéseket szeretnének munkahelyteremtéssel egybekötve.

A Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület munkaszervezetének munkatársai kiadványaikat mutatják.
A Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület munkaszervezetének munkatársai kiadványaikat mutatják.


– A minisztérium szorgalmazza, hogy a következő hét évben rendelkezésre álló pályázati pénz legalább 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani – mondja Szabó Anita szakreferens. Eddig a helyi cégek 6, illetve 10 millió forintot nyerhettek el a LEADER-programban vagy a mikrovállalkozásoknak kiírt pályázaton. Sokan pályáztak telephelyfejlesztésre, eszközbeszerzésre vagy mindkettőre.
Ugyanakkor a munkaszervezet – azon túl, hogy a pályázókat segíti – saját kiadványokon, terveken is dolgozik. Épp a napokban jelent meg a túraútvonalakról térkép (melyeket a tagtelepülések a munkaszervezet irodájában vehetnek át), és ehhez hasonló települési térképeket is terveznek a helyi látványosságokkal.

A gyermekeket a helyi értékekkel is megismertetnék, melyhez most állítják össze egy térségi tananyag alapjait pedagógusok bevonásával. Négy éve hirdetnek anyák napi rajz- és versíró versenyt, melynek legjobb alkotásait egy kötetben adnák ki. A LEADER-ház előkertjében pedig tavasz óta 35 rózsatövet gondoznak, mindegyik egy-egy települést jelképez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel negyedmilliárdos a kintlévőség

A rezsicsökkentés hatása, az eredményes gazdálkodás, útépítések és az önkormányzat tartozása is szóba került a városüzemeltető beszámolóján. Tovább olvasom