Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Keserűek az uniós tapasztalatok

A csatlakozása óta jól adózó vállalkozások szűntek meg és százhúsz ember lett munkanélküli. 
Hegyeshalom önkormányzata az elmúlt két évet hiány nélkül zárta. Már a közalkalmazotti béremelés 2003-ban szertefoszlatta minden illúziójukat a négyéves ciklust illetően, hiszen tudták, ez akkora terhet jelent számukra, hogy a többi három év csak a túlélés, a kilábalás időszaka lehet. Ezen túl az uniós csatlakozás rövid távon keserűséget és bajt hozott, hiszen jelentős létszámot foglalkoztató és jól adózó vállalkozások szűntek meg.

Tavaly május óta a 3650 lelkes nagyközségben mintegy százhúsz ember vált munkanélkülivé. A munkanélküliség mellett jelentős adóbevétel-kiesést is okozott az EU-csatlakozás.

Az M1-es autópálya egy szakaszának ingyenessé tételével mintegy 3,5 millió forint adóbevételtől esett el Hegyeshalom. A csatlakozást követően a hét vámügyintéző társaság forgalma visszaesett, s mintegy egyharmadával csökken az iparűzésiadó-bevétel. Így, noha már 2003-ban racionalizálni kényszerültek intézményeik működését, a gyereklétszám és a szűkös bevételek miatt a működtetést idén újra át kell gondolni. Ugyanakkor remélik, hogy az uniós csatlakozásból eredő hátrányokat a községbe települő vállalkozók kompenzálják. Bíznak benne, hogy a visszaesés csak átmeneti, mert az Euro Vegas szórakoztatópark megvalósultával új munkahelyek nyílnak.

Jelentős fejlesztések is

A nehézségek ellenére több jelentős fejlesztést is sikerült megvalósítaniuk. Még 2003-ban vásároltak egy mikrobuszt, intézményeik számítógépeket kaptak 1,1 millió forint értékben. Folyamatosan karbantartották az utakat, koptatóréteggel látták el a Szolnoki utcát. Tíz építési telket is kialakítottak, ehhez 10 millió forint hitelt vettek fel. 1,4 millió forintért elkészültek az iskola bővítésére beadott pályázat tervei, de forráshiány miatt elutasították az igényüket. Az iskolaépületbe vásároltak egy gázkazánt, valamint egy köztéri hangosítóberendezést. Tavaly vettek egy tolólapos traktort, a kátyúzásra és felületjavításra 8 millió forintot költöttek. A közterületeket folyamatosan szépítették, létrehoztak egy játszóteret is 4 millió forintért.

Nickelsdorffal közösen

Vincze Zoltán sajnálattal mondta el: 220 ezer eurós igényt nyújtottak be a Lőrincze Lajos Általános Iskola bővítésére. A pályázat hibátlan minősítést kapott, de más térségek előtérbe helyezése miatt nem nyertek. Forráshiány miatt elutasították az akadálymentesítésre, valamint a főtér és környezetének rendbetételére benyújtott anyagukat is.

Hegyeshalom idei költségvetésében előzetesen 10 millió forintos működési hiány mutatkozik. Hátrányosan érinti, hogy a gépjárműadókat, a termőföldek bérbeadásából származó bevételeket, valamint a fejlesztési bevételeket is működésre kell fordítani. A hegyeshalmiak az eddigi kudarcok ellenére bíznak a pályázati lehetőségekben. Támogatást nyertek egy határon átnyúló pályázaton útfejlesztési terv készítésére, Nickelsdorffal közösen pályáznak az iskola bővítésére, s igényt nyújtanak be a külterületi ivóvíz minőségének javítását célzó beruházás megvalósítására.

Hegyeshalomban örülnek annak, hogy folytatódik a Bezenyével közös álomberuházás. Nem mondanak le a szélkerekek felállításáról sem, de a polgármester sajnálatosnak tartja, hogy az M15-ös autópálya és az országhatár közé eső területeken a Fertő–Hanság Nemzeti Park nem járul hozzá a telepítésekhez a túzokok jelenléte miatt.

2005-ben szeretnék megoldani az óvodai fűtés szabályozását, de az iskolaépület felújítása is szükséges lenne a homlokzati nyílászárók cseréjével. Szeretnék az egészségügyi intézményeket tulajdonba adni háziorvosaiknak. Folytatnák az útépítéseket is a Damjanich és a Kertalja utcát összekötő szakasz aszfaltozásával. Folytatják a játszótéri projektet, újabb tíz építési telket alakítanak ki és a sportöltöző felújítását is gyorsítanák.

Vámosszabadin és Rajkán is bevételkiesés

A korábban befolyt iparűzési adójának felét veszítette el Vámosszabadi önkormányzata azzal, hogy az uniós csatlakozás után megszűnt az úgynevezett gazdasági határ. A határátkelőhelyen üzemelő cégek – utazási irodák, spedíciós vállalkozások – május végével kivonultak a területről, mivel tevékenységükre már nincs szükség. Ez az önkormányzatnak komoly bevételkiesést jelent. Az elsődleges számítások szerint évi 2–2,5 millió forint iparűzési adótól esnek el, amely így fele lett a korábbiaknak.

Rajkán jelenleg a 2005-ös büdzsén dolgoznak. Több tízmillió forint hiány mutatkozik az igények és a tényleges lehetőségek között. Céljuk az, hogy hitelfelvétel nélkül tudják megoldani feladataikat. Decemberben – a hegyeshalmival együtt – az itteni vámhivatal is bezárt, s 15–20 helyi dolgozó maradt emiatt munka nélkül. Az utazási irodák és spedíciók egy része már korábban kivonult a településről, bevételkiesést okozva ezáltal az önkormányzatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védik az állatokat

Hóban és fagyban nehezebben találnak élelmet Szigetköz vadjai: január óta ezért folyamatosan tonnaszám hordják ki a vadásztársaságok a cukorrépát, kukoricát és silót. Figyelnek a kiegészítő anyagokra, az energiatartalomra és a rostanyagokra is a szakemberek, sőt, gyógyszerekkel is védik a vadakat, mellyel védik őket a májmételytől, a férgektől és a fertőződésektől is. Tovább olvasom