Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Kerítések engedéllyel és anélkül

Szigetköz - Vízügyi hozzájárulás és rendezési terv függvénye, hogy a hétvégi házak kerítései lenyúlhatnak-e a folyópartig a Szigetközben. A szakemberek néhány évvel ezelőtti felszólításának sokan eleget tettek, de így is akadnak illegálisan felhúzott dróthálók.

Még 2004-ben üzent hadat a vízügy a szerinte illegálisan épült, vízpartig nyúló kerítések, engedély nélküli stégek tulajdonosainak. Arra hivatkoztak: ezek a kezelésükben lévő állami területet érintik, s a vízgazdálkodási szakfeladatok ellátásában akadályozzák őket. A vízügy szerint a parti sávban – hat méterre a partéltől – a kerítés létesítéséhez építési engedély szükséges, s az eljárásba be kell vonni a vízügyi hatóságot. Emiatt több szigetközi településen arra kérték a jegyzőket, hogy a renitensek ellen hivatalból eljárást kezdeményezzenek, s elbontásra kötelezzék a tulajdonosokat (Kisalföld, 2005. március 3.). Az egyik szigetközi településen akkor ötvenhat „illegális stéget" számoltak össze. Az intézkedés nyomán sorra érkeztek az engedélykérelmek – például az akkori dunaszigeti jegyzőhöz. A legtöbb hasonló gond ugyanis itt, Mosonmagyaróváron és Kimlén jelentkezett.

Közel a vízhez: Kincses Alexandra Noémi és Kincses Patrik nagypapájuk doborgazszigeti nyaralójától nagyjából tíz lépéssel (a kisfiú óriáslépéssel) érnek el a kert végi Zátonyi-Dunához.
Közel a vízhez: Kincses Alexandra Noémi és Kincses Patrik nagypapájuk doborgazszigeti nyaralójától nagyjából tíz lépéssel (a kisfiú óriáslépéssel) érnek el a kert végi Zátonyi-Dunához.


A kerítések ügye azonban nehezebb feladat volt: sok esetben ugyanis a víz korábban elbontott néhány méteres partszakaszt. Az ingatlantulajdonosok töltötték vissza, s gondozták a területet. Ide a vízügyi engedélyt drágábban lehet megszerezni, ugyanis egy partrendezési terv elkészíttetése már több tízezer forintba kerül. Egyes területeken azonban a vízügy hozzájárulása sem elég: ha az önkormányzat rendezési terve a part menti hosszirányú átjárhatóságot tartalmazza, akkor hat méterre a víztől már nem építhető semmi. Más kérdés, hogy a helyi hivatal ezt a rendelkezését miként tartatja be. Dunaszigeten más a helyzet: a több évtizede a vízhez közel épült házak melletti kerítések például engedéllyel fennmaradhatnak.

A Gazfűi-csatornánál is sok telekhatár egészen a víz közepéig tart. A vízügy pár éve megpróbálkozott néhány méter megvásárlásával, ám a felkínált alacsony összeg miatt a helyiek összefogása ezt több esetben meghiúsította. „Úgy vélem, a tulajdonhoz való jog erősebb ebben az esetben" – mondta dr. Deák Ferenc címzetes dunaszigeti főjegyző. „A megoldás csak a megegyezés lehet" – mondta.

Információink szerint az elmúlt években a vízgazdálkodásilag fontos területek tulajdonosaival sikerült megegyezniük a vízügyeseknek. Baross Károly akkori vízügyi igazgatóhelyettes lapunknak azt mondta: a magánterületek tulajdonosainak többsége nincs tisztában a jogszabályokkal. „A partokon a gyakran 50–100 méteren kikövezett szakaszok is gondot jelentenek, ám még ennél is rosszabb, ha valaki cölöpfalat épít a mederbe, s betölti az így nyert szakaszt. Ez azért is veszélyes, mert ezáltal a folyó áramlását is megváltoztatják. A fenti tevékenységek mellett jó néhányan az állami tulajdonú partot illegálisan használják. Több esetben a telekhatár nem nyúlik ki egészen a vízpartig: egy rövid sáv a vízügy kezelésében maradt. Kisebb vízfolyás esetén ez a rész 3, nagyobbnál 6–10 méter. Azonban akinek a vízfelületig nyúlik a telke, annak is szabadon kell hagynia néhány méteres sávot."

Ez Doborgazszigeten megvalósíthatatlan: ott ugyanis a házak többsége évtizedekkel ezelőtt épült néhány méterre a parttól, s a telekhatár egészen a vízig nyúlik. Sok helyen így a hatméteres beépítetlen sáv megtartása is lehetetlen, mivel az már a nappaliig nyúlna. Ottjártunkkor láthattuk: a nagypapájánál nyaraló nyolcéves Kincses Alexandra Noémi és a négyéves Kincses Patrik úgy tíz lépéssel jutnak el a házfaltól a vízig.
Olvasóink írták

  • 1. LovasKároly 2009. augusztus 10. 20:13
    „Hiányolom a vízparton lakók becses hozzászólását, halgatnak mint sz*** a fűben. Csak akkor tudnak kommentálni amikor a motorcsónakosok ellen kell valamit (nem baj ha hülyeséget) írni. Most, hogy az ő
    "saját tulajdonu" vízpartjukról van szó teljes az érdektelenség”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2012-ben nyílhat a Futura

Mosonmagyaróvár - Várhatóan 2012-re épülhet meg a környék egyik legnagyobb látványossága, a Csodák… Tovább olvasom