Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Keressük a megye legnagyobb kátyúját

Jánossomorja - Összesen hét ízben kellett a baleseti helyszínelőnek intézkednie tegnap reggel egyetlen kátyú miatt a 86-os főúton. A Közút kht. adatai szerint mintegy 5200 kátyú van a megyei utakon. A Kisalföld keresi ezek közül a legnagyobbat.
Számos autósnak okozott bosszúságot, a baleseti helyszínelőnek pedig több órán át adott munkát egyetlen, ám annál méretesebb kátyú tegnap reggel a 86-os főúton Jánossomorja közelében. A pórul járt autósok többsége reggel munkába igyekezett a főúton.


Jánossomorja

Az autósok többsége Mosonmagyaróvár irányába hajtott, amikor Jánossomorja után nem sokkal belehajtottak a hatalmas úthibába. A méretes gödör előtt nem volt sebességkorlátozás ezen a szakaszon, ennek ellenére az autósok alig hatvan-hetven kilométeres sebességgel haladtak, amikor észrevették a kátyút. Elmondásuk szerint amikor észlelték a veszélyt, próbálták elrántani a kormányt és fékezni, dehiába. Az aszfalt sokuknak azonnal kivágta a gumiabroncsát és legtöbbjüknek még a keréktárcsáját is tönkretette. Volt olyan autós, aki az első és a hátsó kerekén is defektet kapott. A károsultak a rendőrségtől kapott jegyzőkönyvvel mehetnek a közút kezelőjéhez s az ő biztosítójukkal majd rendezhetik a kárt.

Jánossomorjára tartott a reggeli munkakezdésre Vigoczki Attila is, amikor látta, hogy előtte az út szélén négy autó áll. A fiatalember a Kisalföldnek elmondta: akkor még nem tudta, miért várakoztak a járművek az útpadkán, először azt gondolta, talán összekoccantak. Éppen ezért lassan haladt el mellettük, amikor hirtelen megpillantotta a mély kátyút. Próbálta kikerülni, de sikertelenül, autója jobb első gumija rögtön kidurrant és a felni is tönkrement. A pórul járt autós elmondta: nap mint nap jár ezen az útszakaszon. Körülbelül két hete kezdtek megjelenni a nagyobb kátyúk a 86-os főúton.

Defektek: A baleseti helyszínelő hét esetben intézkedett. Volt, akinek a gumija is kiszakadt a roncsolódott keréktárcsán.
Defektek: A baleseti helyszínelő hét esetben intézkedett. Volt, akinek a gumija is kiszakadt a roncsolódott keréktárcsán.

Hetet egy csapásra

Reggel hat óra előtt nem sokkal érkezett az első bejelentés a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy egymás után négy autó hajtott ugyanabba a kátyúba és kapott defektet a 86-os főúton Jánossomorja előtt. Makó László százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője a Kisalföldnek elmondta: délelőtt a baleseti helyszínelő hét esetben intézkedett e kátyúnál. Ennél azonban jóval többen szenvedtek itt balesetet, ám nem várták meg a rendőrt. Amíg a helyszínelő a korábbi károsultaknál vette fel a jegyzőkönyvet, újabb autók futottak bele a gödörbe és kaptak defektet.

A kátyú mellett a szántóföldön tucatnyi dísztárcsa hentergett szanaszét. Ezek mind a pórul járt autókról repültek oda.

A rendőrség jelezte a hibát az út kezelőjének, a szakemberek délutánra betömték a gödröt. A százados hozzátette: január vége óta számos ilyen balesetnél kellett intézkedniük. A 86-os főúthoz hasonlóan a szigetközi út állapota is kritikus. Szinte minden napra esik egy ilyen helyszínelés, ám a hétfő délelőttihez hasonló esettel még nem találkoztak. Az autósok egyike sem haladt nagy sebességgel. Erről tanúskodik, hogy mindegyikük dísztárcsája szinte ugyanarra a helyre repült. A rendőrség szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig nem történt tragédia az ilyen úthibák miatt.

Belefutott: Vigoczki Attila is kerékcserére kényszerült a méretes úthiba miatt.
Belefutott: Vigoczki Attila is kerékcserére kényszerült a méretes úthiba miatt.

Kritikus szakaszok

A Magyar Közút Kht. fenntartásában lévő utakon megyénkben jelenleg összesen mintegy 5200 kátyút tartanak nyilván – tudta meg a Kisalföld Szabó Bernát osztályvezetőtől. A szakember elmondta: a fagyos és csapadékos időjárás nagy károkat okozott az egyébként is rossz útburkolatokon. A kritikus útszakaszokon mindennap kátyúznak, ám ezek csak tűzoltó jellegű beavatkozások. Valójában teljes felújításra lenne szükség, ám ehhez nem állnak rendelkezésre a szükséges források. A rendkívül nagy forgalmat bonyolító 86-os főút Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közti szakasza mellett nagyon rossz a burkolat állapota Hanságligetnél, a Páli–Szil–Beled szakaszon, ám a főút más megyéket érintő részein is hasonló a helyzet. A kht. főútjai közül szintén kritikus az állapota a 81-es főút Pér és Mezőörs közti szakaszának, az 1-es főútnak Gönyű és a gönyűi kikötő
között.


Kátyúvadászat indul!

Keressük a megye legnagyobb kátyúját! Fotózza le és küldje el képét az online@kisalfold.hu címre. A kátyúk képét közzétesszük és továbbítjuk az illetékeseknek. Akkor jó a fotó, ha látszik rajta, milyen mély, széles, hatalmas a kráter. Tegyen rá egy mérőszalagot, lépjen bele, álljon mellé a kocsival. Meg ne feledkezzen arról, hogy a kátyú pontos helyét leírja. Még jobb, ha van egy (vagy több) kátyúhoz köthető sztorija is. E-mailjének tárgy sorába ezt írja: kátyúvadászat.

Olvasóink írták

 • 14. Csepel-344 2009. február 12. 15:18
  „Kedves 12.!
  Próbált Ön már átkelni (pl. 10 - 14 óra közötti időszakban) Mosonmagyaróváron a polg. mest. hivatal közelében, vagy a Szt. István kir. útján található bármely zebrán? Ha igen, akkor talán érti, hogy mire gondolok, ugyanis meglehetősen sok( ) felségjelű tgk. (népiesen szólva: kamion) sűvít erre felé, ill. társalkodott Ön már a Kossuth Lajos utcán (melyből egyébiránt az Ön által is említett Lőpor utca nyílik) élő polgártársunk valamelyikével?
  Szinte biztosra veszem, hogy ezen élmények kimaradtak életéből.”
 • 13. Judytka 2009. február 12. 10:40
  „Attól,hogy megkeressük(mellesleg keresetlenül ordítanak az úton..)lefotózzuk,mi fog változni?Még attól sem,hogy így-úgy nagyjából "kátyúznak"mert az első eső kimossa,az autók kijárják,nagyobbak lesznek,mint voltak.Lassan járhatatlanok az útjaink..pedig állítólag a mi pénzünkből,nekünk épülnek..”
 • 12. pancser 2009. február 11. 20:58
  „11-nek. Dicső elődök hagyták a mostaniakra ezt az állapotot. A Lőpor utca teljesen új, megépült a kiserdei körforgalom, ennyire telt, meg 1 milliárd éves színtű törlesztésre, szintén az elődök jóvoltából! A Szent István király út alapjának gyengeségét, ne kend erre a vezetésre, még ha ortodox szoci vagy akkor se! Amit mondasz a tranzitról az hülyeség, senki nem jön be az autópályáról egy kis városnézésre, hacsak nem hülye!”
 • 11. Csepel-344 2009. február 11. 16:21
  „Szerintem nem kell és nem is szabad szerénykedni:
  a legnagyobb kátyú: egész Mosonmagyaróvár, ugyanis minősíthetetlen az utak állapota és a tendencia is meglehetősan aggasztó, lásd pl. Szt. István kir. út hosszirányú repedéseit, ami egyértelműen az útalap komoly gyengeségére, ill. elégtelen voltára utal.
  Miért nem lép már végre a T. városvezetés a 20t-t meghaladó tranzit (áthaladó) tgk-forgalom kitiltását illetően? Csak Győrig kellene elutazni és az ottani városatyákkal kéne konzultálni, ugyanis autópálya ellátottság tekintetében hasonló a helyzet!!!
  (Persze ezen intézkedés foganatosítása a jelenlegi városvezetés hosszútávú dicsőséges menetelésének is záloga lehetne.)”
 • 10. matriné 2009. február 11. 08:31
  „Majd tesznek ki az illetékesek figyelmeztető táblákat! E rendszerben ez a munka könnyebbik vége! Erre nem már Gyurcsány és bandája! Akkor meg minek csináltatnák meg?”
 • 9. pancser 2009. február 10. 18:08
  „Győjtögetni fogom én is, Jánossomorja környéke híres a kátyúkról. Ma már javítgatták, de amíg burkolatot nem cserélnek addig baj lesz mindig. A halászi híd halászi oldalán is van két "rendes" gödör.”
 • 8. cl44 2009. február 10. 17:56
  „Darnó és Hédárvár között ma tömögették a lyukakat szakadó esöbe. Szép munka,holnapután újra ott van a kb. 80 kátyú. Fölösleges pénzkidobás.”
 • 7. MTT 2009. február 10. 17:06
  „szeretettel ajánlom (vagyis inkább nem ) a 81-es főút Pértől Szfehérvár felé egészen a megyehatárig, kritikán aluli az út burkolata! Esküszöm, Románia útjai magasan előttünk vannak minőségben!!!”
 • 6. Imcsi 2009. február 10. 15:54
  „Az újságíró azt elfelejtette leírni: aki tudja az foltozza be a kátyúkat, aki meg nem tudja, az fényképezze le! Ezek a kátyúk meg esőben a legrosszabbak, mert megül bennük a víz, nem látszanak!”
 • 5. bela001 2009. február 10. 15:15
  „KACKAC szívemből szólt és megfogalmazta a lényeget!
  Nem számolgatni kellene, hanem befoltozni, ha már az egészet lusták leaszfaltozni.
  Lehet hogy csak egy nullást hagytak le, és akkor így néz ki rendesen 52 000”
 • 4. Poltergeist 2009. február 10. 15:12
  „Hogy hol a legmélyebb azt nem tudom,de ,hogy hol van az 1négyzetméterre jutó folt hátán folt akkor csak egyet mondok M1 Nagyszentjánosi autópályalehajtólya.Ja ez ott volt tavaly is meg tavaly előtt is meg az előtt is csak most már a a hidra se lehet lassan feljutni.Gyerekek nincsenek ezek rokonságba az EON vezetőivel mert a szolgáltatásuk szinvonala egy szinten van a milliárdokkal meg elvigyorognak mint buzi a gőzfürdőbe.”
 • 3. kackac 2009. február 10. 13:16
  „Vazze, a kátyúkat számolgatjuk, fényképezzük, verset írunk hozzájuk.
  Ebből jól megélünk.
  Nem kéne inkább BEFOLTOZNI ?”
 • 2. janika25 2009. február 10. 12:30
  „Na ne legyünk már ilyen szerények,nem 5200 kátyú van,hanem 15200! Csak a csorna-pordány szakaszon van kb 500!”
 • 1. lgk 2009. február 10. 12:06
  „Észleltem. pff Szerencsére csak egy dísztárcsám bánta. Vasárnap késő este a hófúvás közepette, még meglepőbb élmény volt a 86-os.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartaléklángon pisloghatnak a faluért

Kistérség - Akadt, ahol az öregek otthonától és néhány dolgozójától vált meg a község, máshol a… Tovább olvasom