Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Keresik a szennyező forrásokat

Jóval a határérték felett van a különféle széklet eredetű baktériumok mennyisége a Malom-ági Lajta vizében.
Korábban beszámoltunk róla, hogy s vízügyi és környezetvédelmi szakemberekből álló munkacsoport alakult a mosonmagyaróvári Malom-ági Lajta „megmentésére". Az eseti bizottság napokban tartott újabb ülésén napirendre került, hogy a folyó kezelésére az üzemeltető nem rendelkezik érvényes vízjogi engedéllyel. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül elkészítik a vízjogi üzemeltetési engedélykérelmet, hiszen csak a jogerős engedély birtokában lehet kidolgozni a fejlesztési tervet.
A szakemberek szerint egy kézben kellene tartani a folyó kezelését, hiszen jelenleg a Városüzemeltető és Fenntartó Kft., az Aqua Kft. és a Nyugat-Magyarországi Egyetem közösen osztozik a munkán.

Veszélyben a folyó élővilága

A Malom-ági Lajtán az egyik legnagyobb gondot a belevezetett termálvíz hőszennyezése okozza. A beömlő gyógyvíz szennyezőanyag-tartalma ugyan a határérték alatt van, ám magas hőmérséklete káros a folyó élővilágára. Ezért mindenképpen megoldást kell találni arra, hogy alacsonyabb hőmérsékletű termálvizet vezessenek az ágba.
A csatorna vízminőség-vizsgálatából kiderült, hogy nehézfémekkel és toxikus anyagokkal nem fertőzött ugyan a víz, ám a szalmonella és kólibaktériumok mennyisége jóval meghaladja a határértéket. A szakemberek szerint ezt egyértelműen szennyvíz beszivárgása okozza.

Felderítik a bekötéseket

Az illetékesek alacsony vízállásnál végigjárják a folyó teljes hosszát, hogy felderítsék az esetleges illegális szennyvízbekötéseket. Megpróbálják elérni azt is, hogy a Malom-ági Lajta közvetlen közelében lévő ingatlanok tulajdonosai rákössenek a városi csatornahálózatra, hiszen az itt lévő nyílt szennyvíztárolókból a talajvízzel beszivárog a folyóba a szenny. A munkacsoport ezenfelül a közeljövőben iszapvizsgálatokat is végeztet. Az elmúlt években a Vár-tó medrében végzett ilyen jellegű vizsgálatok nagyobb mennyiségű nehézfém jelenlétét mutatták ki. Vélhetően a Malom-ági Lajtán is hasonló eredményt hoz a vizsgálat, hiszen a folyó vize táplálja a tavat is.

Kevés víz jut a csatornába

A Vár-tó állapota is problémás, ennek megoldásához elsősorban biztosítani kell a megfelelő vízellátást, felújítani a betáplálózsilipet, valamint a meder kotrása is szükséges. A tó és környéke teljes rehabilitációjához az egyetem pályázott a Regionális Fejlesztési Operatív Programon (Kisalföld, 2004. május 6.). A támogatás elnyerésével komplex természetvédelmi turisztikai központot alakítanának ki a területen.

A munkacsoport tagjai megállapodtak abban is, hogy nem elég csupán a Malom-csatornát rendezni, hanem az egész Lajtában kell gondolkodni. Sokszor előfordul, hogy az osztrákok jelentősebb mennyiségű vizet vesznek ki a Lajtából, ilyenkor a folyó magyarországi szakaszán alacsony a vízállás, így a Malom-csatornába is a szükségesnél kevesebb jut. A bizottság döntött arról, hogy a polgármester felveszi a kapcsolatot az érintett osztrák települések vezetőivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mecsérnél bukott le újabb orvhalász

Nemrégiben Ásványrárón bukott le két „halász", most pedig 5 kg halat és száz méter hálót foglaltak le Mecsér és Zsejkepuszta között egy illegálisan halászó férfinál. A rapsic parttól partig, ágrekesztéssel állta a halak útját. Eközben a pénzügyminiszter leállította a mezőőrök állami támogatását, pedig őket alkalmazhatnák az önkormányzatok az ellenőrzésekre. Tovább olvasom