Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Kerékpárút: forrásra várva

A kerékpárutak a falusi turizmus jövőjét is jól szolgálhatnák...

A szigetközi kerékpárút folytonosságát Mosonmagyaróvár és Győr között csak egy közel két kilométeres szakasz szakítja meg Darnózseli belterületén. Felülvizsgálat alatt állnak a Lajta-parti város irányából Rajka és Hegyeshalom felé az újabb bicikliutak tervei is.

A Mosonmagyaróvár–Rajka kerékpárút része az EuroVelo 6 nemzetközi Duna menti kerékpárút-hálózat nyomvonalának, ezért előkészítésének költségeire a kistérség javaslatára a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnál pályáznának – tájékoztatott Nagy Gabriella, a mosonmagyaróvári városháza illetékese.

– A kerékpárutak megépítése nemcsak közlekedésbiztonsági szempontból fontos, hanem a falusi turizmuson is nagyot lendíthet – hangsúlyozta Nagy Gabriella.

A tervek hátterében több mint tízéves munka áll, az új szakaszok kiépítése mellett a meglévő pályák bővítésére is kell gondolniuk.

Az új útügyi műszaki előírásoknak megfelelően viszont a kerékpárutak szélessége 2,6–3 méter. Ez a változtatás a már elkészült tervek felülvizsgálatát követeli meg, hely hiányában viszont gyakran szinte elképzelhetetlen így megvalósításuk.

Két kilométer hiányzik

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kerékpárutakra meghirdetett pályázataira az önkormányzatoknak 50, illetve 20 százalékos önrészt kell felmutatniuk, ami a jelenlegi pénzügyi helyzetben szinte elképzelhetetlen, így csak uniós pályázatok elnyerésében reménykednek, ahol 10 százalékot kell biztosítaniuk a pályázóknak.

Akár 100 millió forint lehet

Győr és Mosonmagyaróvár között már csak Darnózselinél egy 1,8 kilométeres átkelési szakasz hiányzik a teljességhez. Ennek kivitelezési terve a helyi önkormányzat kezében van. A pálya elkészítése viszont csak a közút felújításával, a vízelvezető rendszer kiépítésével együtt valósítható meg. Így ennek együttes költsége akár a 400 millió forintot is elérheti.

A Mosonmagyaróvár–Rajka–országhatár közötti kerékpárút (a kishatárátkelőkhöz vezető, valamint a hármas határ menti szoborparkhoz vezető együtt) 15 kilométer, hiányzó szakaszainak megépítése és a meglévő, rossz állapotú részek felújítása, az előírások szerinti átalakítása biztosítaná a folytonosságot és a közvetlen kerékpáros kapcsolatot a szlovák határ és a korábban elkészül szakaszok között.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titokzatos zebra került a hivatal elé

Egyelőre rejtély, hogy miként és kinek a „magánakciójaként” került egy önhatalmúlag felfestett gyalogátkelőhely a mosonszentmiklósi polgármesteri hivatal elé. Mint ahogy azt sem tudni, ki festette feketére a fehér sávokat a napokban. A település főutcájának, a Felszabadulás útnak a fenntartója és kezelője a Magyar Közút Kht. Ők tettek feljelentést a minap a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon az illegálisan kijelölt zebra miatt.
Tovább olvasom