Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kerékpársáv szeli át Hegyeshalmot novembertől

Látványos részéhez érkezett Hegyeshalom belterületén a kétoldali kerékpársáv építése. A közel 125 millió forintos beruházás által Győrtől az osztrák határig közlekedhetünk biztonságban két keréken.
Óriási gödrök tarkítják Hegyeshalom Fő utcáját, ahol a munkagépek javában dolgoznak. Párhuzamos parkolókat alakítanak ki az autók számára, miközben az út két oldalán kerékpársávot festenek majd fel.
– Több lehetőség is felmerült arra, hogy a község belterületén hogyan kapcsolódjunk a korábbi évben elkészült kerékpárúthoz Mosonmagyaróvártól az országhatárig. A kerékpárút építésére nem lett volna elég hely, hiszen a szabályok 2,6 méternyi szélességet írnak elő.

Végül a kétoldali kerékpársáv mellett döntöttünk, melyhez pályázati támogatást is nyertünk a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel közösen. Így egy 125 millió forintos beruházás által, melyből 75 millió forint a támogatás, 2,2 kilométer hosszban a falu belterületén végezzük el a fejlesztést november végéig. Az önkormányzat önrésze 42 millió forint, melyhez nem kellett hitelt felvennünk. A tartalékainkból rendelkezésre áll, ám az önerőalapból is pályázni kívánunk – tudatta a Kisalfölddel Szőke László hegyeshalmi polgármester.


A beruházás során a kerékpársáv rácsatlakozik a Hegyeshalom két végét érintő kerékpárútra. Egyes szakaszokon szélesítik a burkolatot, egy buszmegállót áthelyeznek, egyet pedig kibővítenek, sőt, közvilágítási oszlopok és a hálózat kiváltása is szükségessé válik. Több kapubehajtót (itt is lehet parkolni) is érint a beruházás, illetve parkolókat is kialakítanak.
– Mivel ez a szakasz az 1-es számú főút egy része, ezért az út mentén kizárólag párhuzamos parkolók kialakítását engedélyezték.

Az út vonalvezetése és a terepviszonyok miatt akad, ahol egyáltalán nem lehetett parkolót betervezni, máshol két-három is elfér. Ez több konfliktust is eredményezett. A Fő utcai telkek nyolcvan százaléka hátulról, a párhuzamos utcákból megközelíthető, ez lehet az egyik megoldás az autók bejárására. A községháza előtti nagy parkoló is a gépkocsi-tulajdonosok rendelkezésére áll. Ezt egyébként egy nyertes pályázat által újítjuk és bővítjük hamarosan.

A hegyeshalmi Forján Lajos örül, hogy a forgalmas út mentén kerékpársávot alakítanak ki.
A hegyeshalmi Forján Lajos örül, hogy a forgalmas út mentén kerékpársávot alakítanak ki.

Az utcán parkoló autók amúgy is sok esetben jelentettek problémát, főként a hóeltakarítások idején akadályozták a munkát. Továbbá az is gyakori, hogy az Ausztriában dolgozók a Fő utcán vagy az orvosi rendelő és védőnői szolgálat épülete előtt hagyják autóikat. Erre kínálunk alternatívát a kishatáron, ahol több mint ötven parkolóhelyet alakítottunk ki – sorolta a felmerülő akadályokat és megoldásokat a településvezető. A Fő utcában élő Forján Lajos örül, hogy kerékpársáv halad át a határ menti nagyközségen:

– A hajnali órákban óriási a forgalom, az autók nem ötvennel, hanem legalább hetven-nyolcvannal szelik át a falut. Még jó, hogy ebből nem volt itt eddig súlyosabb baleset. Régebben én is kerékpárral közlekedtem, most a betegségem nem engedi, viszont a feleségem és az unokám is biciklivel járnak, így már a későbbiekben nagyobb biztonságban szállhatnak két kerékre – tette hozzá a nyugdíjas férfi.

Olvasóink írták

 • 3. hunter111 2013. szeptember 27. 13:40
  „Halásziban már jó ideje megvan a kerékpárút,múltkor mégis az úttesten közlekedő kerékpárosokat kellett autóval kikerülnöm!Ha baleset ér egy így közlekedő kerékpárost akkor ki a felelős?Balmoderálva.”
 • 2. hatász 2013. szeptember 26. 18:13
  „Remélem a polgármesteri hivatal előtti parkoló nem a vendégmunkásoknak lesz megcsinálva!!??”
 • 1. aghla 2013. szeptember 25. 16:40
  „Végre egy jó megoldás!

  Most a helyhiány miatt alakul így. Talán a gyakorlat megmutatja: máshol is így kell.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem lesz üzletház az Iskola utcában

Egyelőre mégsem épül vásárcsarnok Mosonban. Legalábbis az Iskola utcai telektömbön nem, mivel… Tovább olvasom