Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Kerékpároshidat építenek Kimlén

Lerombolt régi hídjuk pilléreire építenének újat – kerékpárosok és gyalogosok számára – Kimlén.

A Mosoni-Duna-partszakasz rehabilitációjára pályáznak, s egy vízi színpadot is kialakítanak. A faluban gyepmester dolgozik a győri állatkertből.

Sikertelen robbantás

Kimle a Szigetköz rehabilitációs pályázaton 5,2 millió forintot szeretne nyerni a Mosoni-Duna-szakasz rehabilitációjának tervezésére. Az első ütemben a horvátkimlei szakasztól Magyarkimléig, vagyis a falu központi részén végeznének mederkotrást, s létesülne egy csónakkiemelő és kikötő is. Terveik között szerepel egy vízi színpad felállítása: a nézőteret a partoldalon építenék ki.

Balsay Zsuzsanna polgármester elmondta: a településen kerékpárutat is építenek, mely aztán Hédervárnál csatlakozna a szigetközi aszfaltcsíkra. Kimlén a régi hídon keresztül mehetnének át a biciklisek: ennek a műtárgynak jelenleg csak a pillérei állnak. A tanulmányterv azonban már készül helyreállítására. Az orosz katonák a hatvanas években – kérésre – megpróbálták felrobbantani e pilléreket, ám csak egyet sikerült, így végül felhagytak a tervvel. A vasbeton lábakra – melyeken jégtörők       ma is működnek – korábban fahíd épült: most a gyalogos- és a kerékpáros-forgalom számára építenék újjá.

Jön a gyepmester

Tizenkét szélkerék felállítására már építési engedélyt szereztek, ám technikai gondok még adódnak. A károlyházai trafóállomásra ugyanis mindössze egy tudna csatlakozni, így itt kapacitásbővítés szükséges. Az oda kivezető csatlakozókat csak a föld alatt lehet vezetni, így egyeztetések folynak a területek tulajdonosaival. Néhány héten belül ez ügyben kompromisszum születhet.

A településre szeptembertől kezdve havonta egyszer a győri állatkertből két gyepmester érkezik, akik befogják a kóbor kutyákat. Szükség volt erre, ugyanis nemrégiben egy telket három kutya is „használatba vett", s megtámadták az embereket. A gyepmesterek szúrópróbaszerűen jönnek, s ha kóbor állatot találnak, azt befogják.

A vízi turizmusé a jövő

Szeptember végén átadták a felújított külterületi közutakat Hédervár és Darnózseli felé. A Regionális Területfejlesztési Tanácstól kilencmillió forintot nyertek belterületi útjaik felújítására, ehhez tizenhárommilliót tettek hozzá: ebből két utcát tettek rendbe. Balsay Zsuzsanna megemlítette: a vízi turizmusra épülő rendezvényszervezésben látja a község jövőképét, melyben megismertetnék az idelátogatókkal a horvát és német kisebbség hagyományait, kultúráját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltételek a mentős ajánlatra

Az Országos Mentőszolgálat jövő évi beruházási programjában a mosonmagyaróvári mentőállomás felújítása is szerepel. A mintegy 130 millió forintos munkából azonban az önkormányzatnak is részt kell vállalnia. Erre 30 milliót különít el a város jövőre. Tovább olvasom