Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Kerékpáron a városban

Nyáron jóval többen választják a kerékpárt az autó helyett, ám a környezetet és önmaguk egészségét így óvók nincsenek könnyű helyzetben. Két keréken jártuk körbe a várost, tesztelve a bicikliutakat. Hálózatszerűségük hiánya a legrosszabb.
A kórháztól Moson felé indulva a Szent István király úton egy darabig kényelmesen lehet haladni, de csak a Bakó utcáig. Ott le kell fordulnunk, így juthatunk át a Kossuth Lajos utcára. Aki esetleg a Fő úton szeretne maradni, az választhat: járda gyalogosokkal vagy az út széle autósokkal? Ha követnénk a kijelölt utat, akkor sem járunk jobban. A Kossuth utcára érve pár méter után megszűnik a kerékpársáv.

A kerékpárosok nem mindig érzik biztonságban magukat járgányukon, ha az autóúton kell közlekedniük.
A kerékpárosok nem mindig érzik biztonságban magukat járgányukon, ha az autóúton kell közlekedniük.

Sajnos az egész városi hálózat jellege ilyen. Néhány száz méteres szakaszon a sárga csík viszonylagos biztonságot jelent, majd csakhamar szembesülünk a tiltást jelentő áthúzott kerékpárostáblával. Kérdés, hogy ilyenkor mit lehet tenni. A járda szabálytalan választás. Marad tehát az autóút, ami viszont a mi életünket fenyegeti. A négykerekűeket sokszor csak centiméterek választják el tőlünk, nem is szólva a kamionokról vagy a buszokról.

Ki-ki maga döntheti el azt is, hogy a kerékpársáv hol van jobb helyen. Lecsíphetnek egy darabot a járdából, ilyenkor azonban a gyalogosok meglepő vonzódást éreznek a biciklisek részéhez, és rendszeresen rátévednek. Ilyesmi talán ritkábban fordul elő, ha a biciklisáv a közút szélén van.

Természetesen a kerékpárosok sem „szentek". Talán kevesen tudják, de rájuk nem vonatkozik a kötelező elsőbbségadás, ha a gyalogos-átkelőhely mellett van sárga négyzetekkel kijelölt biciklisátkelő is. Ott bizony le kell szállni és át kell tolni a járművet. Nem is szólva a körforgalmakról. Hátborzongató látni néha a kétkerekűeket az autók között lavírozva. A kijelölt sávok egyébként éppen elég szélesek ahhoz, hogy egy kerékpáros elférjen rajtuk, azonban semmiképp sem arra tervezték őket, hogy a szabálytalanul szembe közlekedőknek is helyet biztosítsanak. Tehát a kerékpárosoktól is kéretik betartani a jobb oldali közlekedésre vonatkozó szabályt.

Ennél talán már csak egy dolog rosszabb: ha van kerékpárút, de nem használják. A Kökény utcán (a Corvina Hotel mellett), mely az Aranyossziget utcával párhuzamos, végigfut egy bicikliút, ám a legtöbben ehelyett mégis a közutat választják.

Az utak minőségével talán kevesebb a probléma. Néhol aknafedőkön visz az út, máshol toldozás-foltozás miatt huppanunk egyet, vagy bosszankodunk, hogy a nemrégiben aszfaltozott csík a Szent István úton a szalézi kápolna után máris töredezik, esetleg a Magyar utcai macskakő rázza ki a lelket belőlünk. Az elsődleges problémát azonban az utak összekötése, vagy inkább ennek hiánya jelenti. Sajnos csak szakaszok vannak, melyek előbb-utóbb véget érnek. A kerékpáros pedig ilyenkor megpróbálhatja utánozni az E. T. című film híres jelenetét: biciklivel fel az égbe és átrepülni a város felett...

Olvasóink írták

 • 8. Ambar 2012. július 27. 21:33
  „Ideje lenne áttekinteni a kerékpáros közlekedés lehetőségeit a városban és biztonságosabban megoldani!Sok a városban a kerékpáros ők is megérdemelnék.De ne úgy mint a buszközlekedést ami szintén katasztrofális!Szakmai szervezetekre kellene bízni a megoldást mind a kettőt és nem a politikus képviselőkre!”
 • 7. Alex64 2012. július 26. 23:26
  „Kerékpár út!? Hol talán 10-20 méter aztán meg a nagy semmi. Minőség meg pont olyan mint a város útjainak. Kórházzal szemben az iskola előtt baleset veszélyes. Igaz a járda is. Persze a Spár előtt is megy tönkre már a "dísz burkolat". Talán akkor volt normális kerékpár út mikor még a főúton lehetett kerékpározni. (felfestett sáv a mai napig megvan) Lehet talán abból kellene leválasztani. Hisz szabályos közlekedésre autóval amúgy sem használható. Szerintem nagyon jól és biztonságosra meglehetne csinálni. Persze már hallom a panaszkodókat, hogy akkor mi lesz az autósokkal? Legfeljebb alkalmazkodunk”
 • 6. 01010 2012. július 26. 22:08
  „5. anuvuk
  Igaza van több helyen is kiböki az ember szemét a sok alacsony ág...Igaz a legtöbb helyen a telek-ház tulajdonosának lenne a kötelessége...
  igaz van VÜF nek is egy-két sara ... Pl Móra Ferenc lakótelepen pl a 17 előtt.”
 • 5. anuvuk 2012. július 26. 16:01
  „Az illetékes "fanyüvőknek" sem ártana kerékpárra pattanni és a lelógó ágakat időnként metszeni, nem úgy ám mint a parkokat, mert az egyenlő a O-val!”
 • 4. Csiripiszli 2012. július 26. 15:22
  „A mosonmagyaróvári kerékpárutakat hol lehet megtalálni?
  Én sajnos nem nagyon tudok biztonságosan közlekedésre alkalmas kerékpárutat itt!”
 • 3. tökmindegy 2012. július 26. 10:30
  „Ami Mosonmagyaróváron van, az nem kerékpárút! A KRESZ szerint a kerékpárút az úttesttől fizikailag elkülönül, tehát ha sárga csíkot fest fel valaki, attól még nem épített kerékpárutat, bármilyen büszkén hírdeti.
  A kerékpárosoknak ( és a sünöknek) üzenem, hogy a Szt. István út páros oldalán a kórháztól Moson felé folyamatosan behajtani tilos tábla van, kerékpárral a páratlan oldalon kell közlekedni!
  Szintén fontos, hogy a gyalogátkelőn áttekerő kerékpárosnak nincs elsőbbsége, az a neve alapján is gyalogosok közlekedésére szolgál.
  Az egyirányú utcába a KRESZ módosítása óta sem hajthatnak be forgalommal szemben, csak ha ezt kiegészítő tábla engedélyezi. Mosonmagyaróváron ilyen tábla nincs.”
 • 2. Apafi 2012. július 25. 15:33
  „Az óvári utakhoz nem városi kerékpár a megfelelő választás, hanem egy terepbringa...”
 • 1. Ditka 2012. július 25. 10:53
  „Halihó!

  Én szoktam bicajozni és gyalogolni a Szent István úti járdán (Corvina-Minerva közötti rész). Ha biciklivel vagyok és gyalogos van a járdán akkor leszállok,mert ugye a járda nem kerékpárút, az viszont mélységesen felháborít ha más biciklis a gyalogost kiabálja le,hogy miért ott gyalogol a járdán! Jó lenne erre valamit kitalálni,mert nagyon sokan el vannak tévelyedve ez ügyben! A Corvinától a kerékpárút és a Minervától is levisz a járdáról a panelok előtt lévő útra. Ott kellene tovább tekerni és nem a járdán!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találtak egy férfit: egyelőre ismeretlen az áldozat

Egy egyelőre ismeretlen férfi követett el öngyilkosságot a Máriakálnok és Halászi közti fácántelep… Tovább olvasom