Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Kérdőívek a lakóhelyről

Felmérték Dunakiliti és Máriakálnok erősségeit, fejlesztendő területeit és veszélyforrásait.
A mosonmagyaróvári mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kar három éve kapcsolódott be az angol nyelvű, nemzetközi EUREKA-képzésbe. Ennek célja, hogy egyetemi és főiskolai hallgatók korszerű és gyakorlatorientált vidékfejlesztési képzésben részesüljenek. Goda Mátyás egyetemi adjunktus a Kisalföldnek elmondta: a három hónapos kurzust vezető tanárok Finnországból, Ausztriából, Hollandiából és Magyarországról érkeznek, és hetenként váltják egymást. A képzés idén Magyarországon folyik, 15 hallgató részvételével. Közülük négyen külföldiek.

A hallgatók Dunakilitin mutatták be a projektbe bekapcsolódó két község, Dunakiliti és Máriakálnok küldöttjeinek – köztük Szokoli Sándor és Széles Sándor polgármesternek – a most elvégzett „SWOT-analízis" eredményeit. A hallgatók mindkét községben különböző életkorú helybeliekkel beszélgettek, kérdőívet töltettek ki velük. Így mérték fel a település erősségeit, fejlesztésre váró területeit, a lehetőségeket és az esetleges fenyegető tényezőket. A hallgatók munkáját három finn, az észak-karéliai főiskolán tanító tanárnő koordinálta.

A megkérdezettek véleménye alapján Máriakálnok erősségei a jó közbiztonság, Mosonmagyar- óvár közelsége, a festői táj és a rendszeres lovasprogramok. A település hátrányai közé sorolták, hogy kevés helyben a munka- és a szórakozási lehetőség, nem biztosított minden szolgáltatás. Többen kifogásolták, hogy nincs kellő összefogás az emberek között. Jó lehetőséget látnak Máriafürdő megépülésében, a kerékpárút-építésben és az újrahasznosítható energiaforrásokban. Félnek attól, hogy tovább csökken az iskolai tanulólétszám és a központosítás következtében Máriakálnokot Mosonmagyaróvárhoz csatolják.

Dunakiliti legfőbb erőssége a Duna s a természeti szépségek. Jó az infrastruktúra, kedvező a zöldterületek nagysága, a felújított épületek, a sportcsarnok. Fontosnak tartják a sok helyi munkalehetőséget. Hiányolják a bölcsődét és a több telket. A megkérdezettek jó lehetőséget látnak a turizmusban és a Csallóköz–Szigetköz Nemzeti Parkban. Szükség lenne a kerékpárutak, a játszóterek és a strand fejlesztésére. Többen úgy vélik, hogy a lakosság nem eléggé informált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz múltja képekben

Szigetköz vallási, szellemi és tárgyi kincsei hamarosan minden régióbeli iskolába eljuthatnak. Tovább olvasom