Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Képviselők trágár vitája a nagyteremben

„Te szemét g..i!” – ez a mondat – több kemény kijelentéssel együtt – a mosonmagyaróvári képviselő-testület csütörtöki ülésén, a nagyteremben hangzott el Szentkuti Károly alpolgármester szájából közvetlen az ülés után. A címzett Pap János város- és honatya volt. A kemény vita végül nem fajult tettlegességig.
„Nem ivóvíz"

Dr. Pap János
Mosonmagyaróvár önkormányzata legutóbbi ülésén Pap János (Fidesz) interpellációjában a Bolyai-iskola alsós diákjainak étkeztetése kapcsán tett fel kérdéseket a polgármesternek. A képviselő olyan szülői kérést továbbított, miszerint az elmúlt időszakban számos probléma felmerült a közétkeztetéssel kapcsolatban. A fideszes hon- és városatya dokumentumai alapján a Bolyai-iskola főzőkonyhája nem rendelkezik működési engedéllyel. Működéséhez sem az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), sem a szakhatóságok nem adták a hozzájárulásukat. Pap János felmutatott továbbá egy határozatot, amiben az ÁNTSZ azonnali hatállyal elrendelte az iskolai ebédlő vízcsapjainak elzárását és a „nem ivóvíz" felirattal ellátását.

„Ahol nincs, ott csinál"

Szentkuti Károly, az oktatási ügyekért felelős alpolgármester a felvetésekre elmondta: ahol valójában semmi probléma nincs, ott Pap János csinál. Az alpolgármester szerint a képviselő állításai megalapozatlanok és hiteltelenek. A Bolyai-iskola tálalójával minden rendben. A közétkeztetőt négy iskolaigazgató kérésére közbeszerzési eljárás keretében választotta ki az önkormányzat 2002  végén. A cél ezzel az volt, hogy a munkabérek révén csökkentsék a  kiadásokat, illetve a szükséges fejlesztések ne a város költségveté-
sét terheljék. A közétkeztető a szerződésben vállaltakat határidőre teljesítette. A vállalkozó és az önkormányzat közötti szerződés négy iskola tanulóinak étkeztetésére köttetett. Az alpolgármester szerint nincs olyan gond, ami miatt a szerződést újra kellene gondolni. Így arra sincs lehetőség, hogy az alsó tagozatosok máshová menjenek étkezni.
Szentkuti Károly hangsúlyozta:

Szentkuti Károly
– Biztos vagyok abban, hogy a tanulók és a pedagógusok megfelelő étkeztetésben részesülnek a Bolyai-iskolában. Óvakodnék az olyan kijelentésektől, hogy az elmúlt tanévben is erősen kifogásolható volt az étel mennyisége és minősége, mivel bevizsgálás nem történt, s egyetlen panaszos levél sem érkezett az önkormányzathoz. A vízminőségről az alpolgármester elmondta: az első mintavétel ugyan kimutatott baktériumot, ám a következőnél már nem volt gond. Amíg ez a probléma fennállt, a gimnáziumból – ahol az ételt is készítik – vitték a vizet a mosogatáshoz.

Dr. Pap János nem fogadta el az interpellációjára kapott választ és további kérdéseket fogalmazott meg az ügyről. Ezután azonban elszabadultak az indulatok, felborult a testület rendje. A polgármester végül azt javasolta a testületnek, hogy fogadják el az alpolgármester válaszát és egyben visszautalta az ügy kivizsgálását az oktatási bizottságnak. A szavazást követően a polgármester berekesztette ugyan az ülést, ennek ellenére a vita tovább folytatódott. A teremben tartózkodók arcára akkor ült ki a döbbenet, amikor az  alpolgármester – már jegyzőkönyvön kívül –  „szemét g...i"-nek nevezte a fideszes képviselőt.

„Impulzív alkat"

Stipkovits Pál
A történtek kapcsán Szentkuti Károly lapunknak elmondta: sajnálja a történteket, de nehezen tudja elfogadni, ha valaki egyértelműen politikai szándékkal mesterségesen gerjeszt hangulatot és így minél nagyobb zavart próbál kelteni. Az alpolgármester szerint a képviselő már sokadszor tette fel ugyanazt a kérdést, amire korábban megkapta a választ, így elfogyott a türelme és kicsit erősebb kifejezést használt. Szentkuti Károly hozzátette: ő köztudottan impulzívabb alkat, ha falakba vagy értetlenségbe ütközik, könnyen elszakad a húr.
Nyugalom Isten segítségével

Dr. Pap János mint mondja, az alpolgármester kijelentése meglepte, ám Isten segítségével nyugodt tudott maradni.
– Csupán annyit mondtam az alpolgármesternek: „Ha neked van igazad, akkor miért kiabálsz, ha pedig nincs, akkor jobb volna hallgatni." Nem kívánom jogi útra terelni az ügyet, hiszen nem a saját gondom, hanem több tucat ember kérésében jártam el. A kormányzó koalíció egyébként ismét elérte, hogy nem nézhetnek nyugodtan a tükörbe, hiszen elfogadták az alpolgármester válaszát, ugyanakkor a polgármester utasította a szakbizottságot, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Parlamenti praktikák itthon

Stipkovits Pál sajnálja, hogy ilyen incidensre sor került a képviselő-testületi ülésen. A polgármester szerint elszomorító, hogy a helyi politikában olyan praktikák kezdenek megjelenni, amik eddig csak a parlamentben voltak jellemzőek. A képviselő napirend előtt és interpellációjában is felvetette a Bolyai-kérdést és valószínűleg ez hozta ki a sodrából az alpolgármestert –  vélekedett. Ugyanakkor bízik abban, hogy a két képviselő személyes vitája nem vet majd árnyékot a testület további működésére.
(A testületben természetesen érdemi munka is folyt. A döntésekre jövő héten visszatérünk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kockázatvállaló befektetőket várnak

Kimle határában másfél éven belül szélkerekek foroghatnak, s még a közös idegenforgalmi centrum… Tovább olvasom