Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Képviselői fogadóórák tapasztalatairól

Az országgyűlési, illetve önkormányzati képviselőket választókörzetükből mindenféle gonddal keresik fel, amelyeket aztán megpróbálnak orvosolni a politikusok. A törvényileg előírt kötelező képviselői fogadóórákról a Kisalföld által megkérdezett képviselők eltérően vélekednek.
Az országgyűlési, illetve önkormányzati választások előtti hónapokban az egyes pártok jelöltjeiben mindig felbuzdul a kedv a választópolgárokkal a párbeszédre. A voksolást követően aztán esetenként ez a lelkesedés mérséklődik és csupán egy-egy televízióműsorban vagy újságcikkben láthatják újra képviselőjüket a választók. A párbeszédnek azonban van egy törvényileg is kötelezően előírt formája: a képviselői fogadóóra.

Alkalmanként harmincan

Stipkovits Pál polgármester, illetve országgyűlési képviselő minden harmadik héten tart fogadóórát. Amint azt lapunknak elmondta: a megkeresések közel hetven százaléka városi ügyekhez kapcsolódik és a panaszoknak csupán töredéke érinti a térség többi települését. A város első emberét alkalmanként mintegy harmincan keresik fel, így szinte mindig kénytelen túlórázni is. Az esetek közel negyede olyan ügy, ami nem tartozik a hatáskörébe, így nem tud velük mit kezdeni. Ezek általában személyes jellegű problémák, mint például konfliktusok a szomszéddal. Stipkovits Pál – mint mondja – ilyenkor csupán tanácsot tud adni a viták békés lezárásához, de előfordult már, hogy közbenjárt a felek kölcsönös megbékélése érdekében. Az egyes városrészeket vagy települést érintő felvetéseket adott esetben továbbítja az országos kormányzati szervekhez. Előfordult már, hogy figyelembe vették ezeket az észrevételeket és be is építették egy jogszabálytervezetbe. Ilyen eset volt például a fogyatékosoknak járó támogatási rendszer kialakítása is.

Folyamatosan rendelkezésre áll

Pap János fideszes országgyűlési és önkormányzati képviselő a rugalmas fogadóóra híve. Mint mondja, amikor felmerül egy probléma, akkor keresik fel. A képviselő tart ugyan hivatalos ügyfélfogadást is, ám jóval többen keresik meg telefonon, illetve személyesen. Állítása szerint a hét minden napján folyamatosan rendelkezésre áll, hiszen száma megtalálható telefonkönyvben. Többen élnek is ezzel a lehetőséggel. Egy-egy fogadóórán átlagosan heten vannak, a felvetett témák pedig a legkülönbözőbbek. Vannak, akik az elmaradt Széchenyi-terv-pályázaton elnyert támogatás után érdeklődnek, önkormányzati bérlakást szeretnének vagy az uniós agrártámogatásokról kérnek tájékoztatást. Minden alkalommal előfordul azért érdekes és megoldhatatlan megkeresés is. A problémafelvetéseket a képviselő továbbítja az illetékes minisztériumhoz vagy a polgármesterhez. A jelen választási ciklusban több mint száz ilyen felvetést továbbított az illet ékeseknek. Zömében eléri a célját és sikerül megoldást találni a gondokra. Előfordult az is, amikor egy igénylő a képviselő közbenjárásával jutott önkormányzati bérlakáshoz, miután a városatya a testületi ülésen felvetette, hogy nem korrekt módon állították össze a listát. Egy másik panaszos az áramszolgáltató hibájából nem fizetett egy éven keresztül díjat, majd a társaság egy összegben követelte az elmaradást. A képviselő egy, a miniszternek írt levéllel közbenjárva „kiharcolta" a részletfizetési lehetőséget.

Tematikussá kellene tenni

Német Sándor önkormányzati képviselő szerint meg kellene változtatni a fogadóórák rendjét: témacentrikussá tenni vagy egy-egy testületi üléshez kötni. A városatya, mint mondja, a törvényi minimumra szorítja fogadóóráinak számát, mivel hiába hirdeti meg, alig mennek el hozzá néhányan. A képviselő úgy véli, talán a frakció (MDF) mérete miatt ilyen alacsony az érdeklődés. Az emberek így nem hiszik, hogy bármilyen problémát meg tudnának oldani. Vélhetően a lakosság többsége nem is tudja, mire valók az ilyen alkalmak. A személyes találkozásokkor a spontán beszélgetések során viszont számos probléma felvetődik. A képviselő egyébként január elején tartja első témaorientált fogadóóráját. Ennek tárgya a helyi autóbusz-közlekedés lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betegellátás magánkézben

A szigetközi települések közül elsőként Darnózselin döntött úgy a helyi képviselő-testület, hogy… Tovább olvasom