Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Képeslapjaival segít gyerekeknek

Tudom, milyen éhezni, szomjazni, foltozott ruhákban járni – ezzel indokolja Pollák Rudolf mosonmagyaróvári gyűjtő, hogy miért ajánlotta fel a régi mosoni és magyaróvári képeslapok reprodukcióiból befolyó összeget rászoruló gyermekeknek.
Egy nem mindennapi kezdeményezéssel szeretne segíteni a térség nélkülöző gyermekein Pollák Rudolf. Régi mosoni és magyaróvári képeslapok reprodukcióit kínálja fel adományozásra. Mint érdeklődésünkre elmondta, a befolyó összeg minden fillérét a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Központnak ajánlja fel.

A Mosonmagyaróváron élő Pollák Rudolf már többször is bemutatta a Kisalföld olvasóinak páratlan helytörténeti gyűjteményét – köztük több száz fotográfia, levél, régi képeslap –, melyből több kiállítás is nyílt már.

– Két évtizede, hogy helytörténeti tárgyak gyűjtésével foglalkozom, időt és anyagiakat nem kímélve – jegyzi meg Pollák Rudolf, aki április elejétől a belvárosi Kult-Utca keretében a Magyar utcai üzletekben kínálja a százhúsz ódon képeslapból készített reprodukcióját jótékonykodásra.

– Számomra fontos, hogy rászoruló gyermekeken segíthessek, hiszen magam is átéltem, milyen, ha nincs mit enni, inni vagy éppen foltozott ruhákban kell iskolába járni. S bár ma sem könnyűek a mindennapjaim, az az öröm pótolhatatlan, hogy mégis adhatok. Azzal kelek, fekszem, miként támogathatnám a nélkülözőket – vallja a férfi, aki arra számít, hogy nem csak a városlakók számára lehetnek érdekesek ezek az A4-es méretre kinagyított képeslapok.

Mosoni és magyaróvári városrészeket ábrázoló képeslapok reproduk-
Mosoni és magyaróvári városrészeket ábrázoló képeslapok reproduk-


Ugyanakkor kiemelte: hagyományt teremtene az akcióból, melyet a Belvárosi Üzletkör is felkarolt. Egyébként nem most először működik együtt az egyesület a műgyűjtővel: korábban a Kult-Utcában havonta mutatkozott be kincseivel Pollák Rudolf.

A gyűjtő hozzátette: szeretné, ha a féltve őrzött képeslapokat könyv formában is megismerhetnék az érdeklődők. Ennek érdekessége elképzelése szerint az lenne, hogy a képen látható épületek történetébe is betekintést engedne, ami szintén komoly kutatómunkát igényel, akárcsak a helytörténeti fotók, dokumentumok felkutatása, beszerzése.

Szigetközi Szatyor

Csütörtökönként újból a Magyar utcába költözik a Szigetközi Szatyor helyi és környékbeli őstermelőket összefogó közösség. Áprilistól hosszabbított nyitva tartással is várják a vásárlóikat. A makettkiállításhoz kapcsolódva (április 16–18-án) számos programmal csalogatják az érdek- lődőket a Kult-Utca fesztiválra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távol Európától: szabad úgy építkezni, hogy szemetet mindenfelé fújja szél? Fotók!

Olvasónk kérdésére a válasz tömören: igen. Az eset 86-ös út közelében Mosonmagyaróvár közelében… Tovább olvasom