Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Képeslap, bélyeg a millenniumi ünnepségre

Május 28–29-én Moson ad otthont az ezeréves vármegyerendszert ünneplő eseménysorozatnak.

A mosoni templom plébánosát, Kapui Jenőt és a városrészi civil szervezet elnökét, Nagy Mihályt kérdeztük arról: hogyan kapcsolódnak a rendezvényhez.

Közel tizenötmillió forintból újult meg Moson temploma és két kápolnája a Moson 1000 ünnepségre. A mosoni plébánia emellett nagyszabású szentmisére is készül.

– Május 29-én, szombaton délelőtt 10 órakor a mosoni plébánia és a posta között felállított szabadtéri színpadon a szentmisét dr. Pápai Lajos megyés püspök mellett a burgenlandi püspökség és a pozsonyi érsekség képviselője celebrálja. A szentmise énekei és liturgiái a magyar mellett németül, latinul, horvátul és szlovákul hangzanak el. Meghívtuk a város énekkarait, így többek között a horvát és a német kisebbség kórusait is.

Ők templomunk kórusa mellett szolgálnak a liturgiában – tájékoztatott Kapui Jenő. A plébánostól azt is megtudtuk, hogy a templom csatornarendszerének felújítására, újrafestésére, a királydombi Szent János-kápolna és az Erzsébet téri Szent Rozália-kápolna szigetelésére mintegy 15 millió forintot költöttek. A munkálatokat a helyi önkormányzat és az egyházmegye is támogatta, jelentős összeg (a beruházás közel 90 százaléka) a mosoni hívek adományaiból gyűlt össze.

Nagy Mihály: ˝Képeslap és bélyeg is készül az ünnepség alkalmából.˝
Nagy Mihály: ˝Képeslap és bélyeg is készül az ünnepség alkalmából.˝

– Örülünk, hogy végre a mosoni városrész is otthont adhat egy ilyen rangos, nemzetközi eseménynek – hangsúlyozta Nagy Mihály, a Mosoni Polgári Kör elnöke. A civil szervezet május 8-án a Királydomb-tekekupára invitálta a városrészi civil szervezeteket. A helyi papírboltokban is már kapható levelezőlapot bocsátottak ki, amelynek előlapján Moson vármegye 1886-ból származó térképe szerepel a mosoni templommal, hátoldalán pedig a rendezvény logója. Az utóbbi egyébként felkerült egy bélyegre is. A civil szervezet ugyanis a magyar bélyeggyűjtők helyi szervezetével karöltve egy bélyeget is piacra dob, melyet május 29-én a Magyar Posta munkatársai bélyegeznek.


– Emellett készülünk a városból elszármazottak találkozójára is, mely a Haller-iskolában pénteken délután 4 órakor kezdődik. A rendezvényre kiadunk egy hiánypótló könyvet, amely helyi és országos szakemberek bevonásával készült és Moson történetét a kezdetektől 1946-ig dolgozzuk fel benne. Erre a kiadványra elő lehet fizetni – tette hozzá a városrészi szervezet elnöke. 

Olvasóink írták

 • 2. vizsla 2010. május 22. 12:53
  „mosonmagyarováron mosonban a kisposta előtt 05.28 délelőtt.”
 • 1. sz_csilla 2010. május 22. 09:19
  „Üdv. Kérem írják meg,hogy hol lesz az első napi bélyegzés? Az is érdekelne, hogyan lehet felvenni a kapcsolatot a helyi bélyeggyűjtők szervezetével.
  várom válaszukat.
  Köszönöm.
  sz_csilla”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt ünnepelnek a vármegye települései

Nagyszabású programsorozattal és az egykori Moson vármegye településeinek találkozójával ünnepli a… Tovább olvasom