Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Kényszerből mondtak nemet

Dunakiliti - Nem csökkentett a helyi iparűzési adó mértékén Dunakiliti: hiába kérte a legnagyobb adózója, hogy 1,8-ról 1 százalékra mérsékeljék azt. A tavalyi 122 millió helyett így is csak 80 milliós bevételt remélnek ettől az adónemtől. A munkahelymegtartásban segített volna a kedvező döntés.
A legutóbbi testületi ülésen tárgyalta költségvetését Dunakiliti: ezen a legérdekesebb kérdés az iparűzési adó mértékének megállapítása volt. Annál is inkább, ugyanis a helyi cégek talpon maradása s a munkahelyek megtartása érdekében még decemberben az iparűzési adó mértékének csökkentéséről döntött Mosonszolnok. Ott 1,8 százalék helyett csupán 1,5 százalékot kell iparűzési adóként befizetnie a település kasszájába a vállalkozásoknak. Ezzel 70 millió adóbevétel-kiesésre számíthat a falu. Dunakilitin szintén 1,8 százalék ezen adó mértéke: információink szerint a község legnagyobb adózója, az autóipari beszállító Veritas Kft. nemrégiben azt kérte, hogy ezt 1 százalékra mérsékelje az önkormányzat.

A képviselő-testület bizottságai megtárgyalták a lehetőségeket, s a múlt heti testületi ülésen esett szó konkrétumokról. A költségvetés tárgyalásakor elhangzott: tavaly 122 millió forint iparűzési bevétele volt a falunak, ám idén nagy dilemma volt ezen bevételek alakulásának tervezése.

Egy százalék: Lengyel Ferenc igazgató sajnálja a testületi döntést.
Egy százalék: Lengyel Ferenc igazgató sajnálja a testületi döntést.

Első körben a gazdasági válság, s ehhez kapcsolódóan a kevesebb termelés miatt 10–12 százalékos csökkenést, vagyis 108 millió forintot „állítottak be", ám ezt is jelentősen módosítani kellett. A 2006-os szintre, vagyis 80 millió forintra tervezték így ezt a bevételt. „Ha még az 1,8 százalékot is csökkentjük, az akár a költségvetésünket is megingathatta volna" – hangzott el a testületi ülésen. Dunakiliti egyébként összesen erre az évre 410 millió bevételt remél, s mindent egybevetve az összköltségvetés 22 százalékát fejlesztésekre fordítaná.

Lengyel Ferenc, a dunakiliti konzervüzem igazgatója is azt kérte korábban a dunakiliti polgármestertől, hogy lehetőség szerint csökkentsék az iparűzési adó mértékét. „A nehéz gazdasági helyzetben ezzel tudná az önkormányzat segíteni a munkaerő megtartását. Mi még egyetlen dolgozótól sem váltunk meg: jelenleg hetvenen, főszezonban száznyolcvanan dolgoznak az üzemünkben. Sajnálom a mostani testületi döntést, ennek ellenére megpróbáljuk megtartani a dolgozói létszámunkat" – mondta Lengyel Ferenc.

Olvasóink írták

  • 1. invektus 2009. február 26. 17:54
    „Nekem csak egy hozzászolásom lenne én is dolgoztam a kontervüzemben de már nagyon nagyon régen
    Nagy jó főnökeim voltak és miver lengyelúrat ismerem , emberségéről !!!! És talán MAGYARORSZÁGON ott gyártják a legjobb minőségü konzerv termékeket :)
    És sok sikert nekik :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Lépre csalta a madarakat˝, de a mezőőr tetten érte

Ásványráró - Egy lépes vesszős módszerrel „dolgozó" helyi férfire lett figyelmes Ásványrárón a… Tovább olvasom