Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Kenus csoport borult a Mosoni-Dunába Rajkánál - fotó

Két kenu borult a Mosoni-Dunába csütörtökön délután Rajkától néhány kilométerre.


Összefoglaló

Szerencsés kimenetelű baleset –  Az erős sodrásban borultak vízbe a túrázók a Mosoni-Dunán

Bajba jutott vízi túrázók kértek segítséget a mosonmagyaróvári tűzoltóktól tegnap délután. Az első bejelentés szerint Rajkától néhány kilométerre a Mosoni-Dunán borult fel egy kenu három emberrel, közülük kettőjüknek sikerült faágakban megkapaszkodni, ám egyikük eltűnt. Néhány perccel később jött egy másik jelzés, miszerint két kenu borult fel és összesen öten kerültek bajba.

A bejelentők azt azonban nem tudták megmondani, hogy pontosan merre is vannak. Szerencséjükre azonban a mosonmagyaróvári tűzoltók korábban többször tartottak már bejárásokat a vízitúra-útvonalakon, így kellő helyismerettel rendelkeznek, néhány támpont megadásával könnyen be tudják azonosítani a folyó adott szakaszait. Ez történt csütörtökön is, így rövid időn belül a bajbajutottak nyomára bukkantak és mind az öt fiatalembert épségben partra vitték. A szerencsétlenül járt túrázóknak az ijedségen kívül nem esett bajuk, csupán a hideg vízben eltöltött idő alatt átfáztak egy kicsit.

16 óra 52 perc

Bajba jutott vízi túrázók kértek segítséget a mosonmagyaróvári tűzoltóktól csütörtök délután.

Az első bejelentés szerint Rajkától néhány kilométerre a Mosoni-Dunán borult fel egy kenu három emberrel, közülük kettőjüknek sikerült faágakban megkapaszkodni, ám egyikük eltűnt.Néhány perccel később jött egy másik jelzés, miszerint két kenu borult fel és összesen öten kerültek bajba. A bejelentők azt azonban nem tudták megmondani, hogy pontosan merre is vannak.

Szerencséjükre azonban a mosonmagyaróvári tűzoltók korábban többször tartottak már bejárásokat a vízitúra útvonalakon, így kellő helyismerettel rendelkeznek, néhány támpont megadásával könnyen be tudják azonosítani a folyó adott szakaszait.

Ez történt most is, így rövid időn belül a bajba jutottak nyomára bukkantak és mind az öt fiatalembert épségben partra vitték.

A szerencsétlenül járt túrázóknak az ijedségen kívül nem esett bajuk, csupán a hideg vízben eltöltött idő alatt átfáztak.

14 óra 55 perc 

A kisalfold.hu információi alapján a tűzoltóknak sikerült sértetlenül kimenteni a vízbe esett ötfős budapesti túrázó csapatot.

Olvasóink írták

 • 11. Padam 2011. augusztus 11. 20:29
  „16 év alatt kötelezö felette saját felelösség.”
 • 10. KoPi 2011. augusztus 11. 06:00
  „Nem ismerem a vízirendészet szabályait, lehet, hogy már most is előírás, de ha nem, akkor nagyon sürgősen KÖTELEZŐVÉ kellene tenni a mentőmellény viselését mindenkinek, aki vízre száll!”
 • 9. Padam 2011. augusztus 08. 20:39
  „Nem tudom hogy akik beszólnak h nem kelletek volna a vízi mentők tudják-e hogy hogy néz ki ott a Mosoni-Duna mint pl hogy 2 kilométeren keresztül sodródtam a jég hideg vízben mire ki tudtam mászni egy fél méter hosszú partszakaszon mert csak ott nem volt fa vagy más növényzet vagy azt hogy olyan sodrása van a folyónak hogy a tapasztalt túravezetőnk nem tudott visszafelé evezni hogy segítsen nekünk mert igen szóltunk neki is hogy baj van még a vízi mentők hívása előtt vagy tudja -e azt hogy a kenut nem tudtuk partra vinni mert elsüllyedt és búvárok húzták ki a későbbiek folyamán és leginkább azt hogy mint a vízi mentőktől megtudtuk 3 héttel ezelőtt belefulladt valaki ugyan ott. ÉS akkor ha ezt elolvastad remélem rájön mindenki hogy nem hobbiból hívtuk a vízi mentőket.”
 • 8. mmppss 2011. augusztus 05. 12:58
  „4.: azért ne is haragudj, de a tűzoltóknak fontosabb dolga is akadhat, mint hogy az emberek adójából felelőtlen túrázókat mentegessenek a Mosoni-Dunából...kiúszok a partra, lehetőleg fogom a lapátot, utána keresem a hajót, vagy próbálom nem a tűzoltóságot, hanem a túravezetőmet, vagy akitől béreltem, azt értesíteni....ennyi.”
 • 7. mmppss 2011. augusztus 05. 12:56
  „6. ott a pont.”
 • 6. oPTiKa 2011. augusztus 05. 09:38
  „Hmmm, én sem igazán értem, hogy ebben mi a hír? A Dunán naponta több kenu felborul, a legtöbben fogják magukat és kiúsznak a partra, de hogy ilyen bekerüljön az újságba? Max. azért lehet érdekes, mert a jelek szerint a kenusok nem készültek fel rendesen a túrájukra...”
 • 5. pappe 2011. augusztus 05. 08:40
  „3-hoz: "miért kell 1 boruláshoz tűzoltó?" Ha egy kanadai hegyi folyón történt volna, ahol ezer mérföldes körzetben nincs lakott település (meg tűzoltóság sem), akkor valószínüleg az ottani túrázók megoldották volna a szitut maguktól is. De szerencsére nem Kanadában élünk, itt közel volt a segítség!”
 • 4. foobar 2011. augusztus 05. 07:24
  „Szép volt lánglovagok :)
  Így biztos, hogy sokkal nyugodtabban indul el bárki is, ha tudja van aki megmentse.

  @mmppss: Biztos azért mert nem voltak olyan szuperrutinosak mint Te, és még nem tanulták meg a cikihelyzetkezelést.”
 • 3. mmppss 2011. augusztus 04. 22:42
  „Én inkább azt kérdezném, hogy miért kell 1 boruláshoz tűzoltó? 10 év alatt láttam pár borulást, van ciki helyzet is, ott is lehet maradni, de nem tudom mi indokolhatta, hogy közösen nem tudták megoldani. Érdekelne.”
 • 2. Stewe 2011. augusztus 04. 18:17
  „Minden elismerésem a tűzoltóké! Nemcsak ez eset kapcsán, hanem a sok munkáért amit a baleseteknél is végeznek !
  Kérdésem: ilyen időbe mi a fenének mentek kenuzni ?!”
 • 1. lin.FCB 2011. augusztus 04. 17:34
  „Háromszoros hurrá a tűzoltóknak! Hip-hipp hurrá, hip-hipp hurrá, hip-hipp hurrá! :) Szép volt fiúk ismét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörösüveggel vágták fejbe Hegyeshalomban

Éppen távozott az egyik vendég egy hegyeshalmi szórakozóhelyről a minap, amikor minden előzmény… Tovább olvasom