Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Kenumaraton tragédiával

Az ausztrál Luke Morrison ért be először a célba a hétvégi kenumaratonon, edzőtársa, a győri Salga István eltévedt, így második lett.
Hetvennégyen neveztek idén közel egy tucat kategóriában a dunakiliti Vadvíz kempingből induló megmérettetésen. Köztük ketten versenyen kívül indultak: a győri maratonista Salga István és edzőpartnere, az ausztrál párosbajnok Luke Morrison. Ők fél táv után el is húztak a mezőnytől. Kilenc átemelés mellett több ellenőrzési pontot is kijelöltek a szervezők: már az elsőnél (hét kilométernél), a Doborgazi-átvágásnál ők ketten vezettek.

Salga eltévedt

Következett Denkpál, ahol népes nézősereg figyelte a kenusokat, kajakosokat. A bodaki kaput 23 kilométernél érték el, majd visszatértek Denkpálhoz (32 kilométer), majd ismét a Doborgazi-átvágás, végül a cél, a dunakiliti kemping következett. Az utolsó ellenőrző pontig Salga István vezetett, mögötte fél perccel lemaradva Morrison. A célba aztán rekordidővel, alig néhány perccel délután egy óra után az ausztrál ért be először, Salga viszont jó húsz perc múlva sem volt sehol. A szervezők keresni kezdték, s meglelték: motorcsónakos kísérte a kempinghez, így második lett. A parton aztán a Kisalföldnek elmondta: egy irányt mutató tábla valószínűleg elfordulhatott, így rossz felé indult. Túrakajakosoktól kérdezte meg, merre van Dunakiliti, ők fordították vissza. A kilométer-számlálóját is megmutatta: ő 49 kilométert evezett.

Végzetes szívroham

Két óra körül aztán befutott az első helyezett is: ő idén is Balogh László lett Kiskunlacházáról, megelőzve a szintén kiskunlacházi Fehér–Foki párost. Utánuk a gödi Nagy–Nagy vegyes páros következett, majd pedig a dunaszigeti Liszkai–Molnár páros. A szigetközieknek mindenki külön gratulált, ugyanis hajójuk eltört, félig elsüllyedt, ráadásul többször ki kellett önteni belőle a vizet. Az eredményhirdetés alatt viccesen tengeralattjárónak hívták a versenyzőtársak vízi járművüket.
A szervezők telefont kaptak, miszerint szlovák szakaszon, Nagybodaknál a Mikóczy–Fazekas páros egyik tagja, Karol Fazekas csallóközi versenyző rosszul lett, vízbe fordult. Azonnal kimentették, s a mentő is kiérkezett: bár a parton még élt, nem élte túl a szívrohamot.
Az ötórai eredményhirdetés egyperces gyászszünettel kezdődött. Egyébként mindössze négyen kényszerültek feladni a versenyt.

Fél vadvízi verseny

A maratoni táv legidősebb legyőzője a 71 éves Domsitz József volt, a legfiatalabb a 13 éves Nagy Zsolt Máté. Különdíjat kapott a gödi hatos is. Idén a rendezvény kétnapossá bővül: vasárnap délelőtt fél tíztől ugyanis a hullámtéren egy rövid távú szlalomversenyre hívták az érdeklődőket. A sík vízi kenukkal fél vadvízi részre vitték a jelentkezőket, ahol a kapuk között kellett legyőzni a távot.

A kenumaraton győztesei

Női kajak kettesben a Mayer–Mayer (Győr) duó, kajak ifi egyesben Nagy Péter (Győr), kajak férfi egyesben Balogh László (Kiskunlacháza), kajak férfi kettesben Fehér–Foki (Kiskunlacháza), kajak kettes vegyes párosban Nagy–Nagy (Göd), kenu kettes vegyes párosban Tóth–Tóth, családi-baráti hármasban Oszlánczi–Petrovics–Bazsó, abszolút kategóriában Kígyósi–Guj (Budapest).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliós bírság az orvhalászoknak

A győri Előre Halászati Szövetkezet őrei által az utóbbi időben elfogott orvhalászokat összesen… Tovább olvasom